Фактът, че родителите вече са ходили на училище, може да помогне на децата им да се справят с учебния материал с малко помощ от страна на учителите.

Първо, трябва да подсигурите на детето място, където да може да се съсредоточи, обяснете му, че ако внимава в клас, ще му е по-малко трудно в ученето, и му помогнете да се научи да се справя с домашните задачи. За да не се превърне ученето за детето в сложен и мъчителен ангажимент, предложете му някакъв забавен и оригинален начин за учене, който ще стимулира неговото желание.

Първият учебен ден - радост и тревога за родители и децаКакъв трепет е първият учебен ден! Облечено празнично до последния дребен детайл, последна прегръдка за мама и после тичайки в клас при звъна на камбаната, детето влиза в новата среда, изпълнено с надеждата, че ще се научи през следващите години на много нови неща и ще се запознае с нови приятели.

Постъпването в училищната система е едно важно събитие за едно дете и неговото семейство, което ще промени напълно рутинното ежедневие и ще ги принуди да направят една съществена крачка напред в полза на растежа и напредъка в образованието на детето.

 Първите две години дидактиката се фокусира върху процеса на обучение в четене и писане, чрез забавни и целенасочени методи, които са съобразени с неговата възраст и включват – игри, рисуване и ръчна работа. От третата година на началното образование, училището започва да изисква от детето по-голяма ангажираност и отговорност.

Веднъж развило своите когнитивни способности и усвоило основните инструменти за своето развитие, от детето започва да се изисква внимание, концентрация, търпение, постоянство, памет и много, много учене, за да се справи с изпитите и да получи достъп до следващите класове.

За да успее детето да управлява спокойно тази нова ситуация без стрес и трудности, като родители можете да помогнете при ученето, помагайки му да разбере, че образованието е фундаментално за опознаване на действителността, която го заобикаля, и функционирането на обществото, към което принадлежи. Вие сте хората, които трябва да го накарат да развие уменията си да учи с лекота и удоволствие и да провокирате любопитството и желанието на детето да се образова.

Тук ще намерите полезните съвети, които ще Ви помогнат да се справите с нелеката задача да научите детето да развие един ефикасен метод за учене, което ще го улесни да постигне добри резултати. Това са прости и забавни методи, които ще  привлекат вниманието на детето към учебните занимания, без да се превръщате в заместник на учителя. Така Вие ще превърнете отговорните задачи на детето в един игрови и забавен процес.

От детското любопитство към образователния метод

Много от родителите остават изненадани, когато видят, че тяхното будно, любопитно и активно дете у дома и в извънучебните дейности няма особено желание да ходи на училище и да учи, носейки вкъщи често резултати, които не отговарят на неговите способности и потенциал.

Приспособяване на децата към учебния процесНа практика децата, още от началото на живота си, са гъби и малки регистратори, готови да попият и регистрират всичко в тяхната памет чрез всички стимули, които идват отвън: първо, чрез специалната емоционална връзка със своята майка, след което разширяват своята сфера от интереси и взаимоотношения с предмети и лица от домашната среда и, накрая, с външния свят. Този обогатяващ и емоционален етап е част от естествения процес на растежа и развитието на децата.  Психо-физическите им способности започват да се рафинират и техният потенциал започва да се проявява и може да бъде доразвиван чрез експерименти и ситуации в нова среда, включително и в училището.

Свикнали да познават и научават нещата чрез стимулиране на тяхното любопитство, много от децата могат да се затруднят да се изправят пред правилата и ритъма, който им предлага методологията на училищното образование, в смисъл, че там не може да се избира какво ще се учи. Там могат да се научават и неща, които не зависят от личния избор, любопитството и личния опит на децата. Знанията им се предлагат и налагат отвън, а не по избор. Ето защо трябва да направите така, че детето Ви да се включи по правилния начин в този отговорен етап на израстване. Това означава, че трябва да му помогнете, като прилагате правилните методи и разчитайки на определени стимули.  В  сътрудничество с учителите да му покажете, че ученето може да бъде много по-лесно и забавно, отколкото то си мисли. В края на началното образование ще е добре, ако детето се е научило на лична организация и си е изработило система да преодолява трудностите в учебния процес, защото в по-горните класове ще се сблъсква с много по-голямо натоварване, както в училище, така и у дома и ще трябва да научава значителен брой понятия, които трябва да се превърнат в лесно запомняща се и използваема информация, която ще улеснява усвояването на знанията.

Тайната е в концентрацията

Осигуряване на специално място за учене на детето вкъщиДнешните деца, в сравнение с предишните поколения, имат на разположение много средства за информация и интелектуално развитие, както вкъщи чрез телевизията, видеоигрите, смартфоните и таблетите, така също и чрез училището, спорта и дейностите на открито. И въпреки че мозъкът им е непрекъснато активен, те се затрудняват да разсъждават върху това, което преподава учителят повече от десет минути и губят бързо интерес.  Ако искате да помогнете на детето за домашната работа у дома и да преговорите наученото от него, трябва да му помогнете да се концентрира – като начало, трябва да му създадете подходяща среда, която благоприятства това. Подсигурете на детето си специално място, което да му е удобно за четене и писане – бюро и писалище, съобразено с неговия ръст; добро осветление, което да не дразни очите и удобен стол, за да избегнете проблемите от неправилна поза, която би предизвикала главоболие и болки във врата и кръста.

Като има място за учене на негово разположение, без наличието на средства за разсейване като телевизията, игри и мобилни устройства, Вашето дете ще намери подходящата концентрация, с която да изпълни тази важна дейност, много ценна за детството, но и за бъдещето му.

Друго важно нещо за концентрацията са подходящите часове за учене: предвид това, че сутрин е на училище, най-подходящото време за следобедните учебни занимания е средата на следобеда, след като се е позабавлявало малко и е освободило ума си с гледането на анимация или четенето на забавна книга. Добре ще е детето да не учи непосредствено след обяда или вечерята, защото в този момент не само тялото е заето с храносмилателния процес, но също така и умът. Ето защо ще е много по-трудно детето да се съсредоточи върху писането, без да заспи.

За да улесните детето в ученето, можете да му направите една свежа и богата следобедна закуска с плодов сок или кисело мляко, която ще го зареди с необходимата енергия, за да завърши поставените му задачи. Тук ангажиментите свършват до момента, в който то трябва да си измие ръцете и да помогне на мама да подреди масата и да се отдаде на вниманието на семейството.

Продължаваме със съветите във втората част на статията ни.