Как да загубите корема си след бременността?

В първата част на тази статия Ви разказахме за видовете мазнини и на какво се дължи по бавното възвръщане на плоския корем. Сега, когато знаем откъде идва цялата мазнина, е време да разберем как да се отървем от нея. Със съветите по-долу можете да свалите излишните килограми бързо, безопасно и естествено.

1. Намалете приема на захар

Само този съвет ще накара много мазнини по корема да изчезнат още първия месец! Опитайте се да намалите приема на захар - или да премахнете изцяло захарта от ежедневното Ви меню. Придържайте се към здравословните, естествени захари, които откривате в плодовете и се опитайте да избягвате добавените захари.

Започнете да изграждате здравословен хранителен навик. По време на стресиращия период след раждането може да се изкушите да се обърнете към по-евтини и лесни ястия. Опитайте най-добре да се придържате към питателни храни, които са естествени и богати на протеини.

Започнете да въвеждате по-естествени, богати на протеини хранителни източници и зеленчуци, които ще Ви подхранват и ще Ви заситят по-дълго. Комбинация от плодове и зеленчуци (и по-малко захар във Вашата диета) не само ще Ви помогне да намалите мазнините по корема - ще Ви запази здрави, ще Ви даде повече енергия и ще Ви позволи да се грижите добре за децата си.

2. Намалете консумацията на алкохол

Алкохолните напитки са нездравословни по много различни начини - и изключването им от Вашата диета е особено важно след бременността.

Повечето алкохолни напитки са пълни със захар или други добавени подсладители. Вредно е и с това, че може да повлияе на нивата на хормоните Ви. Това може да накара тялото Ви да даде приоритет на съхранението на мазнини пред другите задачи.

Най-известният риск при алкохола е, че той намалява Вашите реакции. Това не само може да бъде опасно за децата Ви, но може да Ви накара да направите лош избор на храна. Когато пиете алкохол, е по-вероятно да посегнете към тежки мазнини и натоварени със захар закуски.

3. Кърмете, ако можете

Един от най-простите начини да Ви помогне да намалите наддаването на тегло след бременност е кърменето.

Особено в първите месеци след раждането, кърменето изгаря допълнителни калории, за да Ви помогне да произвеждате мляко. Това означава, че ще ускорите процеса на отслабване доста по-бързо.  

Кърменето също е тясно свързано с хормоните Ви. То предизвиква контракции, които помагат за по-бързо свиване на матката.

Възможно е също така част от наддаването на тегло по време на бременност да подпомогне производството на мляко. Тези допълнителни запаси от мазнини са предназначени да Ви предпазват след раждането и да поддържат детето Ви на сито.

Следователно, проследяването на кърменето може да Ви помогне да възстановите тялото си в предишното му състояние.

4. Упражнения за стягане на корем

Без значение как сте родили, дали нормално или чрез секцио, първо се консултирайте с Вашия лекар кога е най-добре да започнете да правите упражнения. Повечето лекари и физиотерапевти препоръчват да изчакате 6 седмици преди да започнете официална програма за упражнения, ако сте имали неусложнено вагинално раждане или 8 седмици, ако сте имали цезарово сечение. Първите месеци след раждането са най-важните за изхвърлянето на излишни мазнини по корема. За да ускорите загубата на тегло от бременността, не забравяйте да тренирате последователно.

Опитайте се да правите 30 минути кардио поне 3 пъти седмично. Кардиото е най-доброто през първите няколко седмици - не напрягайте тялото си с излишни тежести, ако все още се възстановявате.

След това опитайте да увеличите интензивността, ако се чувствате готови за по-сериозни тренировки. Тренировките с тежести, тренировките за устойчивост и упражненията за укрепване могат да помогнат за по-бързото топене на мазнините.

Програма с висока интензивност ще Ви позволи да:

  • Тонизирате тялото си
  • Стегнете корема си
  • Намалите болката в гърба
  • Изгорите излишните мазнини по стомаха и бедрата

5. Останете хидратирани

Една от най-пренебрегваните точки за отслабване е адекватната хидратация. Знаете ли, че 55% до 70% от тялото Ви се състои от вода, така че загубата на течности може да има големи последици.

