В първата част на тази статия разгледахме важни умения, които да усвоите с Вашето дете: Работа в екип, адаптивност и критично мислене. 

Разрешаване на проблеми

Креативни игри за решаване на проблеми за деца.

Като родители, ние се грижим за бъдещето на нашите деца и за уменията, които са им необходими, за да бъдат успешни по-късно в живота. Помагането на децата ни да развият умения за изпълнителна функция (като решаване на проблеми) на ранен етап може да им помогне да си проправят по-лесно път към успеха.

Подхранването на решаването на проблеми при малки деца може да бъде толкова просто, колкото да играете на игри. Тези детски игри за решаване на проблеми ще помогнат на детето Ви да практикува умението у дома.

Планирайте лов на чистачи: Изберете няколко играчки или други предмети и ги скрийте около дома си. Дайте улики за това къде могат да бъдат обектите. Помолете детето си да създаде списък със снимки или имената на предметите и да му помогнете да ги зачеркне, след като ги намери.

Практика с пъзели: Пъзелите насърчават присъщата мотивация, тъй като удовлетворението от решаването на пъзела е единствената награда. Насърчавайте детето си да изпробва различни видове пъзели, от мозайката до по-дигиталните версии на образователните приложения (тези указания за мобилни приложения могат да Ви помогнат да изберете правилните за Вашето малко).

Играйте с блокове: Когато детето Ви играе с блокове, помолете го да изгради структури въз основа на различни сценарии (напр. „Ще построите ли гараж за колата ми?“ Или „Нека се преструваме, че имаме някои коне. Можете ли да им построите къща ? "). Накарайте детето си да обясни структурата му и да му зададете въпроси, които го насърчават да мисли за решения, като например: „Къде бихме сложили храната за конете? или „Ами ако трябва да ги изкъпем?“

Когато подхранвате решаването на проблеми при малки деца, важно е да запомните, че процесът е по-важен, отколкото просто да намерите правилното решение или отговор. Не забравяйте да се забавите, оставете достатъчно време за изпълнение на задачата и насърчете детето си да се придържа към нея!

Самоконтрол

Независимо дали става въпрос за спор между братя и сестри, гневно избухване преди лягане или викане за това, че не си проправят път, в определен момент всички деца се борят със самоконтрола. Опитайте тези дейности, за да помогнете на детето си да изгради самоконтрола си.

Най-просто казано, самоконтролът е способността да контролираме емоциите и желанията, които влияят на поведението ни, а уроците, които децата научават през първите пет години за контролирането върху себе си, имат дълготрайно въздействие. В момента може да е трудно да си представите как бебето Ви командва вниманието един ден в заседателната зала. Но уменията за изпълнителна функция като самоконтрол, работна памет и адаптивност играят важна роля за бъдещия успех на нашите деца и оказват значително влияние върху развитието на умения като екипна работа, критично мислене и решаване на проблеми.

Простите дейности днес ще помогнат на детето Ви да постигне по-добре големи мечти в бъдеще. Работете над това умение у дома със следните прости дейности:

Направете ядене: Следвайте стъпките на рецепта, измервайте съставките, задайте таймера и проверете напредването на ястието. Опитайте няколко от тези лесни за деца рецепти!

Играйте настолни игри: Изберете кой е на първо място, обърнете се и следвайте инструкциите на играта.

Изградете курс с препятствия: Създайте структуриран курс и посочете маршрут, който Вашето дете трябва да следва през курса.

Играйте танц за замразяване: танцувайте на музика с детето си и замръзвайте, когато музиката спре. (За по-големи деца ги помолете да замръзнат в определена позиция.)

Тези дейности ще тестват и засилват способността на детето Ви да се съсредоточава върху задачите, да управлява поведението и да практикува търпение, като се научи да следва правилата или указанията.

Работна памет

Работната памет на Вашето дете не само помага да запомни информацията; тя ѝ дава възможност да използва информация, като следвате указания или правила и да изпълнявате многостепенни задачи. Помогнете на детето си да развие работната си памет с тези дейности.

Насърчаването на работната памет - критично умение за изпълнителна функция - помага на децата да поемат по-сложни задачи и им дава възможност да усетят предизвикателствата и ползите от отговорност - важна част от израстването.

Помогнете на детето си да развие работната си памет, като се наслаждавате на тези дейности заедно:

Измислете истории: Започнете да съставяте история и да попитате детето си какво се случва след това. Завършете историята заедно!

Прочетете на глас: Помолете детето си да разкаже любима история или случилото се по време на любимата й част от книга.

Играйте настолни игри: Практикувайте спазвайки правилата на играта и питайте детето си каква стъпка е следващата.

Правете заедно домакинствата: Помогнете на детето си да сортира и да оправи прането, говорете за необходимите стъпки по време на миенето на кучето или ги накарайте да се съсредоточат върху определени предмети, докато почистват стаята им (Например, първо, ние ще приберем блокчетата за игра. След това ще ти оправим леглото.)

Работната памет играе не само голяма роля в живота на малките деца, но и оказва голямо влияние върху успеха им като възрастни. Според неотдавнашно национално проучване двама от трима мениджъри по човешки ресурси казват, че наемането на служители от начално ниво с добри умения за изпълнителна функция като работна памет, самоконтрол и приспособимост е основен приоритет за дългосрочния успех на тяхната компания.