Плуване, гимнастика, танци, колоездене, лека атлетика, тенис, кънки, баскетбол, волейбол, карате и джудо, ски, футбол и други: това е списък на подходящите видове спорт за Вашето дете.

Лека атлетика

Може да се започне от 6-8 години, но само под формата на игра, защото детето не трябва да се подлага на продължително физическо натоварване. Този вид спорт се препоръчва за по-големи деца с добра невро-мускулна координация и метаболизъм, които преди навършването една определена възраст не са напълно развити. В организма на детето липсва все още ензимът, който е необходим за метаболизиране на захарите. С други думи, детският организъм не е готов да се подлага на висока интензивност. До юношеството може да се практикуват само пред-атлетични упражнения, които са отлично средство за усвояване на моторни умения.

Какви са предимствата на този спорт?

  • Формира една добра базисна подготовка
  • Практикува се на открито, което е здравословно за малкото дете.

Колоезденето е много полезен спорт за децата, може да се практикува със семейството и приятели и е комплексен спорт, развива мускулите на детето

Колоездене

То може да се въведе в четвъртата или петата година, когато детето може да кара без помощни гуми. Предимството му е, че може да се практикува заедно с цялото семейство на открито, което го превръща не само в спорт, но и в удоволствие.

Защо да го изберете?

  • Колоезденето с родители или приятели не може да се счита за спортна дейност, която по дефиниция изисква постоянна практика и е насочена към постигане на цели, но е важно занимание за стимулиране и развитие на личността.
  • Развива самостоятелност, повишава самочувствието на детето и чувството му на свобода, отговорността и способността му за координация.
  • Като допълнение може да се каже, че детето се научава да предвижда ситуации, да взема решения и да развива съобразителност.
  • Колоезденето не е комплексен спорт, защото развива мускулатурата на долните крайници, но е полезно с това, че дава първите уроци по правилата на движение.

Футбол

Истинският футбол може да започне от 7-8 годишна възраст и обикновено на тази възраст се започва на мини поле и с по-малки врати. Дори броят на децата трябва да е по-малък. На тази възраст ролята на футбола се свежда до подготвителни за този спорт упражнения. Преди детето да навърши 12 години, активният футбол е немислим поради психо-физичните му способности. Той не се определя като комплексен спорт, защото развива само мускулите на краката. Ще е добре да прибавите към него и тренировки по плуване.

Какви са предимствата на футбола?

  • Това е спортът, който допринася за социализирането на детето и интеграцията му в колектив.
  • Развива чувството му за отговорност към съотборниците и публиката.

Балет е спорт, предпочитан предимно от момичета, който изгражда правилна стойка при детето и е комплексен спорт

Балет

Предпочитаният спорт за момичетата, които от малки мечтаят да бъдат облечени като балерини. Все повече момчета го практикуват. Първите уроци могат да започнат от 5 годишна възраст.

Какви са предимствата?

  • Изработва се правилна стойка и грациозни движения, усъвършенства се чувството за ритъм, координацията, музикалността, но също така развива сила, скорост и устойчивост.
  • Балетът е комплексен спорт – влияе върху цялостното развитие на физиката, но отива и отвъд това: обогатява музикалната култура и влияе върху детето на емоционално и духовно ниво.
  • Сред всички видове спорт, този е един от най-комплексните. Той благоприятства развитието на костите, ставите и мускулите, но също така повишава знанията и контрола върху тялото. Може да се превърне в основа на друг спорт като тенис или футбол.

Джудо и карате

И двата вида спорт са бойни изкуства, които могат да се практикуват от малките, но когато навършат 7-8 години, защото те изискват нервно-моторна координация и определена сила.

Предимства:

  • Тези видове спорт са полезни за по-притеснителни деца, защото възпитават вяра в собствените сили, но са също толкова важни и за по-витални натури, които се научават да контролират емоциите си.
  • Детето развива съзнанието, самосъзнанието и контрола върху тялото си. Може да спортува активно, като започне на 11 години.

Плуването е подходящ спорт за малки деца, развива тялото и подпомага координацията на движенията.

Плуване

Във водата детето се чувства като в собствения си дом. Този спорт е подходящ за деца от най- ранна възраст, както и за по-големи. Истински активното плуване може да започне от три годишна възраст.

Защо е за препоръчване?

  • Плуването развива хармонично цялото тяло, спомага за координацията на движенията.
  • Умението на детето да плува е предимство, което му дава чувство на сигурност.
  • Плуването е фундаментален спорт. Да се научи да плува едно дете е почти същото, като да се научи да ходи. Това са двете фундаментални неща, които са необходими, имайки предвид, че нашата планета е покрита от земя и вода. Плуването е спортът, от който трябва да започне едно дете, преди да се ориентира към други видове воден спорт.
  • Този спорт не натоварва физически и не причинява травми. Децата могат да се занимават активно от осемгодишна възраст.

Кънки

Това е спорт, който децата могат да започнат сравнително рано, около петата година. Той развива предимно долните крайници.

Предимства:

  • Както колоезденето, този спорт да развива баланса и равновесието, както и координацията на движенията.
  • Това не е типичен спорт, а е замислен като дейност за отдих и развлечение, но развива гъвкавостта на тялото. Съветът към родителите е да развиват тази активност у децата към 7-8 годишна възраст.

Баскелтбол и волейбол са отборен вид спорт, подходящ за малко по-големи деца

Баскетбол и волейбол

Това са два отборни спорта като футбола. Те трябва да се стимулират при децата към седмата година. В тази възраст те се занимават с упражнения, при които се заучават определени атлетични жестове. Освен да развиват координацията си, те се научават да съобразяват ситуации в играта. При тези видове спорт се възпитават качества като отговорност и толерантност към членовете на отбора.

Какви са предимствата?

  • Развиват се както долната, така и горната част на тялото едновременно. Вследствие на тренировките се удължава гръбначният стълб и се укрепва коремната област.
  • Създават екипен дух. С тях децата могат да се занимават сериозно на 12-13 годишна възраст.

Тенис

Ски спортът е подходящ за деца в най-ранна възраст, координира движенията на детето и баланса

Тенисът, както баскетбола, волейбола и футбола са ситуативни видове спорт, които изискват известна способност, която малкото дете не притежава още. При него преди да започне работата с ракетата, трябва да се мине определена подготовка, която ще усъвършенства симетрията и баланса на тялото.

Ски

Противно на това, което се смята, този спорт детето може да започне от ранна възраст –  около четири годишна възраст. При него не се изисква сила. Центърът на тежестта е ниско. което е предимство, защото дава по-голяма стабилност.

С какво е полезен ски-спортът?

  • Развива гъвкавост, невро-моторна координация и баланс, дава самочувствие и вяра в личните качества.
  • Този спорт се практикува в планината, където въздухът е много чист и децата са в тесен контакт с природата. Децата могат да се занимават активно със ски-спорт от 11 години.

Спортът е много полезно занимание за Вашето дете от гледна точка на здравето.  Освен това той възпитава дисциплина и уважение към правилата. Според статистиките децата, които спортуват, се справят много по-добре в училище в сравнение с другите.