Особено след бременността е важно да останете хидратирани, за да отслабнете.

Дехидратирането ще допринесе за нарушена концентрация, загуба на сила и обща умора, което прави ежедневните дейности далеч по-трудни, отколкото трябва.

Освен това, хидратацията е свързана с по-бърза загуба на тегло. Тя може естествено да потисне апетита Ви, да Ви помогне да изгорите калории и да изчисти отпадъците в тялото Ви.

Не забравяйте да пиете много вода всеки ден - опитайте да замените кофеиновите напитки или газирани напитки с вода.

6. Разходки

Най-простата форма на упражнения, не само след раждането, но като цяло, е ходенето. Не изглежда да дава бърз резултат, но когато се възстановявате от честите болки в тялото, главоболието и болезнеността, това е особено полезно. Освен това, забавната част е, че Вашето мъниче може да Ви бъде спътник. Прекарването на вечерите в приятна разходка в парка е прекрасна идея. Носенето на бебето в слинг или ергономична раница също е добра идея. След като получите контрол над тялото си, можете да направите необходимите промени.

7. Почивайте си

Недостатъчното почивка причинява натрупване на токсини в тялото, което причинява възпаление. Когато тялото е в непрекъснато състояние на възпаление, това кара мастните рецептори да се преместят в централната област. И молекулите на мазнините се съхраняват в областта на корема. С новороденото в къщата може да стане малко сложно да се наспивате пълноценно, но се опитайте да си почивате колкото можете повече.

8. Колан за стягане

Подобно на обвивките на тялото за цялостно отслабване, коремните обвивки или коланите за раждали жени помагат за прибирането на корема и ускоряват процеса на свиване на матката до първоначалния й размер. Това е един от най-старомодните начини за намаляване на мазнините в корема. Също така помага за подобряване на стойката и намалява болките в гърба. Това, което трябва да направите, е да увиете средната си част с парче мек плат. Уверете се, че не е прекалено стегнат или прекалено хлабав. Можете обаче да използвате коланите за бременни, които се предлагат на пазара.

Комбинирайте с качествена козметика за горене на мазнини и премахване на стрии. Освен това е полезно за кожата да се хидратира.

9. Отидете на антицелулитен масаж

Масажът може да бъде много ефективен, когато става въпрос за загуба на телесно тегло, без да се налага да се изпотявате във фитнеса. Изберете си масаж, който ще помогне за намаляване на мазнините в корема. Той ще освободи и разпредели мазнините в тялото и ще подобри метаболизма, като по този начин ще Ви помогне да се отървете от излишните килограми.  Правете си масаж всяка седмица, за да видите най-добри резултати.

Тонизиране на корема след бременността

Чрез комбиниране на здравословни навици на живот, упражнения и други процедури, можете да свалите тези излишни упорити килограми от раждането. Но за да тонизирате корема си след бременността, ще трябва да превърнете всички тези съвети в навик.

Колко време ще отнеме на корема ми да се свие обратно до нормалното?

Всички сме чували истории за нови майки, които възвръщат телата си преди бременността в рамките на седмици след раждането. Въпреки че това е възможно, при повечето майки това не се случва по този начин. Имайте предвид, че тялото Ви може да промени формата си след бременност. Може да Ви е трудно да се върнете към точното си тегло или форма преди бременността.

Търпението е ключът. Девет месеца отне на мускулите на корема Ви да се разтегнат, за да приютят Вашето доносено бебе. Така че може да отнеме седмици или месеци, за да се стегне отново коремът Ви.

Скоростта и степента на бързото възвръщане на плоския корем зависи от няколко фактора, включително:

  • Каква форма и размер бяхте преди да заченете бебето си.
  • Колко килограми сте качили по време на бременност.
  • Колко сте активни.
  • Нещо, за което не можете да направите нищо: Вашите гени.

Може да Ви е по-лесно да свалите теглото, ако:

  • По време на бременност сте натрупали по-малко тегло от средното.
  • Вие кърмите.
  • Това е първото ти бебе.