Въпреки естественото желание да стане майка, всяка жена разбира, че бременността е емоционален и труден етап, пълен със съмнения, болка и лошо здраве. Понякога е много трудно да издържите този период без външна помощ. За да Ви улесни да се справите с всички предстоящи изпитания, използвайте следните прости съвети за бременни жени.

Не изпадайте в паника. Депресията, раздразнителността, отхвърлянето на другите, страхът са естествени спътници на бременността. В много отношения те се дължат на стреса, който тялото изпитва, особено по време на токсикоза. Комуникацията ще помогне да се справите с тях - със специалисти, други жени в подобна позиция или такива, които вече са станали майки. Това ще Ви помогне да се настроите позитивно и да намалите болезненото възприемане на това състояние.

Ходете редовно на прегледите и на ултразвуково изследване. Ултразвуковото изследване е ефективен и абсолютно безопасен начин за проследяване на хода на бременността през цялото времетраене. Дългогодишната практика на използване на този метод не разкрива никакви странични ефекти за здравето на майката и детето. В същото време съвременните технологии правят ултразвука информативен и бърз начин за идентифициране на възможни нарушения, които застрашават здравето на майката и нероденото дете.

Използвайте продукти против стрии. Естественият страх на много жени е загубата на привлекателност след бременност. Стриите се образуват по кожата в областта на корема, гърдите, бедрата, тя губи еластичност. За да сведете до минимум тези ефекти или да ги премахнете напълно, използвайте подходяща козметика (лосиони, кремове, масла) - особено след като съвременната индустрия за красота предлага голямо разнообразие от тях.

Посещавайте редовно Вашия лекар. Дори за здрава жена, бременността е трудно изпитание; при наличие на здравословни проблеми става още по-трудно да издържи и да роди дете. За да се предотвратят възможни патологии и усложнения, е необходимо редовно да се подлагате на прегледи и консултации с гинеколог. Само квалифициран специалист може да даде полезни съвети на бременно момиче.

Използвайте възглавница за бременност. Този, на пръв поглед ненужен аксесоар под формата на голяма възглавница ще осигури удобно положение на тялото, ще помогне за облекчаване на увеличеното натоварване на гърба и краката. Използвайки го, Вие ще осигурите на себе си и на бебето си здравословна, пълноценна почивка - важно условие за нормалния ход на бременността.

Пътуване. Бременността е чудесно оправдание за разширяване на Вашия поглед към света, защото Ви дава много свободно време. За 9 месеца можете да посетите различни места, да напълните живота си с нови и ярки впечатления. Това е един от най-ефективните начини за борба с тревожността и депресията.

Водете активен начин на живот. Носенето на бебе не е причина да ограничавате мобилността си. Напротив, активното забавление подобрява метаболизма, укрепва имунитета, укрепва мускулите и опорно-двигателния апарат. В крайна сметка това помага за по-доброто понасяне на повишена физическа активност и болезнено раждане. Основното нещо е да не прекалявате, за което е по-добре да попитате лекаря за подходящия съвет за бременни жени.

Избягвайте стреса. По време на бременност е по-добре да ползвате отпуск по майчинство или да се възползвате от съответните обезщетения по време на работа. Опитайте се да намалите интензивността на работа, за да се притеснявате по-малко - високото ниво на стрес води до смущения в работата на женското тяло, което може да повлияе неблагоприятно на детето.

Самообразовайте се. По време на бременност има много свободно време. Използвайте го за добро - например, научете език, ново хоби, включете се в някоя интересна дейност, за която преди не сте имали достатъчно време. Това не само ще разшири кръгозора Ви, но и ще Ви помогне да отвлечете вниманието от безпокойството, да намалите депресията.

Купете артикули за бременни жени. Често срещана грешка на много жени е, че се възприемат като непривлекателни по време на бременността. Дрехите за бременни жени ще Ви помогнат да поправите това - и това не са непременно безформени неща. Днес много производители на облекло произвеждат специални линии продукти, които са не само удобни, но и изглеждат стилни.

Коригирайте диетата си. Храненето по време на бременност е много важно, тъй като именно от храната жената получава веществата, необходими за поддържане на здравето и нормалното развитие на детето. Добавете към диетата пресни зеленчуци и плодове, риба, морски дарове, млечни продукти, червено месо, твърди сирена - те са източници на такива важни съединения като калций, цинк, фосфор, полиненаситени мастни киселини, витамини от групи A, B. D, E и др.

Използвайте витаминни и минерални добавки. По време на бременността нуждата от хранителни вещества се увеличава и обикновената храна става недостатъчна, за да я задоволи. Решението е да приемате мултивитамини и минерални добавки, препоръчани от Вашия лекар. Благодарение на прецизния състав с проверена дозировка, те Ви позволяват точно да контролирате приема на биологично активни съединения в организма и да избегнете техния дефицит или излишък.

Използвайте бандажи. От края на второто тримесечие, поради увеличените размери и тегло на плода, както и тялото на самата майка, нейната опорно-двигателна система изпитва повишен стрес. Заради тях се развиват болки в кръста, които могат да бъдат предотвратени с помощта на специално ластично бельо. То също така ще осигури подкрепа на коремните мускули, за да предотврати прекомерното разтягане. Важно - изберете правилното стягащо бельо само в специализиран ортопедичен магазин.

Разхождайте се по-често на чист въздух. Разходките сред природата или просто в града могат да Ви помогнат да се справите със стреса по време на бременност. Те осигуряват минимално ниво на подвижност, укрепват мускулите на краката и осигуряват емоционално облекчение. Освен това чистият въздух повишава метаболизма Ви, изгаря излишните калории и предотвратява излишните килограми.

