Когато имате деца, е важно да помислите как можете да ги подготвите да живеят пълноценен живот. По-специално е разумно да споделите някои от уроците, които бихте искали да сте научили, когато сте били по-малки. Ето десет умни неща, които да кажете на децата си за щастлив живот.

1. Отнема време, за да направите задоволителна кариера

Получаването на отлични оценки в училище не означава, че ще бъде лесно да се намери идеална работа. Разработването на добра кариера отнема време, търпение и готовност да понесете неуспехите. Освен това много хора сменят кариерата си няколко пъти, преди да намерят нещо, което наистина да удовлетвори техния живот.

2. Стареенето идва с предимства

Младите често се страхуват от процеса на стареене, виждайки възрастта като тясно свързана с намалена привлекателност, ограничена подвижност и когнитивни недостатъци. Можете да отхвърлите тези митове в зародиш, като обясните на децата си, че хората могат да бъдат красиви на всяка възраст и че остаряването обикновено идва с мъдрост (както и с повишено самочувствие).

3. Освобождавайте негативните емоции

Насърчавайте децата си да прощават по-лесно грешките и да си взимат поука от трудните моменти в живота. Спирането върху негативни емоции като срам и вина ще подкопае самочувствието и ще причини ненужно нещастие, докато култивирането на позитивно отношение е силно свързано с успешен живот.

4. Фитнесът е важен

Децата често приемат своите здрави, гъвкави тела за даденост, така че е добре да ги уведомите, че фитнесът не се свежда само до това как тялото изглежда отвън. Редовните упражнения помагат да се осигури по-дълъг и здравословен живот и е разумно хората от всички възрасти да останат активни.

5. Не се променяйте само за да угаждате на другите

Вашите деца трябва да знаят, че промяната на личността Ви, за да спечелите привързаността на приятели или партньори, обикновено води до нещастие и недоволство в дългосрочен план. Въпреки че е чудесно да се работи за премахване на лошите навици и да се развивате като личност, промяната трябва да бъде мотивирана от личното желание, а не от необходимостта да се харесва на другите.

6. Добрите приятелства си заслужават усилията

Когато децата Ви са малки, повечето от приятелите им ще бъдат наблизо. Добре е обаче да ги уведомите, че е необходимо да положат усилия, за да поддържат връзка в по-късен живот.

Тъй като ангажиментите се трупат и животът става по-сложен, отделянето на време за писане на имейли, осъществяване на обаждания и планиране на посещения може да Ви помогне да поддържате значителна и полезна мрежа от приятелства.

7. Да се съдят хората прибързано е много лесно

Трудно е да издържите отхвърляне, груби коментари и предателства, но децата Ви трябва да бъдат въоръжени със знанието, че негативните преценки са вкоренени в нерешените проблеми на другите.

Също така си струва да уведомите децата, че когато бързат да се изкажат по нечий адрес негативно, трябва първо да се опитат да се погледнат отстрани, за да открият основните причини, свързани с тяхната собствена несигурност и ниско самочувствие.

8. Отделете време да се грижите за себе си

Обществото ни насърчава да работим дълги часове, да даваме приоритет на обективните мерки за успех и да сме заети. Въпреки това, на младите хора трябва да им се казва за простите удоволствия в живота и да им се показва как да се наслаждават на релаксиращи дейности. Хората, които отделят време да правят неща, които ги карат да се чувстват спокойни и доволни, са много по-щастливи.

9. Редно е да се поддържат граници

Децата Ви може да се изкушат да се само оценяват  по това, което правят за другите, така че балансирайте уроците за състрадание с уроците за здравословните граници. Един пълноценен живот включва да знаете кога да начертаете линия, която пречи на другите да източват Вашите ресурси и да се възползват от Вас.

10. Животът никога не се развива по предсказуем начин

И накрая, макар че можете да насърчавате децата си да си поставят цели и да мечтаят, те трябва да са наясно, че проектирането на строг график ще ги настрои за неуспех. Хората, които отдават приоритет на предварително определен график пред чувствата на удовлетворение, са по-склонни да се придържат към депресиращи работни места или да поемат основни ангажименти (като брак), преди да се почувстват истински готови.

Въпреки че няма надеждна рецепта за щастлив живот, предаването на тези десет урока ще помогне на децата Ви да пораснат с разбиране на това, което наистина има значение. Насърчаването им да задават въпроси също ще им помогне да научат повече за щастието