6 неща, които трябва да знаете, когато бебетата започнат да пълзят

Без значение какви празници се очертават във Вашия календар, може да не се вълнувате от тях или да ги очаквате с нетърпение. Твърде заети или прекалено уморени, за да направите нещо специално на определен празник (повечето родители са запознати с това), можете да се почувствате разочароващо, но вместо това се опитайте да се съсредоточите върху великите моменти и събития от живота Ви, които са ценни и запомнящи се, тъй като те са Вашият истински повод за празнуване и наслада, които не зависят от датите в календара.

Когато имате бебе, всеки ден може да Ви донесе прекрасни моменти, които си струва да се ценят и запомнят, но когато бебето започне да се движи и да открива света, започва истинското забавление. Това обаче означава и допълнителни предизвикателства, повече ежедневна работа и повече неща, изискващи Вашето внимание. Ето най-важните, които трябва да знаете:

1. Да обезопасим от рано

Различни проучвания показват, че близо 50% от родителите започват да обезопасяват дома си за бебето, когато то започне да пълзи. Тъй като обезопасяването на дома не е просто или единично нещо, а процес, който отнема известно време и усилия, за да завършите, най-добре е да започнете рано, много преди детето Ви да е пропълзяло. 

Изброяването на всички неща, които са от съществено значение за защитата на бебето, ще изисква писане на отделна статия, но най-важните са електрически контакти и кабелите, почистващи препарати, лекарства, козметични продукти, остри предмети и всякакви малки, които могат да бъдат погълнати и да се задавят. Когато бебетата започнат да пълзят, всички членове на семейството вече са наясно с това явление „поставяне на всичко в устата си“, но сега това може да се превърне в най-голямото Ви предизвикателство.

2. Перспектива на пода

Ако имате стълби, е необходима предпазна врата или ограда/решетка и основната причина, поради която се препоръчва да инсталирате предпазители за деца върху чекмеджетата или вратите на шкафа, е да предпазвате малките пръсти от нараняване. Да обезопасите острите ръбове на масата също е добра идея и ако имате покривки, отървете се от тях за известно време. Много наранявания са резултат от това, че бебетата събарят покривки заедно с предметите, поставени на масата.

Слезте сами на пода и опитайте да видите света от гледна точка на Вашето бебе. Изследването на всеки сантиметър от пода и всяко малко пространство зад или под мебели ще помогне да се премахнат неприятните изненади, като например да се чудите откъде на земята може да дойде тази топка коса, паднало копче или парче хартия, докато всеки ден прахосмукирате пода.

3. Спрете да сравнявате бебето си с другите

Хората обичат да говорят за децата си и да се хвалят с постиженията на децата си - дори ако нямате много време да общувате с други родители, има социални мрежи, блогове, коментари, така че ще намерите много информация за бебетата, които започват да правят нещо по-рано или по-добро от Вашето.

Независимо дали става дума за пълзене, ходене, говорене или изграждане на кули - някой може да го овладее в рекордно време или в големи скокове, докато други изглеждат сякаш бавно напредват. Основната причина за това е, че децата са склонни да се развиват всеки със свое собствено темпо, така че не се притеснявайте, ако Вашите показват по-малко ентусиазъм за нещо от останалите. Родителите често са склонни да преувеличават, когато се хвалят с напредъка на своите изключително специални, умни и талантливи деца.

4. Късно или никога - за пълзенето

Бебетата обикновено започват да пълзят между 8 и 9 месеца, но винаги ще се намери някой , който да се похвали, че детето му вече ходи на тази възраст. Обаче това, което те наричат „ходене“, всъщност се нарича „круиз“ и много родители се бъркат. Круиз означава, че бебето Ви плъзга краката си, за да се движи или прави малки крачки, докато държи нещо. Този начин на придвижване се различава от балансирането на тялото и самостоятелното ходене.

Така че следващия път, когато чуете за бебета, които се разхождат на възраст 9, 8 или дори 7 месеца, ще разберете, че те не са някакви бебета супергерои - те вероятно са в състояние да се издигнат до изправено положение и да се движат с известна подкрепа, или може би са пропуснали изцяло „пълзящата“ част.

Бебетата прекарват повече време по гръб, тъй като тази позиция се препоръчва за намаляване на риска от SIDS (Синдром на внезапна детска смърт) и имат по-малко време за корем или време за игра на пода, което насърчава изтласкването на гърдите от земята, след това търкаляне, пълзене и люлеене на ръце и колене. Ако бебето Ви премине от седнало положение в изправено положение, без да преминава през етапа „пълзене“, няма какво да се притеснявате, но времето за корем е важно за насърчаване на растежа и развитието на бебето.

5. Време за упражнения по корем

Докато топката за упражнения може да е по-удобен вариант за по-малките, които тепърва започват да лежат по коремчета, играта на пода е чудесен начин да стимулирате различни умения, които се развиват от опит и практика. Поставянето на играчка, към която да посегне и поставянето на нещо срещу краката на бебето при седнало положение, ще му помогне да се научи да пълзи, а също така ще Ви трябват чорапи с гумирана подметка, ако е твърде студено, за да остане босо детето.

И все пак основната част от „времето на пода“ е интерактивността, което означава да играете, говорите и да оставяте бебето да вижда израженията Ви на лицето, а не просто да го оставяте на пода и да започнете да проверявате Facebook или имейл-а си. Тъй като днешният свят става прекалено зает, повечето бебета имат малко време за игра на пода, преминавайки от високия стол до столчето за кола, след това до количката или джъмпера, люлките или стационарните центрове за активност и обратно към детския стол .

6. Проходилки, бънджита и центрове за „активност”

По ирония на съдбата, някои бебешки съоръжения като проходилки са създадени, за да предотвратят падането, но са довели до по-сериозни наранявания от падането, докато други видове са предназначени да насърчават развитието, но основната им функция е да хващат бебета на едно място, предлагайки правилни играчки пред тях, като по този начин ги лишава от необходимостта да получават предмети извън обсега им, които имат ключова роля в изследването на околната среда, движението и развитието на различни умения.

Докато някои експерти са категорично против такива устройства, повечето се съгласяват, че стационарните проходилки, бънджита и джъмперите са добре, когато се използват умерено за кратки (10-15 минути) периоди от време. Макар че това може да е полезно, когато трябва да готвите или да боравите с пране, е изкушаващо да си оставяте детето за по-дълго време в такива пособия, което може да попречи на здравословното развитие и да доведе до лош контрол на баланса или движение на върха на крака (ходене на пръсти).

Освен идентифицирането на потенциалните опасности за безопасността, спомняйки си, че някои бебета никога не пропълзяват, давайте на бебето достатъчно време да играе на пода, друго важно нещо, което трябва да знаете, е, че развитието на повечето умения зависи до голяма степен от човешкото взаимодействие. Докато проходилките пречат на прохождането и центровете за „активност“ могат да попречат на активността и естественото развитие, ако бъдат прекалено използвани, най-доброто нещо, което можете да направите за бебето си, е да слезете на пода и да играете с него.