Как се справяте с напрежението, което Ви съпътства в ежедневието Ви на майка, и с ефекта му върху спокойствието на децата? От момента на появата на новороденото младата майка е подложена на огромен стрес в ежедневието си, който я съпътства почти през целия период на растежа на нейното дете. Тревогите, които я съпътстват, са обусловени от ситуации от най-различно естество: бебето Ви е с висока температура, трябва да отидете до спешното отделение или първо да му дадете лекарството, за да я свалите?; Дали сте стерилизирали приборите на бебето за хранене?; Детето Ви иска да играе със съседчето, но дали можете да го оставите без надзор?; То трябва да отиде на екскурзия с класа, но дали няма да се изгуби или нарани?

Тези и много други тревоги надделяват над спокойствието на все повече майки днес – във времето на стреса. Желанието да покриете всички изисквания и да отговорите на стандарта за перфектната майка Ви води до дискомфорт, който не само дестабилизира Вашето здраве, но влияе на живота и спокойния растеж на детето.

Как да се справите с това?

Патологичното безпокойство при младите майки трябва да се контролира от специалист - психолог или психиатърКато начало, трябва да си дадете сметка за проблема и да се опитате да разберете кое го причинява, за да го преодолеете. Тревожността не винаги е патологично състояние. Да помислим за една майка, чийто син трябва да преодолее стреса от едно специфично изследване или за един момент, когато майката е поставена пред изпитанието да даде първа помощ на своето дете. В много ситуации, предизвикващи тревожност и напрежение, се активира малко адреналин, който майката ще трябва да се научи да управлява максимално добре в ежедневието си.

В случаите, когато безпокойството се превръща в патология, е необходима намесата на  специалист. Патологичната тревожност е съпроводена с изпотяване на ръцете, задушаване, сърцебиене и други симптоми.

Главната причина за тревожност при майките е прекомерното притеснение за децата им. Този феномен  е изразен предимно при младите майки и е провокиран от дисбаланса на хормоните след първите няколко месеца от раждането на детето. В този период много жени изпитват патологична тревога за всичко: дали бебето ще суче; водата за банята му дали е прекалено гореща; подът достатъчно чист ли е?

Общото безпокойство не се проявява на физическо ниво, то е на ниво психика и е причинено от чувството на несигурност. Това явление се наблюдава и при майки на пораснали деца. За пример –„ Няма да го пусна при приятеля му, защото на терасата има маса и може да падне от четвъртия етаж, ако се качи върху нея.” „ Не го пускам на екскурзия, защото шофьорите управляват автобуса уморени и могат да предизвикат катастрофа.” „ Няма да го запиша на футбол, защото ще го наранят”.

Всички тези безпокойства на майките не оставят децата незасегнати – без съмнение те влияят отрицателно върху развитието на децата. Майката е моделът за подражание на детето, и ако тя се притеснява, възникват две възможности:

  • Детето се превръща в бунтовник, ако е със силен характер
  • В девет от десет случая характерът му се оформя върху същите тревоги, което ще се отрази на балансираното му развитие.

Практични съвети за преодоляване на майчината тревога

Анализирайте Вашата тревога: вредна или конструктивна е тя? Преди всичко трябва да разберете пред какво сте изправени – пред патологични състояния на безпокойство, или не? Както отбелязахме по-горе, тревожността, която вреди при изпълнение на Вашата роля като майка, изисква специализирана намеса. Ако се касае за безпокойство, което не влияе на ефективността Ви като майка и като социална личност, можете да живеете с него. Когато си дадете сметка, че конкретни ситуации на напрежение биха могли да се отразят на здравето на детето Ви, това ще Ви окуражи да започнете борбата срещу безпокойството.

Спокойствието на детето зависи от спокойствието на майкатаПреди всяка медицинска интервенция, опитайте да овладявате самостоятелно напрежението. След като се установи патологично безпокойство, преди да прибегнете към посещение при психиатър или психолог, опитайте да решите самостоятелно проблема. Дихателните техники помагат да се придобие по-обективен поглед върху нещата. Така че, когато почувствате, че тревожността Ви обзема, отпуснете се и дишайте дълбоко няколко минути, за да се успокоите. След това може да продължите започнатото с по-голямо спокойствие.

Вземете под внимание позитивните ефекти от предишни случаи на тревожност. Замисляйки се за предишни случаи на безпокойство и извода за неговата безполезност, може да е от помощ. Това може да Ви доведе до извода, че решението, взето не под влияние на тревожност, е правилното и да Ви стимулира да контролирате пристъпите си.

Време е да се консултирате с лекар, когато полаганите усилия да контролирате напрежението нямат задоволителен резултат. Обърнете се като начало към личния Ви лекар, който познава Вашата история като майка и ще може да прецени какво трябва да се предприеме. Той ще започне без съмнение от кръвните изследвания, които ще го осветлят за всички дефицити или аномалии на физическо ниво, които могат да са в основата на проблема (нарушение на функциите на щитовидната жлеза може да е причина за тревожност). В случай, че резултатите са в норма, тогава семейният лекар ще Ви посъветва да се обърнете към психиатър или психолог. Не го правете сами, преди да сте сигурна на какво се дължи поведението Ви.

Социалната изолация и предизвикателствата, които се налага да преодолеете, са важен момент за Вас и Вашето дете. Това е проблем, който заслужава специално внимание. Много често майките се затрудняват да влизат в контакт с други майки. Това е пречка за приобщаване на нейното дете към деца на неговата възраст. Затруднения се проявяват, когато детето тръгне на детска градина или училище и не сте в състояние да влезете в контакт с учителите. В тези случаи единственото разумно решение е, вместо да избягвате поводите за общуване, да се изправите срещу тях и дори ако трябва да ги създадете. Една необщителна майка, която не успява да заведе детето си на празник със съучениците му, ще трябва да се промени и дори да организира някакви събития с приятелите му в собствения си дом.