Какво да очаквате след като родите при нормално раждане?

Очаквате бебе скоро, но не знаете какво да очаквате след раждането? Вижте нашите съвети за шевове, хемороиди, кървене и други физически промени след раждането, както и съвети, които да Ви помогнат да се възстановите здравословно и по-бързо.

Ако сте родили с цезарово сечение, вижте възстановяването след цезарово сечение.

Шевове

Ако сте имали шевове след разкъсване или епизиотомия (изрязване), измивайте се всеки ден, за да предотвратите инфекция. Вземете вана или душ с обикновена топла вода, след което внимателно се подсушете.

Ако шевовете Ви причиняват неудобство или изпитвате болка, кажете на лекаря Ви или на акушерката.

Болкоуспокояващите могат да помогнат. Ако кърмите, консултирайте се с Вашия фармацевт, акушерка или личен лекар, преди да купите болкоуспокояващи без рецепта.

Шевовете обикновено се разтварят с времето, когато изрязването или разкъсването заздравее, но понякога те трябва да бъдат извадени. Попитайте за това, преди да Ви изпишат от болницата, за да знаете дали трябва да се върнете скоро за контролен преглед.

Ходенето до тоалетна

Отначало мисълта за пишкане може да бъде малко плашеща - заради болезнеността и защото не можете да усетите какво правите. Пиенето на много вода разрежда урината Ви, което може да улесни ходенето по малка нужда.

Кажете на акушерката си, ако:

  • наистина Ви е трудно да пикаете
  • чувствате се много болни или усещате температура
  • забелязвате неприятна миризма

Вероятно няма да имате нужда да се изходите в продължение на няколко дни след раждането, но е важно това да се случи след 2-3 ден от раждането.

Яжте много пресни плодове, зеленчуци, салата, пълнозърнести зърнени храни и пълнозърнест хляб и пийте много вода. Ако имате шевове отдолу, не се притеснявайте, вероятността да се разпокъсат или шева да се отвори е много малка.

Може да се почувствате по-добре, ако държите подложка от чиста тъкан върху шевовете, когато се изхождате по голяма нужда. Опитайте се да не се напрягате и да не напъвате излишно.

Говорете с акушерката или личния лекар, ако имате запек и не сте се изходили до 3-4 ден след раждането. Нежното слабително може да помогне.

Контрол на пикочния мехур

След раждането на бебето е доста често да изпускате малко урина, ако се смеете, кашляте или правите резки движения.

Упражненията за тазово дъно могат да помогнат за това, но кажете на личния си лекар при постнаталната проверка, ако това неволно изпускане на урината не отмине до няколко дни. Те могат да Ви насочат към физиотерапевт.

Хемороиди

Хемороидите са много чести след раждането, но обикновено изчезват в рамките на няколко дни.

Яжте много пресни плодове, зеленчуци, салата, пълнозърнести зърнени храни и пълнозърнест хляб и пийте много вода. Това би трябвало да направи ходенето до тоалетна по голяма нужда по-лесно и не толкова болезнено.

Опитайте се да не се напъвате или напрягате - това ще влоши хемороидите.

Уведомете акушерката си, ако се чувствате много неудобно. Те могат да Ви изпишат крем за успокояване на хемороидите.

Кървене след раждане (лохии)

Кървенето от влагалището след раждането е нещо нормално. Отначало ще бъде доста повече и ще Ви трябват супер абсорбиращи санитарни подложки или превръзки. Сменяйте ги редовно, като миете ръцете си преди и след това.

Не е добра идея да използвате тампони, тъй като те могат да увеличат шансовете да развиете някаква инфекция.

Може би ще забележите, че кървенето е по-червено и по-силно, когато кърмите. Това се случва, защото кърменето кара Вашата матка да се свива и контрахира. Можете също така да почувствате спазми, подобни на менструални болки.

Кървенето ще продължи няколко седмици, докато се изчистите напълно. То постепенно ще придобие кафеникав цвят и ще намалее, докато накрая спре.

Ако губите кръв в големи съсиреци, кажете веднага на наблюдаващия лекар или на акушерката. Може да се наложи някакво лечение.

Гърдите

Като начало гърдите Ви ще произведат жълтеникава течност, наречена коластра – това е най-добрият старт за Вашето бебе.

На третия или четвъртия ден те могат да се почувстват стегнати и твърди, когато започнат да произвеждат мляко.

Носенето на поддържащ сутиен за кърмене може да помогне. Ако гърдите са прекалено твърди и бебето не може да смогне да ги изпразни, тогава си вземете помпа за кърма. Изцеждайте до облекчаване на гърдите.

Коремчето

Вероятно коремът Ви ще бъде доста широк след раждането и все пак доста по-голям от този преди бременността. Това е отчасти защото мускулите Ви са се разтегнали.

Ако се храните балансирано и правите леки упражнение, формата Ви постепенно трябва да се нормализира.

Кърменето помага много за прибирането на корема, защото прави контракцията на утробата Ви. По време на хранене може да почувствате доста болезнени периодични спазми. Прочетете Увиснал корем след раждането: как да го махнем?

Нещо сериозно ли е?

Кажете веднага на акушерката, здравния си лекар или личния лекар, ако получите някой от тези симптоми.

  • Болка, подуване или зачервяване на мускула на прасеца
  • Болка в гърдите, затруднено дишане
  • Внезапна или много тежка загуба на кръв от влагалището, евентуално усещане за прималяване, ускорен сърдечен ритъм
  • Треска или неприятно усещане в корема
  • Главоболие, промени във зрението, повръщане