При раздяла на родителите е най-добре попечителството да е съвместно и да се гледат изключително интересите на детето

Съвместното попечителство е рисково, защото разпилява детето между майката и бащата и застрашава правилното му психическо развитие. Разделените родители в началото са заредени все още с негодувание и болка, но въпреки това те трябва да  управляват много добре съвместното попечителство върху детето си, което има право да прекарва определено време с всеки един от тях, но не бива да се чувства като подвижен пакет. Два дни с мама, два дни с татко, единия уикенд с единия, другия уикенд с другия родител. Това превръща детето през цялата година в „раница на крака”.

Това е само задължителната примерна схема, която определя поведението и ангажиментите на детето, която не включва многобройните случаи, които възникват инцидентно, и в които детето е принудено да приема, без да се съобразяват родителите с факта, че по този начин нарушават динамичния му стереотип. Детето може би иска да остане в определени моменти в дома на мама, защото има уговорка с приятели. Случва се понякога, когато има треска, да е принудено да последва родителя в неговия дом, защото другият има неотложен ангажимент. Какво да се прави в такива случаи?

Психолозите на тази тема са категорични: съвместното попечителство е най-добрият вариант и решение. Никой не може да го отрече. Но при него не бива да съществуват права на родителите, съществува само правото на детето. Законът изисква да бъдат изслушвани и децата. Те не могат да се подхвърлят от майката и бащата според техните удобства и желания. Ако детето иска да отиде на мач с таткото, трябва да може да го направи, дори графикът да предвижда тези часове да са определени за майката.

Важен аспект при съвместното попечителство невинаги  е домът. Той се променя с възрастта на детето. За малкото дете структурата на егото е свързана със стабилността в начина му на живот, но с израстването на детето това се променя. Психолозите препоръчват графиците на родителите да бъдат съобразени с възрастовите особености и специфичните интереси на децата.

Не е необходимо винаги, когато родителите решат да променят графика си на попечителство, да се връщат в съда. Достатъчно е да го съгласуват със психолог, за да се убедят, че е достатъчно целесъобразен за детето и не е в негова вреда. Независимо дали са успели да преодолеят огорчението от раздялата, родителите имат задължението да поемат отговорност за правилното здравословно развитие на тяхното дете.

Как реагират децата на страданието на родителите?

Този аспект е малко познат, но има деца, които заемат страната на по-нестабилния родител и приемат ролята на  негов закрилник. Това не трябва да се допуска, защото изборът му ще бъде повлиян от състоянието на родителя, а не от собствените му предпочитания.