Ще поговорим за аклиматизацията. Какво е това? При какви условия е възможно това, какви са симптомите и как трябва да лекуваме възможни състояния? Как протича аклиматизацията при децата на морето и след това?

Детето на море преминава през аклиматизация - привикване към новите климатични условия на детския организъм

Лятото е в пълния си разгар. Наистина, по нашите ширини си е много топло, но има изход – да идем на море. Неоспорим е фактът, че морската вода и въздух влияят благотворно върху организма, особено върху този на детето. Но преди да тръгнем на море, трябва да помислим за неприятните моменти при почивката на море за детето. Какво е аклиматизация?

Аклиматизация на децата е приспособление или преустройство на организма за нови условия на средата (климат, влажност, атмосферно налягане, продължителност на деня и т.н.). Това е стрес за целия организъм. С течение на времето, когато детето е постоянно на един климат, всички системи в организма му започват да функционират съгласно географското разположение, сезона, храната, водния режим. Ако дори и малко се променят тези условия, организмът на детето задължително ще има нужда от време да се адаптира. И ако промените са малки, то и проявите може да са малки. Но ако климатичните промени са големи, трябва да сме готови за аклиматизация с долупосочените симптоми. На аклиматизация са подложени особено много деца до три годишна възраст и не напразно всички педиатри препоръчват да се правят малки климатични промени точно на тази възрастова група. Това е предизвикано от факта, че имунната система на детето все още се формира, промяната на условията се приема от нея като дразнител и тя започва да реагира със съответните симптоми.

Има вземем предвид средностатистическите данни, аклиматизацията на морето при децата може да продължи до 10 дни. Това задължително трябва да се има предвид при избора на мястото и времето за почивка. Много често при почивка на море за десет дни се получава така, че детето е постоянно със сополи или кашля, или има храносмилателно разстройство. И тъкмо всичко му се оправя и се чувства по-добре, а трябва да тръгвате, и когато се върнете вкъщи, детето пак се разсополивя и влошава.

Уверяваме Ви, аклиматизацията е съвсем нормален процес за всеки организъм, особено за детския.

Аклиматизация – етапи

Аклиматизацията на децата на морето са три: начален етап, етап на реактивност, етап на изравняванеАклиматизацията има три етапа:

  1. Начален етап – когато детето промени климатичните условия. Не се проявява в началото, по принцип този етап продължава 1-2 дни.
  2. Етап на висока реактивност – активна проява на симптомите на аклиматизация.
  3. Етап на изравняване – нормализиране състоянието на детето.

Има още един етап – пълна аклиматизация. Случва се при преместване на ново място. Тази аклиматизация може да премине до година. Проявява се незначително след втория етап.

Така че, предупредени сте, значи сте въоръжени!

Симптоми на аклиматизация: как се проявяват при децата?

