Как да научите детето си да вижда чашата наполовина пълна? Как да му помогнете да преодолява ежедневните предизвикателства спокойно и да го направите способно да се изправя след неуспехите? Тук ще Ви дадем няколко съвета, за да осъществите тези цели.

За да бъде детето оптимист трябва да го стимулирате чрез полезна игра, не да критикувате прекаленоДа превърнете детето си в оптимист и способно да посреща трудностите с позитивизъм би трябвало да е приоритетната Ви цел. Оптимизмът на практика не само подобрява начина на живот в дългосрочен план, но и влияе благотворно върху физическото състояние на човека (изглежда че оптимистите живеят по-дълго). Следователно как да помогнем на най-малките да бъдат оптимисти?

Не се оплаквайте на висок глас

Имайки предвид, че личният пример има повече значение за детето от думите, докато то развие способността си да гледа на нещата по положителен начин, е добре да се въздържате да се оплаквате от всичко на глас (труден ден, имах затруднения в работата, срещата не беше от най-щастливите…) и вместо това да се концентрирате върху приятните неща, които са Ви се случили през деня. Една полезна игра, която в този смисъл би могла да помогне на детето да изгради навик да мисли за позитивните събития през деня, е да го помолите да си припомни и да Ви изброи три приятни неща, случили му се през деня. Целта е да му създадете навика да игнорира негативизма и да определя настроението си от позитивна гледна точка.

Стимулирайте морално резултатите, които очаквате от него

Чрез укрепването на самочувствието, детето придобива вяра в себе си и е способно да управлява ежедневните ситуации. Един лесен начин да го направите е да му доверите задача, съразмерна с възрастовите му възможности и да го похвалите за резултата.

Провокирайте детето да рискува, за да бъде оптимист и му дайте време да постигне целите си

Можете да поставите в неговата стая списък със задачи, които да направи в определен момент: да си измие зъбите; да си подреди играчките; да си направи домашните… (според възможностите) и го похвалете в края на деня. За децата на практика преодоляването на изпитанията и осъзнаването на техните възможности е начин да развият доверие в себе си и сигурност, че ще се справят.

Насърчавайте детето към дейности, които изискват известен риск

Има дейности, които родителите смятат за рисковани и поради това не са подходящи за деца. Добре ще е обаче да не обезкуражавате детето и да не го лишавате от възможността да опита нещо, дори когато смятате че то надхвърля способностите му. Целта е не да постигне веднага резултат, а да вложи всичките си сили и възможности, за да го направи. И така, ако детето Ви иска да опита да кара велосипед или да спи извън дома, окуражете го да го направи, предупреждавайки го за опасностите и трудностите, които може да преживее. Оставете го да предвиди пътя, за да успее да завърши процеса.

Дайте на детето време за постигане на целта си

Често се случва родителите да се намесват в заниманията на децата си и избързват да им помагат, когато ги видят в затруднено положение (когато детето се опитва да се облече само, когато се затруднява при произнасяне на изречение, когато домашната работа е трудна…).

Научете детето да се изправя след неуспех и да бъде реалист

Нормално е да искате да помогнете на детето си, но съветът ни е да му дадете време да завърши само започнатото и да се намесите само когато Ви поиска помощ или способностите му не кореспондират със сложността на заниманието. И в този случай целта е да се повиши самочувствието и вярата в собствените способности на детето.

Научете го когато пада, да се изправя отново

На всеки може да се случи да получи лоша оценка, да допусне грешка, да загуби в игра или състезание, да бъде подиграван от приятели… Това, което трябва да правите, е не да защитавате детето от пораженията, които са неизбежни в ранен и по-късен етап от живота, а да го научите да ги приема като житейски уроци, които ще му помогнат да търси и намира алтернативни пътища за усъвършенстване.

Децата трябва да знаят, че винаги има втори шанс. Първата стъпка е да ги научим да вярват в бъдещето и във възможността да усъвършенстват себе си и това, което ги заобикаля.

Научете детето си да бъде реалист

Не му давайте фалшиви надежди, а го научете да гледа в лицето реалността и да намира някаква алтернатива на това, което действително не функционира. Това е начин да възпитате детето си да има вяра в живота.

Концепцията е такава – не защитавайте детето от пораженията, лъжейки го с фалшиви надежди, а му помагайте да расте силно, учете го да търси алтернативи и да гледа нещата от друг ъгъл. Изграждайте у детето си навика да търси решение, знаейки че такова все пак съществува.