Отново е време за училище! Вероятно се чувствате развълнувани, а може би и малко тъжни, че лятото свършва. Така се чувства и Вашия първолак, на когото му предстои да се сблъска с училището. Някои деца се чувстват нервни или малко уплашени в първия учебен ден заради всички нови неща: нови учители, нови приятели, ново място и тн. За щастие тези "нови" тревоги се задържат само за малко. Нека разберем повече за връщането в училище.

Преходът от градина (предучилищна група) към училище е важен етап за Вас и Вашето дете.  Това може да е първата крачка от дома или преход към нова обстановка и приятели. Дори завръщането към позната програма има своите вълнения, удоволствия и тревоги. Някои деца приемат и се радват на промяна повече от други. Но не е необичайно дори и най-"опитното" дете да се нуждае от допълнително внимание през първите дни и седмици в училище.

Всяко основно училище организира първия ден малко по-различно. Затова ако не се състои предварителна родителска среща, поинтересувайте се за повече подробности около предстоящата учебна година.

Какви въпроси да зададем на предварителна родителска среща?

Има ли в училището дрескод или униформи? Какви дрехи ще трябва да носи Вашето дете? Има ли ограничения за това, което може да се носи? Ще има ли нужда от различен комплект дрехи за часовете по физическо възпитание или по изкуство?

Дали децата ще се нуждаят от смяна на дрехи за арт класовете?

Списък за пазаруване на училищни материали и пособия.

Дали децата Ви ще си купуват обяд в училище или ще го носят от вкъщи? Ако купуват училищен обяд, колко ще струва на ден или на седмица?

Запасили ли сте се с всички необходими училищни пособия?

Какво трябва да купим за дома за бъдещия ученик?

 • Бюро
 • Стол
 • Лампа за бюрото
 • Кошче за боклук
 • Часовник с аларма

Списък за пазаруване за училище

Въпреки че всеки списък може да варира, ето някои задължителни, които непременно ще Ви бъдат полезни:

 • Раница - персонализирана или с етикети с имена
 • Кутия за обяд и бутилка за вода, също персонализирани
 • Тетрадки, папки и подвързии
 • Телбод
 • Облекло за фитнес и аксесоари, включително връзки за коса, чорапи и обувки.
 • Моливи, цветни моливи, маркери и хайлайтери
 • Индексни листчета и лепкави бележки
 • Несесери
 • Писалки, моливи, гумички и линийки, пергел и др.
 • Чадъри и леки водоустойчиви якета
 • USB флаш устройства
 • Таблети, електронни четци, нетбуци или компютри
 • Пакетирани здравословни храни (за междучасията)
 • Портмоне – Вашия първолак вече ще има самостоятелни пари, затова се нуждае от малко и удобно портмоне за да не си загуби парите.

Да купим раница за училище?

Когато дойде време за училище, една от най-скъпите Ви покупки в списъка Ви за пазаруване, ще бъде раницата на бъдещия ученик. Раницата трябва да е безопасна, лека, с две широки, подплатени презрамки, колан на талията, подплатен гръб и множество отделения за повече удобство.

За една учебна година раницата се износва доста, затова заложете на качествени раници.

Не пестете пари от качеството. Освен ако не искате по средата на годината да купувате нова раница. Раниците трябва да бъдат изключително издръжливи, защото учениците ще тестват силата им през цялата година.

Облекло за първия учебен ден

Вълнението около 15 септември обхваща както възрастните, така и най-малките. Всяко дете иска да бъде облечено в красив тоалет на своя първи учебен ден. Не пренебрегвайте това желание на детето, ако не искате това да повлияе сериозно за самочувствието му. Възползвайте се от летните намаления в края на август за да набавите всички необходими дрехи през цялата учебна година и един официален тоалет или рокля за първия учебен ден.

Няколко съвета преди училище:

Предната вечер

Пригответе всичко. Проверете двукратно дали всички дрехи и чанти са етикетирани, подредете униформата или дрехите на детето си и всичко, което трябва да вземе за първия учебен ден. Това ще Ви осигури време за разговори в последната минута или може би за специална закуска преди дългоочаквания ден.

Говорете за вълнуващия ден, който предстои. Напомнете на детето си за забавните неща, които ги чакат в училище, но също така им говорете какво да правите, ако не са сигурни в нещо или имат някакви притеснения.

Отиваме на училище

Оставете достатъчно време, за да стигнете до там. Навийте си алармата за по-ранно ставане, за да избегнете бързането сутрин. Пристигането навреме в училище ще Ви осигури някакво спокойствие и ще направи цялото това изживяване приятно за Вас и Вашето дете.

Не забравяйте цветята за учителите – те са знак на уважение.

Направете си снимка. Не пропускайте да запечатате този ден.

Кажете (бързо) сбогом. Най-добре е да се сбогувате възможно най-бързо и без драма. Напомнете на детето си, че ще го вземете, използвайки език, който ще запомнят („непосредствено след като обядвате“ или „след време за история“) и им кажете да се наслаждават. Ако детето Ви се разстрои, опитайте се да останете спокойни. Останете за кратко и след това се изплъзвайте. Учителят ще има опит в работата с разстроени деца и скоро Вашето дете ще бъде разсеяно и заето да прави нещо вълнуващо. Помолете да се свържат с Вас, ако детето Ви не се успокои след Вашето напускане.

Поздравете другите родители. Може би вече познавате някои от другите родители на детската площадка, но ако не, отидете и поздравете. Запознаването с други родители може да бъде чудесна подкрепа и в зависимост от това с кого детето Ви се сприятелява, може би ще се виждате много помежду си през следващите няколко години.

Планирайте нещо за правене. Ако не е нужно да бързате да работите, може да е добра идея да планирате нещо, което да Ви разсее да се притеснявате как вървят нещата. Детето Ви ще се забавлява чудесно, затова се опитайте да не се притеснявате!

Надяваме се, че детето Ви ще има перфектен първи ден и ще се влюби веднага в училище - но не се паникьосвайте, ако това не се случи! Може да отнеме време на детето Ви да се приспособи към новата си рутина и това е добре. Не забравяйте да бъдете позитивни и да показвате подкрепата си към бъдещия ученик.