Как да поддържате добра форма, когато сте бременна?

Дори ако обичате всеки ден да тренирате във фитнеса, по време на бременност е изключително важно да изберете тренировката си с особено внимание. Важно е да се храните правилно и да правите редовни упражнения. Това, че сте бременна, не означава, че не можете да спортувате, просто трябва да го правите безопасно! Бъдещите майки могат да поддържат форма по време на бременността си, като използват следните съвети.

1. Слушайте тялото си

По време на бременността Ви е изключително важно да слушате собственото си тяло! Когато тренирате, трябва да го правите, без да се напрягате прекалено много! Винаги загрявайте преди тренировка и разпускайте след това. Уверете се, че правите разтягания към края на всяка тренировка. Ако почувствате някакъв вид болка или киселини, трябва незабавно да спрете и да посетите Вашия гинеколог. Не забравяйте, че упражнението, което е лесно за изпълнение през първия месец, може да се окаже по-сложно за изпълнение през следващия месец.


2. Пийте много вода

Независимо от режима на тренировка, винаги е жизненоважно да се поддържате хидратирани. Пийте достатъчно вода преди, по време и след края на Вашите тренировки. Водата помага да получите всички хранителни вещества в тялото си и също така поддържа ставите Ви смазани.

3. Поддържайте здравословна хранителна балансирана диета

Един от най-добрите начини да поддържате форма, когато сте бременна, е да имате здравословна балансирана хранителна диета. Доброто хранене по време на бременност е най-важно за Вашето бебе да расте и да се развива. Не забравяйте, че трябва да консумирате допълнителни 300 калории на ден. Опитайте се да ядете разнообразни храни, за да сте сигурни, че получавате всички необходими хранителни вещества. Но трябва също така да знаете, че мазните храни, които ядете по време на бременност, могат да добавят тегло към тялото Ви след раждането.

4. Слушайте Вашия лекар

Ако сте бременна, най-добре се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете да тренирате. Въз основа на текущото Ви здравословно състояние, Вашият лекар ще може да Ви каже към какъв вид тренировъчен режим трябва да се придържате. Независимо от това, за какъвто и да е вид фитнес режим, който Вие и Вашият лекар решите, ключът е да слушате тялото си!

5. Ходете на редовни разходки

Ходенето е едно от най-добрите упражнения за бременни майки. Редовните разходки по време на бременността ще Ви помогнат да останете здрави и да се чувствате най-добре. Бихте могли да започнете бавно с 5-10 минути разходка и да я увеличите според Вашето ниво на фитнес. Докато бременността идва с много болки, редовното ходене може да укрепи коремните мускули и да засили общата Ви циркулация. Бременните майки, които ходят редовно, също казват, че дори спят много по-добре.

6. Практикувайте йога

Когато е сдвоена с ходене, йогата може да бъде идеалният начин да поддържате форма по време на бременността си. Така че намерете добър обучен йога инструктор и започнете йога рутината. Йогата ще Ви помогне при проблеми с дишането, болки в гърба, спазми и промени в настроението. Като цяло бременните майки, които практикуват йога, изглеждат по-здрави, както в тялото, така и в ума.

Редовните упражнения, балансирана диета и здравословно телесно тегло намаляват риска от заболявания, насърчават добро здраве и имат наистина положителни ефекти върху бременността. Какви са Вашите съвети за поддържане на форма по време на бременност? Споделете ги, моля!