Всеки родител знае колко е трудно да се насърчат здравословните хранителни навици при децата. Но с няколко „подли“ начина, можете лесно да накарате децата си да се хранят по-здравословно, така че дори да не го забелязват. Като родител трябва да насърчавате детето си да яде по-здравословна храна. Те не само ще растат по-здрави, но и ще имат здравословно отношение към храната и ще научат децата си да се хранят по-здравословно. Прочетете, за да разберете списъка от 7 начина да накарате децата си да се хранят по-здравословно.

1. Не изнасяйте лекции

Сигурно и Вашата майка не е пропускала възможността да Ви изнесе лекция за гладуващите деца по света и колко ужасни са тези чипсове и пържени картофи. Въпреки че е важно да обясните на децата си, че яденето на бързо хранене и пакетираните храни е нездравословно, уверете се, че не им изнасяте лекции. Това е абсолютно безполезно и само ще ги насърчите да свързват лекциите и стреса с времето на хранене.

2. Дайте добър пример

Един от най-важните начини да накарате децата си да се хранят по-здравословно е да давате добри примери. Никога няма да насърчавате здравословните хранителни навици при децата си, ако ядете нездравословна храна. Храненето с децата и показването им, че обичате да ядете здравословни храни, ще помогне да насърчите децата си да се хранят по-здравословно. Ако често пропускате закуската си, не е чудно, че децата Ви не искат да ядат сутрин. Или ако консумирате пакетирани стоки като картофени чипсове, бонбони или гевреци, децата Ви ще видят, че и те могат да ги ядат.

3. Гответе заедно

Накарайте децата си да Ви помогнат да приготвите храна, за да им покажете как да правят здравословни ястия. Това е идеалният начин да ги накарате да се заинтересуват от здравословното хранене. Помолете малките си да подредят храната в чинията, да измерят или разбъркат нещо. Или нека добавят любимите си зеленчуци към салатата или плодовете към плодовата салата. Ще им хареса!

4. Въвеждайте нови храни, когато са гладни

Представянето на нови храни на децата понякога е сложно. Спомням си, когато представих на малката си племенница чиния с вкусна салата от спанак с моркови и краставица. Тя обърна нос с отвращение и каза, че мрази зеленчуците. Сега това е любимата й салата. Какъв е трикът? Е, на следващия ден, когато беше гладна, направих същата салата от спанак и тя я изяде с голямо удоволствие. По този начин й представих много здравословни салати. Често готвим заедно и тя обича да опитва различни зеленчуци и плодове. Ако ще въвеждате нови храни на детето си, опитайте се да го направите в началото на храненето. Ако не харесват новата храна, опитайте отново на следващия ден или опитайте да смесите различни зеленчуци в любимите си ястия като сос от паста.

5. Здравословни закуски

В днешно време за децата има толкова много сладки и солени закуски, че изглежда невъзможно да насърчите децата си да се хранят здравословно. Но когато държите под ръка няколко здравословни закуски, като пръчки от сурови зеленчуци, резенчета сирене и някои плодове, децата Ви могат да се хранят по-здравословно между храненията.

6. Намалете захарта

Децата обичат захарта, но яденето на твърде много храни и пиенето на напитки с добавена захар може да доведе до множество здравословни проблеми, включително затлъстяване и кариеси. Разбира се, не можете да бъдете с децата си 24 часа в денонощието и когато са в училище, те могат да посегнат към сладки закуски, дори ако приготвяте здравословни закуски и грижливо сте ги опаковали в кутия. Опитайте се да информирате децата си за опасностите от кариеси и затлъстяване, ако ядат твърде много захар, и не им давайте подсладени със захар напитки.

7. Направете упражненията и тренировките навик

Ако се опитвате да насърчите децата си да водят здравословен начин на живот, важно е да превърнете упражненията в навик. Отново, даването на добър пример е ключът тук. Започнете да се храните здравословно и да спортувате заедно редовно. В днешно време децата водят заседнал начин на живот благодарение на телевизора и компютърните игри. Насърчавайте забавните игри и дейности на открито, където е възможно, за да могат децата Ви да се радват на активен начин на живот всеки ден.

Да накарате децата си да се хранят по-здравословно не трябва да е трудно. Няколко малки трика могат да направят чудеса. Имате ли съвети за насърчаване на здравословното хранене при децата?