Решението да имате бебе е един от най-важните избори, които една жена прави в живота си. Ето защо има много неща, които трябва да имате предвид, преди да забременеете.

Някои двойки решават да имат бебе по грешни причини като следващия етап от брака си или лек за разпада им. Не само физическото благосъстояние на двамата родители е важно, тяхната емоционална готовност също е критичен фактор. Прочетете, за да разберете други важни неща, които трябва да имате предвид, преди да имате бебе.

1. Начин на живот

Вашият начин на живот е едно от основните неща, на които трябва да обърнете внимание, преди да забременеете, особено с първото дете. Когато имате дете, животът Ви се променя неимоверно и никога няма да бъде същият.

Ще трябва да промените обичайната си рутина, навици и свободно време. Нуждите на детето Ви ще станат първи приоритет и ще трябва да ги вземете предвид. Ето защо, ако не можете да живеете без купони и партита, да излизате и да се наслаждавате, трябва да отложите забременяването.

2. Връзка

Здравословната, стабилна връзка е идеалната основа за посрещане на бебе. Когато двама души се обичат, уважават и се доверяват, има шанс да бъдат добри родители на щастливо дете.

Ако обаче решите да посрещнете бебе само за да спасите нездравословната си връзка, не бързайте. Раждането на бебе не може да излекува връзката Ви с някой, когото обичате, и не може да предотврати раздяла. Уверете се, че имате силна връзка с мъжа до себе си, преди да забременеете.

3. Други деца

Ако ще имате второ или трето бебе, трябва да вземете предвид мнението на по-голямото си дете. Разбира се, това не е от решаващо значение, но все пак трябва да е важно за Вас. В повечето случаи по-големите деца гледат на появата на дете като на интересно приключение и го очакват с нетърпение.

Повечето родители казват, че е по-лесно да решите да имате трето или четвърто дете, когато вече имате деца. Трябва обаче да помислите дали всички ще се чувствате комфортно под един покрив.

4. Здраве и възраст

Раждането на бебе на 30, 40 и дори 50 години вече не е нещо безпрецедентно в наши дни. От съображения за кариера и финансови въпроси повечето жени решават да имат първо дете в края на 30-те или началото на 40-те години.

Раждането на бебе след 30 години обаче предполага големи рискове за здравето. Ако решите да забременеете след 30 години, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да обсъдите много неща, включително начина Ви на живот, хранителните навици, упражненията и всички възможни опасности. Здравето на Вашия партньор и Вашето е едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, преди да имате бебе.

5. Бюджет

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, преди да забременеете, е Вашият бюджет. От финансова гледна точка раждането на бебе е свързано с не малко разходи.

Имайте предвид, че ще Ви трябват много важни елементи като количка, люлка, дрехи, пелени и много други. Най-вероятно ще трябва да закупите по-голяма кола, така че всички да се чувствате комфортно.

Можете ли да си позволите всичко това? Преди да забременеете, помислете за съставяне на практически финансов план, който също трябва да включва неочаквани елементи.

6. Помощ

Въпреки Вашата готовност и майчински намерения, ще Ви трябват няколко допълнителни ръце, които да Ви помогнат да се грижите за бебето, особено ако това е първото Ви дете. Ще Ви е необходима и помощ, ако трябва да напуснете за някои специални поводи като тържество или каквото и да било.

Помислете за наемането на детегледачка, която е с по-богат опит и ще Ви научи на някои основни неща. Или можете да помолите майка си да Ви съдейства поне в началото, ако е възможно.

7. Кариера

В днешно време повечето жени трябва да избират между майчинството и кариерата и тази тема става все по-противоречива и оспорвана. Някои жени обаче са склонни да постигат успех и в двете области на живота.

Имайте предвид, че като имате бебе, ще трябва да направите почивка в кариерата за няколко години. През това време Вашите колеги и съперници ще получат кариерно развитие и ще станат първокласни професионалисти.

Ако тази мисъл Ви тежи, не бързайте да имате бебе. Определете приоритетите си и отложете раждането на бебе, ако е необходимо.


Замисляли ли сте се някога за всички тези неща? Преди да забременеете, трябва да помислите за плюсове и минуси на няколко основни неща като съвместно спане, кърмене и много други важни неща. Това са само няколко точки, над които да помислите, преди да решите да посрещнете бебе.

И така, готови ли сте да имате бебе?