Може би не се отнася до Вашето дете, но много от нас са се срещали с нервно и неприятно поведение от страна на други деца. Изключвайки наличието на конкретни заболявания, е необходимо Вие родителите да се консултирате със специалист, който ще внесе яснота по вълнуващите Ви въпроси.

Причини за нервност при детето

Телевизията и електронните устройства са средства за стимулиране на нервност при децата. Те са гарант за постоянно поддържане ниво на напрежение и вълнение. Според изследване, проведено върху 2623 деца, прекомерното стоене пред екрана е свързано с формиране на свръх активност и дефицит на внимание при децата.

Децата днес са доста капризни в сравнение с миналите поколения. Докато преди децата са се задоволявали с малко подаръци, които дори не са били плод на техните желания, то в съвременното общество на потребление исканията на детето са удовлетворени, преди още да бъдат формулирани от него. С други думи, детето свиква да живее с нагласата, че може да постигне всичко, което, в случай на отказ от Ваша страна, предизвиква негативните му емоции, които демонстрира по неприятен начин.

Децата са нервни, ако родителите им са нервни

Начинът на живот на родителите, ако не е съобразен с потребностите на детето, също влияе върху емоционалността му. Неговият хармоничен растеж изисква да му бъдат създадени условия да спи в точно определено време на тишина, без да бъде принудено да будува, когато мама и татко са поканили гости вкъщи и се забавляват шумно; да бъде нахранено в точно определен час, без да се съобразява с ангажиментите на своята майка и т.н. С други думи, Вашият неадаптиран стил на живот към потребностите на детето може да се превърне във фактор за нервността му.

Вашата нервност също е причина за нервността при детето. Има много неща, които предопределят стресовото Ви състояние в този забързан свят. Много важно е да си дадете сметка, че детето Ви се превръща в жертва на Вашето лошо настроение.

За да се намали нервността на детето, трябва да сте съпричастни с неговите емоции

Как да разрешите проблема с нервността на детето?

Едно от решенията е да говорите с детето, да го изслушвате с търпение и разбиране. Не е лесно да изслушвате всичките му приятни и неприятни преживявания от деня, но въпреки това е необходимо то да се чувства разбрано.

Другото разрешение е да сте съпричастни на удоволствието от малките открития в природата например, които толкова очароват детето Ви: трябва да направите възможно да съпреживяват заедно с Вас новите си емоции. А може би това ще събуди и чувствата на детето във Вас.

Да създадете един нов стил на живот по мярката на детето е отлично решение за проблема с нервността му. Децата вдишват атмосферата, създадена вкъщи, затова ако сте способни да им създадете една приятна и спокойна среда, толкова по-спокойно и ведро ще се чувства Вашето дете. Понякога детето иска тишина и спокойствие. То Ви казва: „Искам да се приберем вкъщи.” или „Тук е твърде шумно, хайде да си ходим.”. От тези примери стигаме до извода, че трябва да има мярка на преживяванията му – чувствата му идват в повече и то не може да се справи с тях по най-адекватния начин.

С други думи, детето прави крачка според размера на неговото краче. Преживяванията, които му поднасяме, са повече от чувствата, които може да понесе. Така че, за да избегнете нервността му, определете балансиран режим на преживявания, от една страна, и почивка и спокойствие, от друга.