  1. Повишена телесна температура – един от най-разпространените симптоми. използването на температуропонижаващи средства при температура под 38,5 градуса е нецелесъобразно. По принцип температурата при аклиматизация преминава до 2-3 дни. Препаратите за понижаване на температура, които могат да се приемат без рецепта, трябва да са с действащо вещество или парацетамол, или ибупрофен.
  2. Загуба на апетит – абсолютно нормално е, ако детето веднага след полета със самолет отказва да яде както обикновено. Организмът му сега губи сили за по-актуални проблеми. Ако детето е на пюрета, можете да вземете със себе си и да му предложите от тях. По-важното в този период е не да яде, а да пие и не коктейли, смутита, сокове, газирано, а обикновена вода. Обърнете внимание на това, че водата в различните страни е много различна и е най-добре на дете под 3 години да вземете вода от там, откъдето ще тръгнете за морето, поне за първия етап от аклиматизацията.
  3. Нарушения в работата на стомашно-чревния тракт – заради промените в храненето, качеството на храната и пиенето на течности при детето може да се появи диария или обратното, запек. В първия случай трябва да дадете на детето си перорален препарат срещу дехидратация, защото то губи много течности. Във втория случай може да използвате свещички с глицерин или клизма за деца. Те са най-безопасни за деца. Ако детето страда от разстройства на панкреаса или черния дроб, жлъчния мехур и т.н., преди да тръгнете на море, трябва да му вземете конкретни медикаменти, изписани от лекар.
  4. За да се понижат проявите на симптомите на аклиматизация на децата на морето храната трябва да е качественаНарушения на съня при аклиматизация. Много често децата може да реагират по два начина: или да спят много малко и неспокойно, или да са постоянно сънливи, да изглеждат постоянно уморени и непрестанно да се опитват да си полегнат. В първия случай трябва да се намали емоционалното напрежение на детето – преди да легне, трябва да играе спокойно. Във втория случай не карайте детето си насила да се весели, по-добре му дайте малко време да си почине. Ако трябва да сравним, за детето е по-опасна смяната на часовия пояс, отколкото на климатичните условия. Точно при първия случай се появяват много по-явно нарушенията на съня. За децата под 3 годинки е най-добре да изберете курорт на морето в същия часови пояс.
  5. Понижен имунитет. В този период детският организъм е подложен на различни вирусни инфекциозни заболявания, които лесно може да се объркат с аклиматизация. Но във всеки случай вирусът изисква само симптоматично адекватно лечение. Също така родителите трябва да знаят начините за неотложна помощ при почивка с дете на море, за да не допуснат усложнения. Например, ако детето се е къпало в морето на воля, но след това се оплаква, че го боли ухо, трябва да му се капят съдоразширяващи капки в носа и така да се понижи налягането в ухото, за да не се допусне възникването на отит. Тези симптоми са много чести при деца до 7 години, но може да се проявят и при по-големи деца.
  6. Слабост, повишена умора.
  7. Смяна на настроенията, при което това може да се проявява много рязко.
  8. Страх и тревожност.
  9. Понижаване на физическите и умствените възможности на детето (разбира се, временно заради стреса. Веднага щом детето се адаптира към новите условия, всичките му знания и способности ще се възвърнат).

След всички изброени симптоми може да възникне въпросът: „Опасна ли е аклиматизацията за детето?“. Съвсем не е опасна, ако подходите отговорно и намалите рисковете до минимум.

Как се лекува аклиматизация при детето на море?

  1. При температура – температуропонижаващи.
  2. При УНГ-инфекции: капки за разширяване на съдовете в носа. При това те се използват само когато детето е със сополи, но при полет със самолет. Трябва да ги капете преди това, за да може детето да понесе промяната на налягането при набирането на височина и особено при кацането. При болки в гърлото и кашлица се използват сиропи и таблетки срещу кашлица (желателно е да се консултирате с лекар).
  3. Храносмилателни разстройства (диария, повръщане, запек) – средства за перорална хидратация, свещички с глицерин, клизми.
  4. Всичко останало е спокойствие за детето и ограничаване емоционалните развлечение преди сън.

За да се проявяват симптомите при аклиматизация при детето минимално, трябва да следвате някои правила и тогава и Вие, и детето ще получите само положителни емоции на морето.

Преди море детето трябва да се кали и да се оздрави имунната му система

Правила за деца на море:

  • Продължителността на почивката на море трябва да е минимум две седмици за детето, а за положителен ефект и лечение с морска вода се препоръчват дори 3 седмици. Не напразно санитарно-курортното лечение продължава 21 дни.
  • За деца под три години не се препоръчват промени на часовите пояси, в краен случай – с разлика от до 3 часа.
  • Най-добре е да пътувате с дете на море с влак или автомобил – така привикването на организма е постепенно.
  • Ако почивката на море е планирана, задължително отрано трябва да укрепите и калите организма на детето, най-добре е месец преди отпътуването към морето, а по принцип е най-хубаво да го правите целогодишно.
  • Храната на детето трябва да е разнообразна и витаминна.
  • Трябва да избягвате ниските температури.
  • Задължително използвайте слънцезащитни продукти за деца с SPF 50 и да не стоите с детето на плажа на слънце в периода от 11.00 до 16.00 часа.
  • Желателно да избирате курорта за почивка така, че да пристигнете вечерта. Така организмът ще се приспособи по-лесно към новите условия.

Искаме да Ви предупредим, че когато се върнете вкъщи, детето пак ще трябва да свиква с условията и пак може да се появи аклиматизация след морето. Ако сте готови за това и симптомите няма да са толкова страшни за Вас.