Леко минималистичен подход към бъркотията на играчките, който ще промени живота Ви

Чували ли сте термина „минимализъм при играчките“?
И ние до скоро не бяхме, но решихме да проучим въпроса и да внесем малко повече яснота по темата. А и сигурно мисълта, че можете да се отървете от бъркотията в детската стая, Ви съблазнява, така че продължете да четете.

Като цяло минимализмът се отнася до живот с по-малко. С други думи, да се отървете от всички неща, които не използвате и да запазите само тези, които наистина имат значение за Вас.

Сигурно Ви се е случвало да кажете: „Имаме толкова много играчки, а децата ни почти не играят с тях“, тогава мисълта за минимализъм наиграчките вероятно Ви интересува.

Няма да е лесно в началото да се отървете от всички излишни неща, за това е полезно първо да се образовате за предимствата на минимализма на играчките и след това да следвате простия 5-стъпков метод по-долу, за да започнете.

Ползи от минимализма на играчките

Обикновено има някои съмнения и въпроси относно премахването на бъркотията на играчките, но има причина децата със 100 играчки да обичат да играят със стари кутии. Децата са естествено привлечени от играчки, които предизвикват въображението им.

В едно скорошно проучване на две групи деца са раздадени съответно четири играчки и  шестнадесет играчки. Учените забелязват, че децата, на които са дадени по-малкия брой играчки, играят с тях по повече начини и за по-дълги периоди от време. Също така беше отбелязано, че децата с по-малко играчки играят по по-сложни и въображаеми начини. По принцип по-малко играчки означават по-качествената игра.

Това проучване обосновава защо може да се чувствате така, сякаш имате много играчки и изглежда, че децата Ви не играят с тях. Преизпълнението на играчки само води до разсейване и потиска въображението.

С по-малко играчки децата Ви ще:

  • Бъдат по-креативни
  • Научат как да споделят и разменят играчките си
  • Развият по-голямо внимание и въображение

Разбира се, ограничаването на играчките също има много предимства за родителите. Има по-малко бъркотия, което води до по-малко стрес. Повече време може да бъде прекарано в общуване с децата Ви, вместо да почиствате бъркотията им. Освен това ще има по-малко пари, изразходвани за глупави играчки, които се губят на дъното на кутии и шкафове.

Първи стъпки в минимализма на играчките

Да се ​​отървем от играчките може да изглежда като стряскаща и плашеща задача; ако обаче следвате този прост 5-стъпков подход, лесно можете да постигнете минимализъм на играчките.

Първа стъпка: Интервенцията

Съберете всички играчки, които можете, в една стая. Това ще Ви отвори очите за количеството боклуци (без да се обиждате, но всички имаме много излишни неща), които всъщност имате и ще Ви позволи да видите всички дублиращи се елементи, които може да имате в дома си.

Стъпка втора: Сортиране

Ключът към тази стъпка е да запомните, че умереността ще доведе до реалистични резултати. Вашата цел не е да имате дом, който изглежда като обитаван от двама пенсионирани възрастни. Трябва да се стремите към средно положение, където домът Ви да изглежда като забавно място за деца, но не и като магазин за играчки, поместен във Вашия хол.

Когато сортирате купчината играчки, задайте си следните въпроси:

Какви са текущите интереси на моето дете? Да, ако до преди година детето Ви е било фанатик на тема динозаври, то със сигурност вече е променило интересите си и няма да играе със 30 вида динозавъра от големия шкаф.

Някои от тези играчки са сантиментални? Ако Вашата майка е запазила любимата Ви играчка от детството и сега детето Ви играе с нея, това е ок!
Имате ли предмети, от които бихте съжалявали да се отървете?

Каква е поддръжката, свързана с поддържането на тази играчка? Има много деца, които например не се интересуват от пъзели, но пък за сметка на това обожават да разхвърлят малките парчета хаотично навсякъде, ако и при Вас е така, значи няма смисъл да пазите такива играчки. 

Сменяема ли е тази играчка? Ако някой реши да Ви донесе куп ненужни играчки и детето Ви не се интересува от тях, се обезсмисля да ги пазите с надеждата, че някой ден ще започне да играе с тези играчки. Няма смисъл да ги държите в мазето години наред, докато им „дойде времето“. По-добре предайте нататък, може да зарадвате друго детенце!

Може ли реално да се съхранява? Ако някой Ви подари плюшена играчка с размерите на тийнейджър и тя заема по-голямата част от стаята или килера, замислете се дали да я задържите.

