Унисекс

Унисекс стилът (от английския Unisex - подходящ и за двата пола) възникна в резултат на промяна в мъжките и женските роли в обществото. Засяга не само дрехите, но и обувките, косата, грима и парфюма. Основната характеристика на всички неща от този стил е пълното отсъствие на знаци, показващи пола на техния собственик. Любителите на унисекс стил предпочитат да носят дънки (най-често това са тесни дънки), панталони, пуловери, ризи, водолазки, джъмпери, суитчъри, якета, дънки, палта. Такива дрехи няма да се различават по яркост, не ограничават движението; нещата, като правило, не се набръчкват, не се разтварят в най-неподходящия момент и не причиняват други неудобства на собствениците им. В съвременния свят унисекс облеклото е много популярно поради своята практичност, демократичност и комфорт. Много известни модни дизайнери говорят за унисекс като стил на бъдещето, защото той е прост и удобен.

Стилът на унисекс е разделен на няколко подтипа: класически, уличен, протестен, глобалистичен и военен. Днес стилът на унисекс до известна степен загуби място и не е толкова популярен, колкото през 90-те години на миналия век, когато известният моден дизайнер Калвин Клайн показа своята известна колекция за тийнейджъри с помощта на модела Кейт Мос.



Хипстер

Стилът на облекло на представители на младежката субкултура, чиято философия е външна и вътрешна свобода, не-потребителски начин на живот, нетърговски неща. Името идва от английската фраза „to be hip“ („да бъда в темата“) с добавяне на наставка по аналогия с историческия прототип - хипстер. В средата на хипстера са популярни тънкостта, андрогинията и унисекс стилът. Характерните особености на хипстърския стил са следните елементи на облекло: Skinny-дънки, марки Сheap Monday и Bershka, печатни суитчъри, карирани ризи. От обувките - маратонки (конверси и други), мокасини, дербита, броги, оксфорди, тенис обувки, еспадрили. Момичетата често избират обувки с кофти токчета или платформи. Аксесоари - очила в масивни цветни пластмасови рамки, бандани, шалове, цветни панталони и чорапогащи, цветни гривни. Най-различни шапки и ботуши. Специфичен стил на облекло е в основата на младежката субкултура на хипстерите. Нейните представители отдават голямо значение на комбинацията от маркови артикули на демократични марки (Zara, Topshop, H&M, Pull & Bear, Gap, KixBox) с ръчно направени винтидж детайли към цялостната визия. Във външния вид има умишлена небрежност.



Хипи стил

Дълги рокли, туники или рокли с висока талия, дънкови и кожени жилетки, кльощави райета, панталони с разкроени бродерии или плитки, оригинални колани, цветни върхове и блузи, прости плетени тениски, сандали и чехли (трябва да се носят боси крак). За стила на хипи са подходящи различни тъкани и се насърчава тяхното смесване, често необичайно, например в техниката Patchwork. Етническите елементи са приемливи. Всички елементи на гардероба са изработени от естествени материали.

Ретро

Ретро стил (от лат. Ретро "назад", "обърнат към миналото") се характеризира с използването в повече или по-малко модифицирана форма на елементи от модни тенденции от миналото.

Диско стил

Популярен стил от 70-те години на ХХ век. Характеризира се с всичко искрящо и лъскаво: люрекс, тенекия, "метални" материи, пайети, искри и т.н. Дрехите придобиват ярки неонови цветове, космически щампи, смешни надписи, къси поли и тесни панталони. Обувки и сандали на платформа.

Арт Деко

Популярен стил през 20-те години на XX век. Предпочита претенциозност, яркост и шик. Характеризира се с естествена коприна, кадифе, детайли като стъклени мъниста, перли, пайети и пера на шапките. Рокля със средна дължина, прави прилепнали и ясни линии, ресни, черно палто, различни шапки (шапки, барети, ботуши).

