Къпането на бебето преди лягане му действа успокояващо и отпускащоЕдин от въпросите, които занимават младите майки е ”Какво да направя, за да накарам детето да поспи?”. Може да опитате с една нежна песничка или с ритуала за приспиване. И не само. Ето 25 стратегии, за да го доведете до един спокоен сън.

  1. Забранете си да го гледате в очите. Последното нещо, което бихте поискала от Вашето дете преди да заспи, кое е? Да се вълнува много. Знаете ли, че гледайки го дълго в очите е истински стимул и означава за него „Еха, време е за игра!”? Следователно внимавайте да не влизате в контакт с очи, когато го слагате да спи.
  2. Не се опитвайте да го успокоите, когато се събуди през нощта, като му пеете предпочитаната от него песничка, не играйте на любимата му игра. Забранете си тези неща. Докоснете с ръка коремчето му и го приспете, говорейки му тихо и ласкаво.
  3. Топлата вода и приятните масажи по време на баня са истинско отпускащо средство. Докато го къпете, му говорете тихо и ласкаво и не му поставяйте във ваната играчки, които вдигат шум.
  4. Приспиването: за или против? Според някои учени, децата, които заспиват с родителите си, растат по-сигурни и са с по-уравновесен характер. Внимание обаче: Вие във Вашето, а то в собственото си легълце.
  5. Сладки сънища благодарение на последното хранене. Ако Вашето дете е от тези, които се събуждат през нощта изгладнели, бихте могли да му дадете последното хранене непосредствено преди да заспи. По този начин ще се наслаждава на съня си не само то, но и Вие.
  6. Масажите действат за бебетата много приспиващо и отпускащоЛеглото, завивката и никакви плюшени играчки. Всичко допълнително само ще пречи и може да причини задушавания.
  7. Здравословен въздух. Някои аромати биха могли да успокоят бебето Ви и да помогнат да заспи, но те не се препоръчват за малките деца до 6 месеца и за тези с чувствителна кожа и респираторни проблеми.
  8. Внимание към рефлукса. Това е често срещан проблем при новородените и по време на сън. Рефлуксът е причинен от лошо функциониране на клапана между хранопровода и стомаха. Консултирайте се с Вашия педиатър, ако мислите, че детето Ви има такъв проблем.
  9. Когато поставите детето в леглото, сложете ръцете си деликатно върху коремчето му. Понякога му стига само присъствието Ви, за да се почувства по-сигурно и да заспи.
  10. Определете правилния час за сън. Ако детето е твърде уморено, ще му е трудно да заспи. Времето за заспиване е важно: не се притеснявайте да го сложите по-рано в леглото, ако Ви изглежда, че има нужда от сън. Това не означава, че ще се събуди на зазоряване или преди това.
  11. Пижамката трябва да е от естествена материя, за да не дразни кожата.
  12. Стайната температура трябва да е подходяща. Препоръчително е да е между 18 и 21 градуса.
  13. Светлината – по-добре е детето да се заспива на тъмно. Не използвайте нощни лампи – по-добре е да имате достатъчно ефирни завеси, които позволяват да влиза светлина от вън. През деня използвайте плътни завеси, за да симулирате нощ. Когато е време за събуждане, отворете завесите, за да влиза светлина. Това е начин детето Ви да разбере разликата.
  14. Масажите са много полезни. Имайте предвид, че децата, които се масажират деликатно около 15 минути, заспиват по-бързо в сравнение с тези, които слушат само една приказка. Това е научно доказано. Опитайте!
  15. Следобедният сън е много важен не само за растежа и умственото развитие на Вашето дете, но и за Вас – така ще имате възможност да си починете от рутинните си задължения и да обърнете внимание на себе си. Не го лишавайте от следобедната дрямка от страх, че вечерта няма да заспи. Ако не си почине през деня, вечерта детето ще е преуморено и изнервено и това ще наруши нощния му сън.
  16. Приказката преди лягане помага на бебето и малкото дете да заспиАко нощният памперс на бебето е пълен, но то продължава да спи спокойно, не го събуждайте. Сменяйте памперса през нощта само ако детето Ви е с обриви или влагата от памперса е намокрила и пижамката.
  17. Биберонът може да успокои Вашето бебе, но той трябва да се въведе след първия месец от раждането, без да се потапя в подсладители. Ако детето Ви не го иска, не го насилвайте.
  18. Трябва да намерите сами лесния начин за приспиване на детето. Има деца, които заспиват возейки се в колата около блока, други се приспиват, гледайки люлеещи се играчки, от шума на домакински уред, чийто характерен шум успокоява детето – Вие сами трябва да откриете Вашия начин за приспиване на детето си. Никой няма да Ви съди, щом функционира, използвайте го. Важното е да не е противопоказен за Вас и него.
  19. Децата си изграждат бързо навици – изберете си ритуал преди сън и го повтаряйте. Така те ще разпознаят времето за сън.
  20. Приказката за лека нощ – нейното съдържание не е толкова важно, колкото Вашия успокояващ глас и присъствието Ви. Това е много положителен ритуал, който е желателно да продължи напред в детството.
  21. Разчитайте сигналите на умора при малкото. Много от малките деца се затрудняват да заспят от преумора, реагирайки драматично и обърквайки родителите си.
  22. Гласът Ви е много важен за детето. Имайте предвид, че Вашето дете разпознава гласа Ви още от раждането и той има много позитивен ефект върху него. Говорете му спокойно и гальовно и така то ще се сгуши в прегръдката на Морфей, знаейки, че майка му е край него.
  23. Приглушените шумове предразполагат децата за сън. Не ги оставяйте в абсолютна тишина. Те са свикнали още в утробата Ви на шума от сърцето и стомаха Ви и някои от тях заспиват по-лесно в компанията на един работещ вентилатор например или друг уред.
  24. Ласките и прегръдките никога не са достатъчни. Ако дадете на детето си преди сън достатъчно от тях, то ще се почувства по-обичано и сигурно. Така ще му осигурите по-дълбок и продължителен сън.
  25. Музиката – от Брамс до Бионсе, е идеален начин да успокоите детето си. Така ще намалите нивото на стреса – неговия и Вашия.

Чувате ли звука от съня на Вашето бебе? Сега се отпуснете и се насладете на тишината.