Търсите нова приказна рокля, която да носи Вашата дъщеря това лято? Определено трябва да опитате с рокля от деним. Повечето майки обличат момичетата в дънкови гащеризони и шорти, поли, но можете да направите уау изявление с нещо специално, като дънкова рокля например, а защо не и с пола от тюл.

Малко повече за дънките като облекло

Модните тенденции идват и си отиват, но дънките са един елемент от облеклото, който винаги ще бъде основен в много гардероби.

Всеки сезон в докладите за тенденции постоянно се твърди, че денимът е налице, но истината е, че денимът никога не е излизал от мода. Този текстил е установил собствената си история през годините. Всъщност дънките са един моден проект, който определено е имал своите възходи и падения и еволюира значително през цялото време.


Преди френските актриси и супермодели да омагьосат сините дънки, само работниците са носели здравата тъкан от кепър - която е разработена през 1873 г. от Джейкъб Дейвис и Леви Строс – именно за да работят. Почти веднага след това други производители последвали примера, произвеждайки свои собствени версии на оригиналния джинс Levi 501. Специално дънково облекло. Дънкови якета, гащеризони, поли, панталони... Всяка нова интерпретация на деним е издържала на изпитанието на времето, като през цялото време посреща всяка нова промяна: нови измивания, избелвания, кройки, разрези и определящи епохата украшения, някои от които са преживели цикъла на тенденциите повече от веднъж.

История на дънките

През 20-те и 30-те години на миналия век дънките стават популярно западно облекло в Съединените щати, носени от миньори, каубои и други мъжки работници, които се нуждаят от здрави дрехи, издържащи на тежко износване. През 1936 г. Леви Строс добавя червения си флаг с подпис към задния джоб на дънките, което прави първия елемент на облеклото, който има дизайнерски етикет отвън. Именно през 30-те години списание Vogue представя първия си моден модел в деним на корицата, намеквайки, че дънките може би могат да бъдат модно изявление за жените, а не само запазени като практично облекло за работещи мъже.

Mademoiselle Cover, 1943 г. – Корица на списанието

Дънки - достатъчно издръжливи за копаене в мръсотията, но все още изглеждащи шик - украсяват корицата на списание Mademoiselle в очарователен момент за мама.

Мерилин Монро и Кийт Анди, 1952 г.

Перфектно изглеждащите дънки на Мерилин, носени в класическия филм Clash by Night, се оказват също толкова секси, колкото и самият филм. Дънките тогава все още не са били ежедневно облекло за жени, а гардеробът на екрана вероятно успява да вдъхнови феновете да вземат своя чифт дънки.

Принцеса Даяна, 1997 г.

Дънките винаги са добра идея. Дори лейди Ди смяташе така. Тя беше първият член на кралското семейство, който се снима в деним.

В наши дни дънките (денимът) се приписват на модата. От известни личности на големи екрани до бизнесмени, от обикновени хора до хора от хайлайфа, от ученици до студенти – през годините се вижда, че всички са пристрастени към носенето на дънки.

Съгласно изискванията и отзивите на потребителите на дънки, модификацията се прави от година на година. С всяко десетилетие се забелязват значителни промени в стиловете на дънките.

За изработката на дънките

Дънките са изработени от материал, наречен деним. Името „деним“ идва от името на здрава тъкан, наречена „Серж де Ним“, първоначално произведена в Ним, Франция, оттук и „де Ним“ - „деним“. Тъкачите от Ним се опитали да възпроизведат памучния велпаш, който се прочувал в град Генуа, Италия, но без късмет. С проба - грешка те разработили друга тъкан от кепър, която става известна като деним. Това е памучен текстил, в който вътъкът преминава под две или повече основи. Основните нишки са боядисани в индиго, докато вътъчните нишки остават бели, като  това придава на денима синия цвят от едната страна и белия от другата.


Детска дънкова рокля с тюл

Съвършена небрежната визия с универсална дънкова рокля, съчетана по един уникален начин с туту пола в три цвята,  от нашата колекция Официални детски рокли. Актуализирайте гардероба на Вашето малко момиченце с тази прекрасна дънкова рокля с пола от тюл на изгодна цена. Тази сладурска рокличка с дънкова горна част би била идеален избор за рожден ден, друг официален повод или защо не и за ежедневна разходка в парка.  

Интересни факти за дънките

  • Оранжевата нишка, която Levi Strauss & Co. използва за шиенето на дънки, е запазена марка. Използва се като отличителна характеристика и за да съответства на цвета на медните нитове.
  • Нитове се използват върху дънки, за да ги направят по-силни, особено върху джобове. В началото Levi Strauss & Co. поставя нитове по всички джобове, отпред и отзад, но хората се оплакали, че нитове на задните джобове надраскват седалата и столовете, така че в началото ги покрили и след това напълно ги извадили отзад.
  • Изработката на един чифт Levi 501s изисква 37 отделни шевни операции.
  • Най-старият известен чифт дънки на Левис е намерен през 1997 г. и е на 100 години.
  • Първото име на дънките е било „гащеризон на талията“.
  • Първият етикет, който някога е бил прикрепен към дреха, е бил червен флаг, пришит до задния джоб на дънките на Леви Строс.
  • Дънките първо са били оцветени с индиго, защото по-тъмният цвят по-добре скривал мръсотията.
  • Във времето, когато дънките са били носени от фабрични работници, дънките за мъже са имали ципове отпред, но дънките за жени са имали ципове отстрани.
  • Бутик в нюйоркско източно селище, наречен „Limbo“, е бил първият търговец на дребно, който е изпрал нов чифт дънки, за да се получи използвания, износен ефект на плата. Това става нов моден хит.
  • Годишно се произвеждат двадесет хиляди тона индиго за боядисване на дънки.
  • Името „деним“ идва от името на здрава тъкан, наречена "serge de Nimes", първоначално произведена в Ним, Франция.
  • От една бала памук може да се направят около 225 чифта дънки.
  • Статистически всеки американец притежава средно седем чифта сини дънки.
  • За рожден ден на сините дънки се счита 20 май 1873 г. - датата, на която Джейкъб Дейвис и Леви Щраус и Ко са получили патент за сини дънки.
  • Сините дънки са били забранени на определени места като училища, театри и ресторанти през 50-те години, защото са се разглеждали като форма на бунт срещу конформизма.
  • Над 50% от денима се произвежда в Азия, по-специално в Китай, Индия и Бангладеш.
  • За да се елиминира свиването, по-голямата част от дънковата тъкан се измива с вода след оцветяване.
  • Индиго, което се използва за оцветяване на деним за дънки, е много стар цвят, който е направен от растения, но сега се произвежда синтетично.
  • Стреч денимът е вид деним, който се използва за "кльощави" дънки. Не е направен от чист памук, но има еластичен компонент като еластан.
  • За оцветяването на всеки чифт сини дънки са необходими само няколко грама индиго.
  • Приблизително 450 милиона чифта дънки се продават в САЩ всяка година.
  • Сините дънки станаха популярни за първи път извън Съединените щати, благодарение на американските войници през Втората световна война, които са носели дънки, когато не са били на дежурството.