Най-важната покупка за новата учебна година е раницата за училище. Раницата за училище трябва да се избира внимателно, за да може да побере всичко необходимо, при това да е устойчива на различните сезонни условия и да не се скъса още през първите месеци.

Видове раници за училище

Училищните раници са различни видове:

Раница с твърд гръб или мека раница да изберете за дете в първи и в пети клас.

  • Твърди раници – с твърд корпус и гръб. За закрепването на тази раница за гърба на детето се използват презрамки. Благодарение на твърдия корпус раницата държи гърба на детето изправен, което е много важно при децата от началните класове. Затова тези модели раници се препоръчват за ученици в начално училище.
  • Меки раници – корпусът не е твърд, с презрамки. Тъй като корпусът не е твърд, тези ученически раници се препоръчват за деца в по-горни класове – не по-рано от 5-ти клас.
  • Раници – куфарчета – твърд гръб, но нямат презрамки. Вместо презрамки има дръжка за носене на раницата. Този вариант е най-подходящ за ученици 9-10-ти клас.
  • Ученически чанти – това е най-универсалният вариант, който може да е както с твърд, така и с мек корпус. Могат да се използват и презрамките, и дръжката.

Най-често родителите избират за своите деца ученици или твърди раници за училище, или меки, тъй като са най-универсални, удобни са и тежестта се разпределя равномерно върху гърба на детето.

Най-важното, което трябва да прецените, е с твърд или с мек корпус да бъде ученическата раница на Вашето дете. В момента на пазара има много раници, внимавайте да не купите раница за разходка или за спорт. Ние ще Ви помогнем в избора на раница за училище на Вашето дете, като ще Ви дадем насоки как да изберете правилно и ще се спрем на основните критерии за избор, на които да обърнете внимание.

Големина/размери на ученическата раница

Когато разглеждате характеристиките на ученическите раници, първото, което трябва да направите, е да видите размерите. Раницата за училище трябва да е с такива размери, които да отговарят на ръста на детето и на неговото телосложение, като трябва и да може да побере всички необходими ученически пособия, учебници, помагала и тетрадки.

За да прецените какъв размер раница да изберете за Вашето дете за училище, трябва да видите кой е най-големият на височина предмет, който ще трябва да носи детето в тази раница. В общия случай, това са листи формат А4, макар че не е съвсем така. По-скоро това са папките за училище, в които се поставят листи формат А4 и учебници същия формат.

Ако трябва да кажем колко голяма трябва да е ученическата раница за един първокласник в сантиметри – около 35 см. За основното и средното училище размерите на раницата са от 35 до 45 см, в зависимост от ръста на детето.

Не купувайте раница „с резерв“, за да имате възможност да сложите в нея не само учебниците на детето, а и спортния му екип и обувки. Не е удобно детето да не може да си намира бързо необходимите вещи за учебните часове, така че е най-добре за допълнителните вещи да му вземете допълнителна чанта или спортна раница.

Ученическата раница ще е с правилните размери, ако в горната част е на нивото на раменете, ширината ѝ е не по-голяма от тази на гърба на детето, а долната част е на нивото на кръста му. Това е най-добрият вариант, но невинаги можем да намерим такава раница за училище, особено когато говорим за по-малките ученици с по-малък ръст.

Колко трябва да е голяма ученическата раница?

Тегло на раницата за училище

Този параметър е от ключово значение, защото влияе пряко на здравето на детето. Смята се, че колкото по-лека е ученическата раница, толкова по-добре. Но за един първокласник една качествена раница с твърд гръб и корпус с тегло около 1 килограм е по-удобна и безопасна от една мека ученическа чанта с тегло 0,5 кг. Важно е да се гледа балансът, нормално е максималното тегло на ученическата раница, заедно с учебниците за ученик в първи-втори клас да е 1,5 кг, а най-добре е да е 1,1 кг. Заедно с всички вещи вътре раницата за училище не трябва да превишава 10% от теглото на детето. Този вариант позволява да се вземат предвид индивидуалните потребности на всяко дете.

След 5-ти клас теглото на раницата за училище не е от кой знае какво значение, важното е на детето да му е удобно. Като е желателно теглото на раницата с учебниците да не е повече от 4 килограма в по-горните класове.

Обем на ученическата раница

Още един важен критерий в избора е обемът на ученическата раница. За да прецените правилно, трябва да знаете колко вещи ще носи детето в нея. За родителите на първокласници е по-трудно да преценят, защото все още не знаят.

Минимален общ обем на раницата за училище:

  • 14-15 л – за ученик в началните класове;
  • 27-30 л – за ученик в горните класове.

Ако детето има допълнителни, извънкласни дейности или ходи на плуване например, е добре да носи вещите за тези дейности в отделна чанта, а не да изберете по-голяма раница.

Ергономичност на ученическата раница

Относно свойствата на раницата за училище като критерий за избор, тук трябва да обърнете внимание на следните неща:

  • Да има система за съхранение на учебните принадлежности;
  • Да има удобен достъп до вътрешната част на раницата;
  • Да може да се носи безопасно таблет, смартфон, документи и дори очила;
  • Да е организирана с достатъчно на брой дробове и отделения.

Всичко това и други полезни дреболии определят доколко ергономична е една ученическа раница, тоест колко удобна и ефективна ще бъде тя.

Раницата за училище трябва да има няколко отделения и джобове, за да побере организирано всички ученически способия, учебници, тетрадки и несесера за училище.

