Чудите се как да се отървете от упоритите мазнини по корема след раждането?

Загубата на корема след бременността е основен приоритет за много нови майки, но може да бъде много по-трудно да се постигнат бързи резултати. Затова се заредете с търпение. Известно е, че мазнини от бременността са упорити - дори повече от обикновените коремни мазнини.

Но ако сериозно искате да се върнете във форма, тези няколко съвета могат да помогнат за стягането на корема Ви за нула време. Можете бързо да влезете във форма само седмици или месеци след раждането. Отслабването не е трудно ако се спазват няколко прости правила. Драстичните диети не са вариант, защото могат да навредят на здравето Ви. 

Защо все още изглеждам бременна?

Може да се изненадате от вида на стомаха си след раждането. Въпреки че раждането е минало и вече гушкате своето бебе, коремът Ви ще изглежда по-малък, но все пак ще Ви се струва, че сте бременна в първите месеци. На някои жени също така им се появява тъмна линия надолу по корема. Това се нарича linea nigra. Вероятно ще видите и стрии по корема, причинени от обширното разтягане на кожата по време на бременност.

Linea nigra се причинява от пигментация в кожата, където коремните Ви мускули са се разтегнали и леко са се отделили, за да може стомаха побере бебето Ви, докато расте. Тази линия на пигментация обикновено избледнява в рамките на няколко месеца след раждането.

Представете си корема си като балон, бавно надуващ се, докато бебето Ви расте. Раждането не пука балона, а просто започва бавно освобождаване на въздух. Намаляването на размера на корема може да е бавно, но ще бъде задоволително.

Девет месеца разтягане са много време. Така че ще отнеме много време, докато тялото Ви - особено коремът Ви - се възстанови напълно.

Раждането предизвиква хормонални промени, които ще доведат до свиване на матката до нормалния си размер. Но този процес може да отнеме от шест до осем седмици.

Допълнителната течност, която се натрупва в тялото Ви по време на бременност, постепенно ще намалява, намалявайки отока и подуването. И всяка допълнителна мазнина, която сте сложили за подхранване на бебето, ще започне да изгаря, особено ако кърмите и спортувате. Но са необходими поне няколко седмици, за да се забележат забележими резултати.

Видове коремни мазнини

Има два различни вида мазнини, които се натрупват в корема Ви - подкожни и висцерални коремни мазнини. Подкожните мазнини на корема са това, от което повечето хора се оплакват, когато говорят за теглото си. Това е слой стомашна мазнина, който се вижда на корема Ви.

Висцералната мазнина, от друга страна, не се вижда отвън. Тя е много по-дълбока от подкожната мастна тъкан и е създадена да защитава Вашите вътрешни органи.

Бременните мазнини изграждат както подкожни, така и висцерални телесни мазнини. Получаването на напълно здравословно състояние и постигането на тонизиран корем след бременността ще изисква загуба на някои от двете.

Какво причинява мазнини по корема?

Голяма част от мазнините по корема Ви могат да бъдат винени за скорошната Ви бременност. Но не всеки преживява бременността по един и същи начин - и може да има други причини за това корема Ви да не се прибира лесно. Нека да разгледаме няколко от тях.

Генетика

Някои хора са естествено предразположени да носят повече мазнини в областта на корема, отколкото други. Това се дължи на черти, предадени по наследство. Ето защо доверието в тялото и чувството за комфорт в собствената Ви кожа е от ключово значение!

Хормони

Хормоните са основният движещ фактор за промените в тялото Ви по време на бременност. Някои хормони имат по-голямо влияние върху наддаването на тегло и начина, по който съхранявате мазнините.

По-специално при жените повишаването на нивата на естроген по време на бременност може да Ви накара да наддавате повече на корема, гърдите и бедрата. Това подготвя тялото за кърмене и поддържа бебето в безопасност по време на бременност.

Друг начин, по който хормоните могат да доведат до напълняване е чрез стрес. Хормонът за освобождаване на стрес, наречен кортизол, е повишен по време на ситуации с високо налягане. С течение на времето това може да Ви накара да съхранявате повече мазнини.

Лош избор на диета

През повечето време нивата на телесните мазнини се определят в кухнята.

Когато имаме лоши хранителни навици, като яденето на твърде много рафинирани въглехидрати или твърде много захар, телата ни се борят да се адаптират.

В крайна сметка те съхраняват мазнини по подразбиране.

Пиенето на твърде много кафе също може да увеличи нивата на кортизол. Това значително затруднява загубата на мазнини, които сме натрупали по време на бременност.

Тази статия продължава с важни съвети за това как да стегнете корема след раждането. Вижте втора част.