Много родители приемат това време на социално дистанциране като възможност да научат децата на житейски умения, които няма да усвоят в училищя. Ето няколко житейски умения, на които лесно можете да научите децата си у дома със съвети как да въведете темата и да продължите да напредвате.

Няколко житейски умения, които децата Ви могат да усвоят по време на извънредно положение

Въпреки че това време на карантина е изпълнено с предизвикателства и трудни емоции, ние можем да се възползваме максимално от това като родители, като използваме времето да научим децата на жизнени умения, които може да не учат в училище. Въпреки че може да отнеме малко допълнителна работа, за да научите децата си на ново умение, в крайна сметка това ще ви спести време, докато се научат да правят повече за себе си. Благодарение на това, че децата Ви придобиват нови житейски умения, се увеличава тяхната увереност, помага да ги направите по-независими и отговорни и освобождава голяма част от времето Ви и намалява отговорностите и задачите Ви за деня.

Ето няколко житейски умения, на които можете да научите децата си, докато те са вкъщи под карантина. В зависимост от възрастта и стила на обучение на децата Ви, ние Ви предлагаме примерни дейности според нивото на предизвикателство.

Готвене

Вероятно се чувствате така, сякаш никога не сте готвили толкова много в живота си, докато си проправяте път през карантинните дни. Защо не споделите тежестта с децата си? Може да е нова страст за тях да се влюбят, начин да изненадат и празнуват с другите или просто начин да започнат деня с нещо вълнуващо и ново за тях.

Първи стъпки: Уверете се, че необходимите прибори и продукти са на разположение на малкия помощник в кухнята и дали наблизо имате подходящо стъпало столче. Отделете време, за да покажете на децата какво е добре да пипат и какво не. (Може да помислите по този начин да категоризирате стелажите на килера или хладилника.) Предоставете на децата основни инструкции, както и уроци по безопасност за това как да използват лесни уреди като тостера и микровълновата печка. Елементите за закуска често са най-лесните за приготвяне.

Постигане на напредък: Създаването на вечеря или десерт е прост начин да вдъхнете увереност, защото всичко, което трябва да направите е да приготвите правилните продукти на кухненския плот и след това да оставите малкия готвач да се развихри.

На следващото ниво: Децата винаги са готови за печено лакомство, което ще ги вдъхнови да се включат в многостепенни процеси на печене. Кексчетата, кифлите и бисквитките са лесни места за начало.

Обувки за връзване

Това е чудесно умение, което детето Ви да усвои по време на карантина и наистина увеличава независимостта.

Първи стъпки: Играйте с животни или кукли, които носят тоалети, които имат връзки за връзване.

Постигане на напредък: Използвайте всичко на което можете да завържете връзка или панделка, за да увеличите координацията.

На следващото ниво: Работете върху връзването на собствените им обувки.

Почистване

С повече хора в къщата повече от всякога, вероятно бихте могли да възползвате от малко помощ в почистването.

Първи стъпки: Бърсането на прах е най-лесното, което можете да възложите на най-малките членове на семейството.

Напредък: Ако детето Ви все още не може да си оправя собствено легло, това е подходящ момент да започне. Можете да увеличите отговорността му, като го накарате да направи и другите легла в къщата.

На следващото ниво, можете спокойно да им възложите прахосмукачката за по-големите деца, а по-малките деца могат да използват ръчни прахосмукачки.

Пране

Това е огромна тежест за родителите, особено когато децата могат да допринесат за непрекъснатото предизвикателство, наречено пране.

Първи стъпки: Децата могат да се научат да слагат прането си в пералнята, както и как да го преместват от пералнята в сушилнята.

Постигане на напредък: Ако сгъването на прането е твърде предизвикателно, те могат да сортират прането по категории и да събират чифтовете чорапи.

На следващото ниво: Децата могат да сгънат и да оправят цялото пране.

Пазаруване и хранителни стоки

Въпреки че не искаме децата да посещават физически магазини по време на това карантинно време, ако не се налага, те все още могат да планират списъка за пазаруване на хранителни стоки и да помогнат в избора на меню за седмицата.

Първи стъпки: Накарайте децата да се присъединят към вас, като проверявате наличността в хладилника, шкафовете и килера, за да определите кои продукти Ви липсват и какво трябва да се добави в списъка за пазаруване.

Постигане на напредък: Помолете ги да правят списък през цялата седмица, тъй като забелязват, че артикулите намаляват или докато мислят за ястия, които биха искали да имат на следващата седмица.

На следващото ниво: Възложете им задачата да планират менюто за цялата седмица и съответно да направят списък с продуктите за готвене. Започнете със закуската, която е най-лесната, а след това ги накарайте да помислят и за вечерите.

Сортиране на дарения

Това е чудесен начин да научите децата да помагат на другите, да сортират своите вещи и да избягват претрупването.

Първи стъпки: Преминаването през собствените им дрехи може да бъде лесно начало, ако им покажете къде са размерите и им кажете да отделят всяко облекло под определен размер.

Постигане на напредък: Децата трудно могат да се сбогуват с играчките, но предлагането на времеви период от време, откакто за последно са играли с играчка като параметър за дарение, може да бъде полезно.

Споделете ни на какво бихте искали да научите детето си у дома, по време на карантина. Какво ще е от полза за тях и в какво могат да Ви отменят като домашни задължения?