Затова, избирайки детска раница, разгледайте я внимателно, важно е да обърнете внимание на броя отделения, на отделните детайли. Преди да купите раница за училище за детето си, преценете колко тетрадки и учебници могат да се поберат в нея, дали има място за ученическия несесер, дали има отделно място за канцеларски принадлежности и има ли допълнителни външни джобове. Преценете дали ще е удобна избраната от Вас раница на детето за училище – дали би се справило да се ориентира във вътрешната ѝ част, дали няма риск да изгуби нещо заради неудобната ѝ конструкция. Перфектният вариант е да идете да изберете раница заедно с учебниците. Можете да „премерите“, за да сте сигурни, че ще се поберат в раницата за училище, да видите колко свободно пространство остава в нея.

Износоустойчивост на раницата за училище

Ученическата раница е вещ, която се използва всеки ден. При това имайте предвид, че ще се ползва от дете, така че едва ли детето Ви ще бъде кой знае колко внимателно. Затова износоустойчивостта е важен критерий в избора Ви на раница за училище и трябва да обърнете специално внимание на качеството на материала и на закопчалките.

Изберете модел раница от плътен, здрав плат, да не се къса и протрива. Обърнете внимание на закопчалките, трябва да са здрави. Ако раницата е в ярък цвят, проверете дали има защита от УВ лъчите, за да не изгори платът на слънце. Ако обърнете внимание на тези неща, вероятността да се наложи да купувате нова раница след няколко месеца е много малка.

Презрамки и дръжки на раницата за училище

Този критерий е важен за всяка раница, а за ученическата – влияе и на здравето на детето. Тук трябва да знаете, че колкото по-близо е тежестта към гърба на детето, толкова по-лесно и безопасно се носи раницата. Затова, преди да купите раница за училище за детето си, най-добре е първо да я премерите – да сложите няколко книги в раницата, да я поставите на гърба на детето и да го помолите да направи няколко крачки с нея в магазина. Ако ще поръчвате ученическа раница онлайн (понякога цената в онлайн магазините е по-ниска от тази във физическите такива), проверете дали имате право на преглед на поръчаната от Вас раница, за да можете да прецените правилно.

Важно е раницата да приляга плътно на гърба му. Презрамките трябва да могат да се регулират така, че раницата да не Виси, горната ѝ част да е на нивото на раменете на детето, а долната – на нивото на кръста му.

Ако детето е от начален клас, най-добре изберете модел раница с колан за кръста или за гърдите. Това намалява натоварването върху гърба и раменете на детето, а освен това осигурява по-плътно прилягане – за детето ще е по-лесно да носи такъв тип раница за училище, тъй като тежестта се разпределя по-равномерно.

Ширината на презрамките за рамене трябва да е около 4-5 см, раници с тесни презрамки се срещат рядко на пазара, така че няма да Ви е трудно да изберете правилно.

Водоустойчивост

За да изпращате детето си спокойно на училище във всякакво време и да не се притеснявате, че вещите в раницата му ще се намокрят, изберете водонепромокаем модел ученическа раница. Този тип раници се обработват с водоотблъскваща импрегнация, така че защитават вътрешността на раницата както в дъжд и сняг, така и при случайно разливане на сок или вода върху нея.

Конструкция и важни елементи на раницата за училище

На кои неща трябва да обърнете внимание, за да изберете безопасна и удобна раница за Вашето дете за училище?

Изберете здрава ученическа раница с качествени ципове и от здрава материя.

Гръб на раницата

Един от важните елементи е ортопедичният гръб на раницата, който представлява плътна основа с дебели възглавнички. Това е най-добрият вариант за по-малките ученици.

Важно е да проверите:

  • Дали гърбът на раницата е стабилен, да не се огъва под тежестта на раницата;
  • Вещите, които ще са в раницата, да не се опират в гърба на детето.

Ако тези критерии са спазени, формата и дизайнът на гърба нямат кой знае какво значение.

Ако говорим за по-големи деца, също е добре да се спрете на модел с твърд гръб, особено ако детето носи много учебници. Така острите върхове на предметите в нея няма да се опират в гърба му.

От какъв материал трябва да е направена ученическата раница?

Най-често ученическите раници се правят от различни синтетични материали. В зависимост от конкретния тип плат характеристиките ще са различни. Но при раниците от синтетичен плат има общи плюсове:

  • Не се мачкат, затова няма нужда да се гладят;
  • Съхнат бързо;
  • Устойчиви са на механично въздействие;
  • Устойчиви са към УВ лъчи, затова не изгарят;
  • Не избледняват;
  • Евтини са.

Към минусите на тези раници можем да отнесем факта, че синтетиката на практика не пропуска въздух и натрупва статично електричество.

Ципове

Циповете са един от най-важните детайли на конструкцията на раниците за училище, защото децата отварят и затварят раниците си десетки пъти през деня. Затова циповете на раницата за училище трябва да са качествени. Преди да купите раница, проверете дали циповете се отварят лесно и дали са здрави.

Светлоотразителни елементи на ученическата раница

Ако раницата за училище на Вашето дете има светлоотразителни елементи, това осигурява по-голяма безопасност за него – ще видят детето Ви в тъмното. Спрете се на ученическа раница със светлоотразителни елементи, а вкъщи проверете дали са достатъчно ефективни, за да се види детето Ви в тъмното от шофьорите на пътя. Ако прецените, че не е достатъчно, можете да прикрепите още светлоотразителни ленти.

Има и детски раници за училище с LED светлини, при които в предната част на раницата светят различни картинки. С тях няма как детето да не бъде забелязано в тъмното.

Надяваме се да сме Ви били полезни с насоките ни за правилен избор на раница за училище за първокласник, петокласник и ученици от по-горните класове. Разгледайте и нашите уникални предложения за здрави ученически раници с ортопедичен гръб и качествени елементи. При нас ще откриете раници за училище за малки и големи момчета и момичета с различни размери, форми, достатъчен брой джобове и отделения за добра организация на ученическите пособия. Нашите предложения за Вас Ви очакват в нашия каталог „Ученически раници“.