Знаете ли кой е най-важният ученически аксесоар? Раницата – разбира се! Тя ще е верен спътник през цялата година на Вашето дете. С всяка изминала година става все по трудно да се избере ученическа раница, заради огромното разнообразие от модели, размери и цени. Често родителите правят грешка като избират да заложат на евтина раница за училище. Отделете пари не само за удобна и здрава раница, но и за качествена. Избирайки здрава раница за училище, ще си спестите купуването на нова по средата на учебната година. Освен това една хубава и качествена раница би следвало да издържи повече от година ползване, така че това само ще е облекчи бюджета Ви за в бъдеще. Една удобна раница от друга страна е важна за Вашия ученик. Много фактори могат да причинят изкривяване на гръбначния стълб и един от тях е неправилното носене на тежка ученическа раница. 

Как да изберем ученическа раница?

Когато избираме ученическа раница, трябва да се съобразим с това, че тя ще трябва да пренесе не малко тежки учебници, тетрадки и други ученически пособия и принадлежности в рамките на една година. Какви са основните критерии по които да изберем раница? Разбира се Вашия ученик или ученичка ще има различни предпочитания от Вашите. Детето иска да си избере раницата спрямо десена, стила, картинките и цветовете. А Вие ще искате да заложите на здравина, качество, практичност и цена при закупуването на ученическа раница.  

Раницата за училище ще претърпява тежки изпитания през цялата година – подхвърляния, подмятания, намокряне, тежки учебници, кутии за храна, разсипани течности, разтекли се боички, храни и още други неща, за които дори не можете да си представите. За това като избирате раница, купувайте я с нагласата, че ще издържи поне една учебна година. Ако и догодина става за носене, това ще е направо страхотно.

Огледайте хубаво бъдещата си покупка. Едно от най-важните неща е раницата да бъде здрава, не само отвън, но и вътре. Често се случва преградите вътре да се разпокъсат или някой джоб да провисне. Все пак тази раница ще се ползва активно през учебната година. Когато избирате раница се опитайте да прецените здравината ѝ до колкото е възможно това. Една хубава раница би била водоустойчива – все пак тя трябва и да пази съдържанието.


За да бъде добре подредена една раница, тя трябва да има много отделения, прегради и джобове, благодарение на които Вашето дете ще може да си разпредели практично всички ученически пособия. Не би ли било страхотно, ако ученическата раница има страничен мрежест джоб за шишето с вода, място за химикали (моливи, пастели, флумастери), отделен джоб за несесер или портмоне, преграда за учебниците и тетрадките, отделение за храна и др.

Да имаш допълнителен джоб отпред е още по-практично. Тези джобове са чудесни за съхранение на малки неща като балсам за устни, ключове за къщи и USB флашки. Помислете за организация и функционалност; потърсете функции, които ще улеснят намирането на всяко ученическо пособие.

 Когато говорим за ергономичност при раниците трябва да обърнем внимание на рисковете за здравето на Вашето дете. Със сигурност бихте искали да му спестите болки в раменете, врата или гърба. Най-подходящ избор би бил да изберете ергономична чанта, носена на двете рамена.

 Обърнете внимание на това, дали раницата има анатомичен гръб, които прилепва удобно към гръба на детето, като височината трябва да отговаря на височината на детето. Ако раницата, която сте избрали има колан за кръста и подсилени и регулируеми презрамки, които не се впиват в детските рамене, значи сте на прав път.  Издръжливостта на каишките ще диктува колко тегло можете да носите в раницата.

За допълнителна поддръжка някои по-големи раници се предлагат оборудвани с каишки на талията. Те могат да бъдат полезни, ако търсите допълнителна поддръжка. Те също могат да премахнат част от тежестта на гърба на детето Ви, което причинява изкривяване на гърба и лоша стойка.

Дори и да изберете най-добрата раница, ако тя тежи твърде много след поставянето на учебниците, може би трябва да се спрете на раниците на колелца.

Едно изследване на университета в Гранада гласи, че ученическата раница трябва да има максимално допустимо тегло - 10% от теглото на детето, а за раниците на колелца20% от теглото на детето.  

