В процеса на растежа при децата се забелязват поведенчески разстройства и дискомфорт, повишена или блокирана емоция. Тези аномалии са свързани с взаимоотношенията и ситуациите, в които те попадат. И в такива моменти родителите се питат дали е уместно да се консултират с психолог.

Каква е работата на детския психолог?

Детският психолог е специалист, който има познание в процесите, които протичат на нервно-психическо ниво през детството и юношеството. Той е компетентен по отношение на когнитивните способности, психо-социалните синдроми и патологии и езиковите процеси, свързани с тази възрастова група. Провежда консултантски дейности не само на детето, но и на възпитатели, преподаватели, родители и на членовете, които съставят основното ядро в семейството на детето. На базата на събраната информация за взаимоотношенията в семейството и училището, той поставя диагноза на детето и назначава и провежда терапията, и консултира членовете на семейството и учителите.

Кога трябва да заведете детето на психолог?

Различни са ситуациите, при които е необходима намесата на детски психолог. Съветите на психолога са необходими, дори за едно обикновено разстройство при детето, което родителите не успяват да преодолеят. В семейна среда е трудно да се разграничи как така едното дете, за разлика от другото, се държи по определен начин. Едното може да е по-затворено, по-плахо, а другото по-пламенно, по-взискателно. Едното може да е свръхактивно, тревожно, да се противопоставя на родителските правила, да заспива трудно, да предпочита единия от родителите, да проявява нервност, когато е навън и т.н. В училищна среда: показва забавяне при усвояване на езика и писането, при смятането, затруднява се да остане на едно място седнало, нарушава дисциплината в клас или се изолира от съучениците си. Това са основните неща, върху които трябва да се съсредоточи вниманието на родителите, и които са показател, че детето има проблем. Срещата с професионалист е просто един начин да си изяснят родителите какво преживява детето в този момент от живота си. Психологът е много важна фигура за родителите и училището, наред с педиатъра.

Най-често задаваните въпроси към психолога

Детският психолог е специалист, който може да установи дали има проблем с психиката на детето и как може да му се помогнеРазлични съмнения занимават съзнанието на родители и учители относно поведението на децата:

  • За детето, вече пораснало, което не се разделя все още с пухената си играчка, от която почти нищо не е останало. Не излиза и не прави нищо без нея.
  • Какво да правим и как да се държим с детето, което демонстрира в поведението си свръхактивност.
  • То е назад с усвояване на учебния материал в сравнение със съучениците си.
  • Дали е правилно детето да спи в голямото легло?
  • Когато пипа гениталиите си, трябва ли да му се забрани да го прави?
  • Държи се лошо със съучениците си и има проблеми с дисциплината – учителите срещат затруднения да комуникират с родителите.
  • Могат ли децата да регресират, веднъж започнали училище?
  • Трябва ли да се сложи памперс, ако детето започне отново да се напишква?
  • Правилно ли е да се смени училището, ако детето е подложено на тормоз от съучениците си или е неудобно на учителите?
  • Детето не може да стои неподвижно – нормално ли е?

Това са част от въпросите, на които психологът може да даде адекватен отговор. Много често се случва родителите да не приемат факта, че подобни проблеми се отнасят до собственото им дете, но е добре да си дадат сметка, че предразсъдъците нямат нищо общо с реалността и ще изиграят лоша шега на най-скъпото си същество, чието здраве и добро психическо състояние е по-важно от всичко. Това би трябвало да ги мотивира да вземат своевременни и адекватни мерки, в противен случай рискуват да задълбочат проблема и да осакатят безвъзвратно психиката на детето си.