New Look стил

Новият стил на външен вид е елегантен, женствен, романтиченстил, въведен от Кристиан Диор след Втората световна война през 1947 година. Тогава всички бяха уморени от якета с квадратни рамене, нямаше достатъчно женственост, което Диор предложи. Стилът се характеризира с дълги подпухнали поли, подчертана талия и елече.

Романтичен стил

Стил на облекло, който се отличава с леки течащи материи и женствени силуети. Тя предполага създаването на изискан, възвишен образ. Стилът се характеризира с цветен принт и нежни цветове - използват се бяло, бледо зелено, кремаво и други пастелни нюанси, както и наситено синьо, розово, синьо. Характеризира се с многопластови или плисирани поли, рокли и sundresses с висока талия и A-линия с различна дължина; блузи със свободна кройка или с тесен стегнат лиф; панталон с висока талия, дънки с висок ръст; якета и нос с богати облицовки, копринени или дантелени шорти, якета и дъждобрани от класически стилове. Романтичният стил се характеризира с ¾ ръкави, фенери или камбани. Стилът се характеризира с комбинация от различни обеми, като пухкава пола и тясно боди. Характерна особеност е акцентът върху контурите на фигурата, талията и гърдите, меки линии на силуета, X-образна форма. За завършване на тоалети се използват ръбове, извивки, лъкове, волани, волани, форми за охлаждане, дантели, бродерии, пухчета. Разрешени са различни видове крепежни елементи: панделки, връзки, шарнирни бримки, ципове, повдигнати копчета на крака. Важен елемент от облеклото са драперии, те могат да бъдат разположени на гърдите, да отиват от кръста, по дължината на подгъва на облеклото, да бъдат симетрични и асиметрични. За момчета - жилетки, шалове, ризи с широки ръкави.

Glamour

(франц. glamour, англ. glamour - чар, очарование, обаяние)

Естетичен феномен, свързан с културата на масово потребление, модата и шоу бизнеса, този стил е един от най-популярните модерни стилове на облекло. Характеризира се с женственост и яркост на изображението, акцент върху лукса и външния блясък, максималното привличане на вниманието на другите към външния вид на човека. Всякакви дрехи са подходящи за стил. При избора на материал предпочитание се дава на тъкани, които олицетворяват лукс и богатство, като кожа, кадифе, коприна, сатен, шифон. И те се използват в ежедневни облекла от този стил. Кожата играе важна роля - носи се както през зимата, така и през лятото. Дългите ръкавици са много популярни. Невероятно разнообразие от цветове и нюанси, в комбинация от които е важно усещането за стил. Гламурът предполага индивидуалност и уникалност.

Boho стил

Най-добрият начин да се опише бохо стилът би било използването на думата нетрадиционна. Стилът, подобен на артистичния, бохемски стил, използва екстравагантни и диви модели на екзотични текстури. Може да се характеризира като вдъхновение от цигански и хипи погледи.

Комбинация от ненадминати, еклектични стилове, смесица от масови пазари и луксозни марки. Свобода от конвенциите, от суровите диктовки на модата. В бохо можете да намерите най-различни комбинации: джипси и класика, военен и винтидж, етнически и нов облик. Boho-chic са дантели и дънки, многостепенни поли и големи колани, палта втора употреба и размазани луксозни аксесоари. Boho е на първо място екологичен стил: без синтетика, кожа или кожа. За детското бохо са характерни рокли, многостепенни поли и панталони. Дрехите са направени предимно от памук, лен, шифон. Използват се плетена вълна и естествена дантела.

Морски стил на облекло

Това е морска класика. Характерна комбинация от цветове - синьо, бяло, червено, с добавяне на черно и злато. Раиран принт, моряшка яка, подрязана плисирана пола, морска атрибутика в аксесоарите. В средата на 19 век британската кралица Виктория заповядва да облече малкия си син в морска униформа за плаване на яхта, което води до мода за морски стил в облеклото. Първо създаден за деца, по-късно морският стил плавно мигрира в женския гардероб благодарение на известния Коко Шанел. В момента яхтеното облекло представлява особен интерес за морската тема.