Намиране на правилния размер на раницата

Първата стъпка при пазаруване на училищна чанта е избора на подходящ размер. По-голяма раница може да побере повече консумативи и ученически аксесоари, но ако я напълните твърде много, това може да доведе до болки в гърба и други проблеми. Ако е твърде малка, може Вашия бъдещ ученик да няма достатъчно място за всичко необходимо за училище.

Раници VS чанти през рамо

Носенето на раница не е идеален вариант при топло време и може да е проблем за по-натоварените пътувания, особено ако на бъдещия ученик му се налага да ползва автобус или метро. Именно те са причина много деца да предпочитат раница, която се носи през рамото. Те могат лесно да се отстранят и не причиняват толкова много изпотяване.

Въпреки че са удобни, тези чанти не предлагат най-добрата стойка. Носенето на тежка чанта на едно рамо през целия ден може да донесе излишно напрежение в рамото на детето и да измести баланса на тялото. За някои това може да е добра причина да изберат раница с две каишки.

Обърнете внимание на малките детайли

Когато сте в магазина, разглеждате раниците в училището, погледнете ципчетата и шевовете върху чантата. Искате да сте сигурни, че циповете ще бъдат здрави, но и лесни за отваряне и затваряне. Разгледайте местата, където тъканите се срещат, за да се уверите, че качеството е добро и няма да се разкъса при прекалено голямо тегло.

Друга важна характеристика, която трябва да търсите при всички раници, е катарама за регулиране на дължината и стегнатостта на презрамките. Вижте колко лесно могат да се регулират и колко добре остават на мястото си.

Цветове и модели

Този е по-субективен въпрос, но си струва да се обмисли. На детето Ви би му било добре да ползва красива и закачлива раница, която да позволи на неговата личност да се откроява сред тълпата. Раницата е повече от инвестиция, така че ако вашите модни избори са склонни да се променят бързо, може би се придържайте към нещо по-неутрално. Можете също така да помислите за факта, че по-светлите цветове се замърсяват по-лесно, така че ако сте от типа, който харесва чиста чанта или обича да се разхвърля, бихме Ви препоръчали да се спрете на по-тъмни нюанси и цветове.

Ние от онлайн магазин Малки дрешки Ви предлагаме подбрани модели ученически раници за момичета и момчета. Раницата е един от задължителните аксесоари за всеки ученик. Ученическите раници, които Ви предлагаме покриват едни от най-важните критерии: големина, здравина, достатъчно отделения, прегради и джобове, готини десени и свежи цветове и не на последно място по важност – много добра цена.

Уникалната детска раница е с големи размери, осигуряваща достатъчно място за тетрадки, учебници, кутии за моливи, бутилки за напитки, обяд и др. Някои модели дори имат  вградена втулка за лаптоп, при което вече няма да се притеснявате от драскане или повреждане на компютъра.

Нашите раници за училище предлагат:

  • Многофункционална структура - оборудвани са с едно голямо, основно отделение, плътно прилепнало отделение за лаптоп, две по-малки отделения с цип и два странични джоба, имате достатъчно място за съхранение на вашите аксесоари по чист и лесен достъпен начин.
  • Преграда за лаптоп – Отделението за лаптоп в раницата е разположено отзад на самата раницата. Вътрешният джоб е добре изолиран и ще поддържа 15-инчови компютри, както и таблети и iPad. В горната част на втулката на лаптопа ще намерите малко, с цип отделение за всякакви свободни аксесоари, включително, зарядни устройства, слушалки, пари, телефон и др. и т.н.
  • Меките подплатени гърбове и презрамки са удобни, но прилепнали на правилните места. Нашите модели раници са идеални за деца и тийнейджъри, които носят тежки учебници, тефтерчета, канцеларски материали и други. Раниците са направени от лек материал и подплатената външност, което предразполага за пътуване на дълги разстояния. Можете лесно да регулирате презрамките и да персонализирате раницата така, че да пасне идеално на Вашето дете.
  • Трайни материали - Изработени от устойчив лек найлонов материал, нашите водоустойчиви тийнейджърски раници са най-новата тенденция. Уникалните детски чанти са желани заради висококачествените си материали и добре изпълненото покритие. Външният шев, както и вътрешният шев се извършва с точност, като се гарантира, че продуктът може да пренася тежки товари през целия ден.