Детето е първокласник. На този ден цялото семейство се подготвя, като за голям празник. Нови дрехи, чанта, огромен букет първокласникът е придружен от родителите, бабите и дядовците, отивайки на училище за първи път. Обаче празничното чувството бързо си отива. Защото в училището детето е изправено пред трудности, за които то не е подготвено. През първата учебна година проблеми възникват почти при всички деца, но колко бързо и успешно ще бъдат решени, това зависи от родителите.

Първите дни в училището са много трудни за детето. То трябва да свикне с новия колектив, с новите изисквания и правила. Ето защо поведението на детето може да се различава от обичайното. Родителите забелязват, че детето много плаче, раздразнително е, бързо се уморява и трудно заспива. През този период е много важно да се осигури спокоен и ритмичен живот на детето. Бързите сутрешни приготовления за училище могат да бъдат предотвратени като детето бъде приучено да подготвя своята чанта и дрехите си за следващия учебен ден още от вечерта.

През този период трябва да се ограничи гледането на телевизионни предавания и компютърни игри, защото всичко това носи допълнителна тежест върху психиката на детето. Няма нужда да се отказвате от обичайното ежедневие на детето, например да четете преди заспиване, да играете заедно и да го преспивате. Можете да предложите детски игри и занимания, които помагат за облекчаване на стреса: рисуване, пеене, моделиране с пластилин или моделин. Спортните игри и разходките на чист въздух също са добър начин да се справите със стреса му.

Всички родители искат тяхното дете да бъде отличник, а децата също искат да получават само шестици. На практика обаче често се оказва, че не е така. Няма нужда да се караме на детето за неуспехите и да му казваме "че за нищо не става". Отрицателните забележки на възрастните повишават безпокойството в детето, нагнетявайки в него несигурността в действията и способностите му. Необходимо е да подкрепяте детето, да внушавате в него увереност, че всичко ще се получи, макар и не от първия път. Не трябва да забравяме да хвалим или да критикуваме не детето, а резултатът от неговата дейност. Вместо "Браво на теб", по-добре е да кажете "Колко красиво си нарисувал (написал или направил)".

Един от често задаваните от родителите въпроси е дали да подготвят уроците му заедно с детето? Подготовката на уроците е нова дейност за детето, а задачата на родителите е да научат детето си как правилно да го прави. Необходимо е да се помогне на детето да подготви работното си място с необходимите материали - учебници, тетрадки, цветни моливи, химикалки и други учебни пособия. След това заедно с детето обсъдете какво му е домашното и в какъв ред трябва да се извършва. След приключване на домашното упражнение, родителя трябва да го провери и да помогне на детето си да подготви чантата си за утрешния учебен ден. След известно време детето ще започне да се справя с домашните си самостоятелно. Трябва да следим, домашните упражнения да не отнемат много часове. Причина за това може да бъде неспособността на детето да разпределя времето си, както и различни разсейващи вниманието действия: включване на телевизор, забавни игри на компютъра, игра с братя и сестри.

Необходимо е да се говори с детето за училището. Тези разговори могат да се отнасят до всички аспекти на училищния живот: какви са били уроците, какво е научило детето, с кого се е сприятелило, с какво се хранило на закуска или обяд. Такива разговори създават увереност в детето, че родителите се интересуват от всичко, което му се случва, не само от неговия напредък в училището, но освен това те ще научат детето да бъде и по-внимателно към събитията в училище и извън него.

Ако детето не е ходило в детската градина и няма достатъчно опит в комуникацията с връстниците си, тогава в началото в училището може да има конфликти със своите съученици. Трябва да разговаряме с детето за определената ситуация, и да не търсим кой е виновен и кой не е. Един добър начин да научите детето да комуникира, е да играете миниатюрни сцени с използването на кукли или персонажи от кукления театър.

Как да постъпите, ако детето се страхува от училището, ядосва се на преподавателите или съучениците си? Преди всичко, не може да забраните на детето да изразява чувствата си. Необходимо е заедно с детето да разберете какво точно причинява появата на страх или гняв в него и  да обсъдите тази ситуация. Може да разкажете на детето приказка, в която героят успешно се справя със сходни трудности. Такава приказка ще научи детето по конструктивен начин да разрешава конфликти и преодолява такива трудни житейски ситуации.

Прекомерното безпокойство и тревожността на родителите се предават и на детето, те оказват влияние върху поведението му и успехите в училище. Ето защо, по време на този труден период на адаптация е много важно да поддържате спокойна и приятелска атмосфера в семейството. Опитайте се да прекарвате повече време с детето си, избирайки занимания, които са интересни за всички членове на семейството: съвместни разходки, четене на глас или общи игри.

Всяко дете има различен период на адаптация. Затова не сравнявайте детето с неговите съученици, с деца на приятели или познати. По-добре е да обърнете внимание на успехите на вашето дете, да отпразнувате неговите постижения и да реагирате чувствително на трудностите. Вашето внимателно и уважително отношение към детето ще му помогне успешно да се справи с новата роля за него - ролята на ученика.

За да помогнете на първокласника по-бързо да се адаптира към училището, опитайте се да следвате следните препоръки:

  • Слушайте детето си. Не изисквайте трудни или невъзможни неща. Уважавайте неговите желания.
  • Дори ако детето не е много успешно и не му се получава всичко, не го лишавайте от любов от която не зависят неговите успехи и постижения.
  • Опитайте се да се придържате към принципа на "оптимална фрустрация" - не бъдете твърде строги към изискванияси, но и не се ангажирайте с мълчаливо одобрение.
  • Не забранявайте на детето свободно да изразява чувствата и емоциите си. Не му се карайте за агресия или истерия, а се опитайте да разберете какво ги предизвиква.
  • Ако не ви харесва съобразителността или поведението на детето, критикувайте само действията му, които не ви харесват, но не изразявайте тежка присъда за неговата личност. Не забравяйте "че как ще насочите кораба, така той и ще плува". В периода на адаптация критиките е по-добре да се избягват.
  • Намалете психологическото натоварване. По-добре е детето да прекара следобеда у дома. Не изпращайте първокласника на допълнителни занимания или школи. Училището му е напълно достатъчно.
  • Ако подготвяте уроците заедно, правете почивка на всеки 15 минути. Дайте му възможност да се движи, да скача, да танцува. Продължителността на подготовката на уроците не трябва да бъде повече от един час без почивка.
  • Въведете задължителен дневен сън (около 2 часа), правете разходки, продължителността на нощния сън да е около 11 часа, осигурете му пълноценно хранене за възрастта.
  • Телевизорът и компютърът напрягат очите на детето. Следователно, може да гледа телевизия или да играе на компютъра не повече от 1 час на ден. Ако детето е в добро настроение, добре се храни, спокойно спи и учи, това означава, че адаптацията на детето вече е приключи.

Надяваме се, че нашите съвети ще помогнат на вашето дете да влезе в новия свят на училищни приключения плюс обучение с удоволствие!