Неправилното хранене причинява затлъстяване при децата, което е опасно заболяване

В първата част на статията „Затлъстяването в детска възраст – проблем с последствия“ разгледахме кои са причините все по-често при децата ни да се появява затлъстяване. Сега ще разгледаме как да контролираме този проблем и как да помогнем на детето си да остане здраво и да не страда от затлъстяване.

Диета за деца със затлъстяване

Затлъстяването при децата е социален и здравословен проблем. Броят на децата със свръхтегло в Европа е обезпокоителен. Последните статистики показват, че всяко едно от пет деца е с наднормено тегло. И много родители започват да мислят за една балансираща диета за отслабване, която е съобразена със спецификата на психологията и физиологията на децата.

Малко майки си дават сметка, но диетата на едно дете не се съставя, за да не е гладно, но и за да му помага да расте здраво и хармонично. Детето на практика има нужда от меню, богато на витамини, протеини, минерални соли и от всички хранителни вещества, които ще допринесат за неговия растеж. Неправилният подбор на хранителни продукти е придружено със значително увеличаване на броя на децата с наднормено тегло в нашето общество.

Подлагането на едно дете на диета като средство за отслабване, не е лесна задача за родителя, който трябва да положи усилия да му разясни, че някои продукти, въпреки вкусовите им качества, не са подходящи и вредят на здравето му. Помнете обаче, че е наистина важно за Вашето дете да консумира полезни храни, защото ако е здраво и знае да се храни правилно като малко, като голям човек ще бъде по-здраво и съзнателно ще избира полезните за здравето му хранителни продукти.

 

Първият съвет, който можем да дадем на майките с деца с наднормено тегло, или по-лошото – със затлъстяване, е да се обърнат към добър специалист диетолог, който да ги ориентира към здравословна и балансирана диета за деца. Някои деца са предразположени генетично към затлъстяване, но определена роля играе хранителният режим и начина на живот, които ще намалят определено тенденцията от затлъстяване. Другото нещо, на което трябва да обърнете внимание, са хиперкалоричните храни, тестените закуски, захарните изделия, чипсът, които са особено вредни. Те се харесват много на децата, но не им се отразяват добре, поради тази причина по-добрият вариант е филия със сладко и портокалов сок.

Децата трябва да се научат да се хранят здравословно, за да предотвратят натрупването на наднормено тегло и затлъстяване - чрез диета за отслабване за деца

Когато предприемате да приложите диетата на Вашето дете, трябва преди всичко да разберете, че от този момент нататък ще трябва да се ангажирате максимално, за да постигнете предначертания резултат. Трябва да отделите специално внимание на менюто в дома, избирайки полезни хранителни продукти. Диетата срещу затлъстяването предвижда богата закуска, включваща мляко, плодове и зърнени храни. По тази начин Вашето дете ще получи достатъчно енергия, която му е необходима и няма да има потребност и желание за допълнителна закуска, богата на масло и съдържаща захар.

Друго важно условие е да се пие много вода, помнете детето винаги трябва да има вода  и един плод в раницата си. Помогнете му също да оцени зеленчуците и да ги консумира, защото те са важни за растежа му. Зеленчуците, плодовете и млякото е задължително  да присъстват ежедневно в диетата на Вашето дете.  Ако се питате какво количество месо и зеленчуци трябва да консумира, знайте, че за него важат същите правила като при възрастните.

Два пъти в седмицата трябва да се яде сирене. Червеното месо трябва да се консумира един път седмично, а бялото месо два пъти в седмицата. Опитайте се да прилагате зърнени храни в ежедневното меню, за предпочитане пълнозърнести. Не трябва да се изключва от диетата рибата, която трябва да бъде сервирана три пъти седмично, също така и яйца и бобови растения.

Ако детето има нужда от отслабваща диета?

Процесът на отслабване трябва да се следи от диетолог, който ще Ви насочи към необходимата разнообразна, вкусна и с определено съдържание на полезни вещества  диета. Както и при превантивната диета, диетата за отслабване трябва да включва храни, съдържащи желязо, витамини, калций, протеини и въглехидрати. Водата трябва да измести всички безалкохолни напитки, които много често не съдържат необходимите хранителни качества и имат високо съдържание на захар. Детето трябва да бъде съпричастно при избора на храна и приготвянето и. По този начин Вие ще го мотивирате да приеме съзнателно и доброволно промените в начина и културата на хранене, а освен това да осъзнае необходимостта от прилагането на диетата.