Достатъчното сън за детето гарантира правилното му емоционално, физическо и психическо развитие

Детският сън винаги е бил, е и ще бъде проблем за родителите. Веднага щом започнете да отстъпвате и те започват да искат „да изгледат още едно филмче“, да пият вода, да пишат, само още една приказка… Сега ще Ви разкажем защо да бъдете твърди и да слагате децата си да спят колкото може по-рано е за тяхно добро.

Ако Вие сте от онези майки, които постоянно ги питат: „Защо слагаш децата да си лягат толкова рано?“, ние сме изцяло на Ваша страна! Имаме добри новини за Вас: ново изследване доказва, че сме прави.

В това изследване се казва, че децата в предучилищна възраст, които си лягат много рано, са с по-малък риск от напълняване в подрастваща възраст, отколкото връстниците им, които будуват до късно. Фактически, авторите на това изследване казват това: „Децата, които са си лягали рано в предучилищната им възраст, впоследствие са с два пъти по-малки шансове от набиране на наднормено тегло, отколкото връстниците им, които са ги слагали да спят много късно“. Съответно е много важно да се прави ритуал за преди сън – в подрастващата възраст това може да стане важен момент.

Авторът на изследването Сара Андерсън в интервюто си за CNN казва: „Освен това изследването показва безспорна връзка между здравословното ранно заспиване и детското развитие, поведение и умение за съсредоточаване. Ритуалът за заспиване също помага да се избегнат нощните кошмари и трудностите при заспиването на децата“.

Всяко дете е различно, но всички деца имат нужда от качествен, пълноценен, продължителен, здравословен сън

Разбира се, че тук важното е не конкретното време за заспиване, а количеството пълноценен сън. Тъй като децата, които се наспиват, умеят да се справят с емоциите си по-добре, по-здрави са психологически, имат нормален хормонален фон и метаболизъм.

Сигурно се сещате за типа деца, които сутрин се държат и се чувстват ужасно, ако предната вечер са си легнали късно. Те са капризни, забавени, не можете да ги оправите и заведете на училище нормално. Тоест очевидно е, че на децата им трябва сън. Но се оказва, че им трябва много повече сън, отколкото си мислим ние.

Неотдавна Американската академия по медицина на съня публикува препоръките си за броя часове здравословен сън, необходим на децата. Ето какви са цифрите:

За бебетата от 4 до 12 месеца – 12-16 часа нощен сън.

За децата от 1 до 2 години – 11-14 часа нощен сън.

За децата от 3 до 5 години – 10-13 часа сън нощем.

За деца от 6 до 12 години – 9-12 часа на нощ.

От 13 до 18 годинша възраст децата трябва да имат поне 9-10 часа сън през нощта.

Виждате, че, изхождайки от тези цифри, трябва да се питате не „Кога е нормално да слагам децата си да спят?“, а „В колко часа трябва да ги сложа да спят, за да получат необходимото им количество пълноценен сън?“.

Ритуал за преди сън играе важна роля в развитието на детето за в бъдеще

Например, ако децата Ви са в предучилищна възраст, е добре да ги изпращате по леглата към 19:30 часа в делничните дни. Ако са на 10 например, може да си лягат към 20:00-20:30 часа. Така към 7 часа, когато децата Ви трябва да стават и да се подготвят за детска градина/училище, ще са получили необходимата им доза сън. Да, може и всичките Ви съседи да Ви сметнат за малко смахнати, че слагате децата си да спят толкова рано, но прави ще сте Вие, а не те!

Д-р Самит Бхаргава, професор по педиатрия към Медицинската катедра към Станфордския университет,  също предлага да се определи ясно време за лягане на децата, за да може на сутринта да са адекватни.

„Nе е задължително да ги слагаме много рано да спят – от това може и да няма никаква полза. Просто сметнете колко време му е нужно на детето Ви, за да се наспи, и го слагайте в съответното време“ – казва Бхаргава в интервю за CNN.

С други думи, това е нашата задача като родители – да си изясним колко часа сън е нужен на децата ни, за да се чувстват добре. Разбира се, всички деца са различни, но много от децата не се държат особено добре точно защото не им достига сън.

Сънят е важен за човешкия организъм, както въздуха и храната. – казва д-р Бхаргава. – Почти една трета от живота си ние прекарваме в сън.“

Така че когато следващия път някой Ви погледне накриво, че отвеждате децата си от празника в 18:00 часа, просто не им обръщайте внимание – най-малкото науката е на Ваша страна!