Откажете хардуерните козметични процедури. Желанието да се запази красотата по време на бременността е напълно разбираемо, но към това трябва да се подхожда предпазливо. По време на бременност много процеси в тялото протичат по различен начин, така че процедури като лазер, фотоепилация, електролиза, ползването на солариум могат да доведат до непредвидени и нежелани реакции.

Откажете се от лошите навици. Необходимо е да се откажете от пушенето и алкохола преди зачеването - това ще очисти тялото от остатъчни отрови. Ако все пак искате да се отпуснете понякога, тогава можете от време на време да си позволите чаша вино на вечеря. Въпреки наличието на алкохол в него, тази напитка е богата на полезни за организма витамини и антиоксиданти. Често обаче не е желателно да се прекалява.

Проучете бременността. Много трудности през този период могат да бъдат преодолени сами, ако разбирате текущите процеси поне в общи линии. Изучавайте специализирана литература, посещавайте курсове за бременни жени, търсете медицинска помощ. Избягвайте обаче съвети на форуми или на неспециализирани ресурси - те често причиняват повече вреда, отколкото полза.

Създайте позитивна атмосфера около себе си. Бременността ще бъде по-лесно поносима в среда, изпълнена с положителни емоции. Украсете дома си с красиви цветя, сувенири, аксесоари, мебели, изкуство. Това ще Ви помогне да се чувствате комфортно дори в рамките на четири стени.

Внимавайте за красотата си. Бременността не е причина да си отказвате удоволствието да бъдете привлекателни и секси. Днес производителите на козметика предлагат много специализирани и безопасни решения за бременни жени - боя за коса без амоняк, масла, кремове за грижа за кожата, антицелулитни продукти и много други.

Не избягвайте секса. Грешката на много жени е да ограничат или напълно да изключат сексуалната активност по време на бременност. Сексът с любим човек дава много приятни усещания, осигурява чувство на удовлетворение и емоционална близост и намалява стреса. Освен това полов акт подобрява състоянието на мускулите на перинеума, което след това улеснява понасянето на раждането. Въпреки това, трябва да се полагат известни грижи, за да не се нарани физически детето.

Изберете удобни обувки. Високите токчета са красиви, но трябва да се избягват по време на бременност. Такива обувки увеличават натоварването на глезена, коленете и гърба, поради това има подуване, болка в крайниците, има риск от загуба на координация. За бременни жени е по-добре да носите удобни маратонки с ортопедични подметки.

Направете парти! В много държави вече съществува традиция да се организира предварително бебешко парти. Всъщност това е един вид моминско парти и следователно изисква подходящ антураж. Можете да го направите сами или да се обърнете за помощ към професионалисти. Но определено ще Ви останат приятни и незабравими спомени!  

Вземете контрастен душ. В допълнение към добре познатия си втвърдяващ ефект, той има и друг благоприятен ефект - помага за справяне с появата на стрии, подобрявайки еластичността и здравината на кожата. Трябва обаче да се избягват прекомерни температурни промени, особено ако имате отслабена имунна система.

Запазете първата снимка на Вашето бебе с ултразвук. Това ще помогне да се формира отношение към бременността не като тест, а като радостно очакване на собственото Ви дете. Впоследствие, гледайки тази снимка, ще преживеете този радостен момент на осъзнаването, че сте дали живот на нов човек.

Не изкарвайте гнева си върху партньора си. Стресът и раздразнителността по време на бременност са неизбежни и най-лесният начин да се отървете от тях е да го извадите на най-близкия човек, който най-често е бъдещият татко. Не забравяйте, че и на него му е трудно и подобни битки ще доведат само до напрежение и откъсване през периода, когато най-много се нуждаете от подкрепата на любимия човек.

Слушайте красива музика. Класически композиции, вдъхновяващи рок балади, релаксираща Ню Ейдж или атмосфера - имате на разположение огромен арсенал от инструменти, които могат да ви доставят много приятни впечатления. Това е необходимо не само за Вас, но и за бебето, тъй като състоянието му пряко зависи от емоционалното състояние на майката.

Изберете име за бъдещото бебе. Необходимо е да правите това в тандем с партньора си - по този начин ще почувствате участието му, което ще повлияе положително на емоционалното Ви състояние. Избирайте имена бавно, изучавайте значението им, защото то ще придружава детето Ви през целия му живот.

Направете „бременна“ фотосесия. През третия триместър се свържете с професионален фотограф, за да създадете оригинална сесия. Първо, самият процес ще Ви отвлече от тревожното състояние, и второ, ще Ви помогне да си спомните радостта от усещането за бъдещото майчинство, което ще Ви стопли дори след раждането на бебето.

Водете си дневник на бременността. Това е необходимо не само за последващи сантиментални спомени - което, разбира се, също е важно. Ако планирате да имате повече деца в бъдеще, тогава напълно документирана първа бременност ще помогне да се избегнат грешките, направени за първи път.

Започнете да планирате детската стая. Бъдещото Ви бебе трябва да расте в атмосфера на уют и максимален комфорт, която трябва да бъде създадена предварително. Купете удобно и красиво легло, аксесоари за малки деца, украсете стените с красиви и забавни картинки, обзаведете стаята с цветя. Правете каквото е необходимо, за да може Вашето бебе да изпитва само положителни емоции.

Тези прости съвети за бременни жени са първият начин да превърнете гестационния период в наистина важно събитие, изпълнено с радостно очакване за раждането на нов живот. Не се ограничавайте до изпълнението на тези препоръки, не забравяйте да се консултирате с квалифициран лекар, опитайте с различни курсовете за бъдещата майка.