1. Кърменето

Правилното организиране на кърменето на детето от майката ще позволи да се избегнат много проблеми с усвояването на млякото от бебето, което ще расте здраво и ще бъде защитено.

Какво е важно за един успешен старт?

  • Слагането на гърдата в първите минути или часове след раждането

Нека да ви сложат бебето на гърдите веднага след раждането, в родилната зала, дори и ако сте имали цезарово сечение, по-добре още преди отделянето на плацентата. Нека бебето, първия път, да суче толкова, колкото то иска.

Близостта на майката веднага след раждането допринася за отслабването на напрежението на бебето: то ще се чувства в безопасност и по-лесно ще се адаптира към новите условия за него.

Ранното слагане на гърдата позволява на бебето да получи коластрата, която е много важна за формирането на чревната му микрофлора, имунната система, и също така подготвя храносмилателната му система за усвояване на кърмата.

  • Важността на коластрата

Първите капки на коластрата, които детето поема след раждането са най-важните. Обикновено количеството е много малко, но това не трябва да ви плаши, то е достатъчно за да отговори на нуждите на бебето в първите дни от живота му. Храненето с коластра при редовно слагане на гърдата е най-важният етап при започването на кърменето.

  • Съвместно пребиваване на майката заедно с бебето в родилното

Важно е да се осигури, на бебето хранене "при поискване": колкото повече то суче, толкова по-добре се стимулира гърдата, и поради това ще има необходимото количество мляко. В допълнение, близостта на майката и физическия контакт с нея позволява на бебето по-лесно да се адаптира към новите условия за живот.

  • Хранене "при поискване"

Следете молбите и сигнали на детето. Храненето на бебето по поръчка също така се нарича "да се дава гърдата при всяко мрън." И това е абсолютно правилна позиция, която позволява да се осигури стабилна лактация още в самото начало. Не се страхувайте да "прехраните" бебето,  всичко което ще бъде изядено повече, детето ще го повърне.

Храненето за детето, понякога не е само храната. Единственото място, където детето се чувства в безопасност, това е върху гърдата на майката. Освен това, единственият начин да се увеличи производството на мляко, да суче по-интензивно (т.е. по-често слагане и за по-дълго време).

  • Нощни хранения

Задължително хранете бебето си през нощта. Най-голямото производство на хормони, необходими за правилното регулиране на процеса на кърменето се произвеждат в нощните и ранните сутрешни часове. Стомаха на детето е в състояние да смила и да усвоява храната, по всяко време на денонощието, това е физиологична норма.

  • Правилно кърмене

Погрижете се, детето да засмуква целия ореол на зърното, брадичката му да е притисната към гърдата, езикът да е под зърното и да прави «смукателни» движения, така че детето да суче ритмично и носа му да докосва гърдата.

  • Различни пози по време на кърменето

Позите за хранене също трябва да бъдат подбрани въз основа не само на удобството и комфорта, но и правилната физиологична позиция на бебето до гърдата.

Не съществува универсална поза за хранене, всички пози са индивидуални, особено ако след раждането имате вътрешни операции. Можете да избирете различна поза, за да ви е удобно. Най-важното е, че трябва да бъде удобна за вас и за вашето дете. Поза «седнал» трябва да бъде възможно най-комфортната, за да се избегне натоварване на гърба, под лакъта можете да сложите възглавница, може да се използва и възглавница за хранене, която намирайки се около вас, ще вдига детето до нивото на гърдата. Сменяйте позата, ако смятате, че дете лошо суче.

  • Спокойно отношение към възможни трудности

Ако имате болки и разранени зърна, опитайте се да се свържете с някой, който може да ви помогне да се научите правилно да кърмите. Не използвайте никакви препарати за гърдата без да се консултирате със специалиста.