Играчката води ли до творческа игра? Много модерни играчки издават глупави звуци, светят и се движат; децата често обаче никога не знаят какво да правят с тези видове играчки и седят по шкафовете и кутиите

Стъпка трета: Махнете ги от къщата

Начинът, по който решите да се отървете от играчките, зависи от Вас и Вашите семейни възгледи и нужди. Ако детето Ви е склонно лесно да се раздели с дадена играчка или да дари на друго дете, то тогава можете да го включите в сортирането и разчистването на детската стая. Ако обаче детето трудно се разделя дори и със стикер, това ще направи сортирането трудна задача. По-добре свършете тази работа когато детето не е вкъщи.

Нормално е да имате и доста играчки в „несигурна“ купчина. Предмети, с които не сте съвсем готови да се разделите, но те всъщност вече не интересуват децата. Съхранявайте тези съмнителни играчки в кошче, което съхранявате далеч в гаража или килера. Това може да намали безпокойството Ви по време на процеса. А на по-късен етап ще решите какво да правите с тези играчки.

Стъпка четвърта: Оптимизиране на съхранението на играчки

Ако до сега сте имали дълбоки кутии за съхранение, пълни с голямо разнообразие от играчки, които никога не са виждали бял свят, то значи е време да направите някои прости промени в начина, по който съхранявате играчките си. Това може значително да увеличи използването на играчките, които сте решили да запазите.

Помислете за съхраняване на свързани елементи заедно. Това ще Ви помогне да останете организирани и да насочите играта на детето си.

Също така можете да заложите на малки кошчета за съхранение с отворено лице, до които децата Ви да имат лесен достъп. Прозрачните кутии също са не лош вариант.

Стъпка пета: Бъдещи подаръци

Изследвания като това показват, че опитните подаръци водят до повече щастие в живота, отколкото материалистичните подаръци.

За рождени дни и празници помислете за подаръци без играчки, които ще запалят креативността им и ще ги заемат с часове.

Разбира се, все пак ще искате да купите някои играчки за децата си. Когато купувате играчки за децата си, просто се запитайте дали това е нещо, с което всъщност ще играят.

Финални мисли

Целта на минимализма на играчките е да осигури по-качествена игра на децата и по-малко ненужна бъркотия за Вас. Не бъркайте ограничаването на играчките със създаването на атмосфера, подобна на интернат в дома Ви.

Вярваме че и Вие, и децата Ви ще останете удовлетворени, ако направите една чистка и организация на детската стая. Освен това интересите на децата се променят през определен период от време и не е лоша идея да правите редовно една подредба на играчките им.

Още няколко съвета относно играчките на децата Ви:

По-малкото играчки е различно от липсата на играчки. Играчките могат да бъдат образователни и да играят важна роля в развитието на детето.

Изберете качество пред количество. Вие и Вашите деца ще се възползвате повече от играчките, които са избрани поради тяхното качество (в изработка) и предназначение (способност за игра), отколкото поради простото им количество. И точно както всичко останало в живота, твърде много играчки винаги ще отвличат вниманието от истински важните.

Разчиствайте често. Най-вероятно точно сега трябва да направите една чистка на детските играчки. Премахването на играчки, които вече не се използват е едно чудесно начало и не трябва да отнема твърде много време. Поставете чистите, неизползвани играчки в кутии и ги дарете на медицински център, организация с нестопанска цел, местна църква, приют за бездомни, сиропиталище, училище или на друго дете. Просто изхвърлете мръсните или счупените.

Задайте ограничено физическо пространство за играчки. Независимо дали става въпрос за кутия, рафт или килер, задайте ограничено физическо пространство за играчките на Вашите деца. След като пространството се запълни, няма място за добавяне на още играчки. Помогнете на децата си да разберат този принцип, като ясно маркирате границите. Ако искат да добавят (помислете предварително за предстоящи празници и рождени дни), първо трябва да се освободи място.

Ограничете покупката си с бюджет. Ако планирате други категории в живота си (хранителни стоки, облекло, забавления), вече разбирате как този принцип помага да контролирате разходите и потреблението си. Ако не го направите, започнете днес, като зададете месечен / годишен бюджет за играчки. Прилагането на предварително определен размер на бюджета ще помогне за ограничаване на покупките на играчки.

Избягвайте дублиране на играчки. Вместо това, изисквайте от децата си да научат безценните уроци от споделянето, щедростта, сътрудничеството и компромисите.

Научете ги да ценят други дейности. Въпреки че всички деца имат естествени тенденции към определени начинания, разширявайте съзнанието си, като ги въвеждате редовно в нови дейности, които не се въртят около играчките.

И един последен съвет: Не се поддавайте на избухливостта в магазина. Всеки път, когато се поддавате на избухливост в магазина, само за да избегнете сцена, Вие насърчавате детето си да го направи отново. Те бързо се научават как да Ви манипулират. Не се притеснявайте за сцената, която се разиграва публично. Мъдрите родители в магазина ще Ви уважават, че не се поддавате - и глупавите ще научат ценен урок.