  • Запазване на кърменето в трудна ситуация

В първите дни след раждането кърменето на бебето по някакви причини понякога е невъзможно, не забравяйте да се изцеждате с помощта на ръцете си или на помпа за изцеждане. Редовния отлив на мляко в първите дни след раждането е ключът към дългото и пълноцено кърмене в бъдеще. Опитайте се да храните бебето си с изцедена кърма и да гарантирате физическият му контакт с кожата ви, така че то да може да познава ударите на сърцето ви, към които е свикнало в утробата и да свикне с вашата миризма и топлина.

Какво не се препоръчва да се прави в началото.

Да изцеждате млечни остатъци след всяко хранене

Не е нужно да изцеждате гърдата след хранене. Гърдите не могат да бъдат напълно изцедени, процес на възпроизводство на мляко се извършва постепенно и последователно, което е напълно регулируемо от бебето. Млечната жлеза произвежда толкова количество мляко, колкото е поело бебето. Съответно, простата математика на процеса на изпомпване диктува на гърдата да произведе толкова количество мляко, колкото физически може да изяде бебето.

Да се измива гърдата със сапун

Честото миенето на гърдите и честата употреба на сапун могат да нарушат естествения защитен слой върху кожата и да доведе до прекомерно изсушаване и пукнатини на зърната. Като правило, е достатъчно нормалната ежедневна хигиена.

Да се правят изкуствени паузи между храненията

Няма нужда да се правят изкуствени паузи между храненията, особено през нощта. Всички деца имат абсолютно различен апетит и режим на храносмилането. Много деца не успяват да се нахранят с едно хранене, защото се уморяват. Ето защо, ако в течение на един час детето иска гърдата два, три, четири или повече пъти – спокойно, дайте му я, то няма да преяде, излишното то ще го повърне. А ако, детето смуче непрестанно в продължение на час - това е негова лична особеност, не го отделяйте от гърдата. Дори ако смятате, че гърдата е доста "изядена", а бебето е вече прехранено, позволете му то да завърши процеса и да пусне гърдата, защото то може да се опитва по такъв начин да заспи.  

Да се дава на новороденото бебе биберон-залъгалка

Биберон-залъгалката нарушава формирането на правилното захващане.

Ако все пак решите да дадете на детето биберон, не го давайте първите 15 дни - в този момент се регулира правилното физиологично смучене на гърдата, биберона може да попречи на този процес и няма да даде на детето възможност да свикне с правилното захващане, детето ще започне да бърка техниката на смучене и може да разрани зърната ви.

Да храните бебето от шише

Шишето, както и биберона, пречи на формирането на  правилното захващане на гърдите, приучава се към лесният начин на извличането на мляко, което може да доведе до отхвърляне на гърдата. Ако е необходимо, хранете го с малка лъжичка или пипета.

Да дохранвате детето със адаптирано мляко

Няма нужда да дохранвате детето с адаптирано мляко в очакване на възвръщането на естественото мляко. Коластрата е високо енергиен продукт, който може да поддържа организма на бебето до възвръщането на млякото. Смесеното хранене е опасно с нарушаването на чревната микрофлора, лактозна недостатъчност; ензимите на кърмата започват да се разграждат по-малко, което води до коремна болка, отхвърляне на гърдата, напрежение на организма на детето. Кърменето определя имунната система на детето.

Не изпадайте в паника, ако усещате, че количеството на млякото е намаляло, потърсете подкрепата на опитни консултанти и кърмачки. Ако мислите, че имате малко мляко, поканете експерт по кърмене: нека да ви посъветва как да с увеличи производството на мляко, преди да захраните бебето с адаптирано мляко. Никога не почвайте да захранвате детето с адаптирано мляко самостоятелно, първо, се консултирайте с педиатър.

Да давате на бебето вода

Млякото почти 90% се състои от вода. Здравото дете, не се нуждае от допълнителна течност.

Не давайте на детето нищо друго, освен гърдата. Водата запълва малкият стомах на новороденото, като го лишава от апетит, нарушава микрофлората на червата, а смученето от шишето предотвратява навика за правилното захващане на зърното.