Няма универсално ръководство за възпитанието на децата, но някои препоръки могат да помогнат в отговорната работа на родителя за създаване на позитивни личности с добри практически умения.

Оставете детето да мисли, че само прави избор, не забранявайте, а давайте положителни инструкции

Родителството е най-отговорната и трудна работа – никой не може да го отрече. Съмненията и несигурността са големи, когато става въпрос за възпитание. Ето защо постоянно търсим съвети, ръководства, блогове, които могат да помогнат в разрешаването на ежедневните проблеми. Никой обаче не познава детето Ви по-добре от Вас, тъй като всяко дете е уникално само по себе си. Съществуват все пак някои психологически трикове, които не бива да бъдат пренебрегвани от родителите. 12 от тях са фундаментални:

1. Създайте илюзията у детето, че изборът е негов

Ако искате детето Ви да направи това, което искате, накарайте го да мисли, че това е негов избор. Така ще избегнете дискусиите. Както препоръчват психолозите, не му заповядвайте, предлагайте му. Ако искате детето Ви да яде зеленчуци, дайте му възможност да избере например между морков и спанак.

2. Давайте на детето положителни инструкции

Не забранявайте на детето да прави нещо, а по-скоро му кажете какво трябва да направи. Така че, не казвайте: „Не ходи по шосето.”, а „ Върви по тротоара, защото е по-безопасно.”

Приемайте детето на сериозно и запазете спокойствие в кризисни ситуации

3. Говорете за технологиите с детето

Родителите са първите, които дават информацията на децата за технологиите поради простата причина, че те ги използват непрекъснато у дома. Такава е новата реалност и няма точни правила, с които да управлявате отношението на детето към дигиталните устройства. Все пак е от съществено значение да поддържате непрекъснат контакт с детето и да упражнявате контрол върху продължителността и тематиката на интереса, който предизвикват тези технологии.

4. Запазете спокойствие при предизвикателни ситуации

Тревожността е чувство, което не бива да се подценява, така че, запазвайте хладнокръвие, дори когато детето Ви е подложено на стрес. Опитайте се да анализирате заедно с него съображенията, които го притесняват. Намерете начин да го успокоите и подкрепите по най-добрия за него начин. Чрез Вашето успокояващо поведение детето Ви ще открие необходимите инструменти за справяне с ежедневните предизвикателства и трудности.

5. Приемайте детето си на сериозно

Голяма част от родителите се опитват да оставят децата си да разрешават проблемите си на базата на собствения си опит и своята зрялост, обаче ще дойде момент, в който те ще потърсят някой, който да изслуша техните чувства. Ето защо е немислимо да не вземате на сериозно проблемите на детето, без да се намесвате прекалено. Това означава понякога да го оставяте да сгреши, защото е добре за него да печели само в предизвикателствата. Това ще го направи по-самоуверено и най-важното е да му внушите, че имате доверие в него.

Хвалете децата за усилията им адекватно

6. Стимулирайте самочувствието на детето си

Много родители подценяват способностите на децата си. Напротив, трябва да ги уверявате в способностите им и да очаквате много от тях, без да ги принуждавате, и да показвате гордостта си, когато демонстрират уменията си. Развивайте техните умения, без да ги насилвате. Така ще им помогнете да се развиват и растат.

7. Хвалете децата, когато са се справили добре

Ако детето Ви получи адекватната похвала от родителя, това ще го стимулира да се стреми да получава и следващи похвали.

8. Не ги хвалете за резултатите

Не хвалете детето за резултатите от постигнатото, а за усилието, което е вложило.  Например не го награждавайте за оценката, която е получило, а за упоритата работа, която е вложило, за да я получи. По този начин ще му помогнете да порасне като самоуверен възрастен.

9. Крийте зеленчуците

Много родители се опитват да убедят децата си да ядат зеленчуци, обещавайки им след това десерт, но според психолозите децата под 12 години не се влияят от тази логика. По-добре е да ги скриете в приготвената храна, като ги смесите в картофите или овкусите с фантазия порцията.

Учете децата да се съревновават, за да имат самочувствие

10. Насърчавайте децата да се съревновават

Съревнованието ще насърчи децата да извлекат най-доброто от себе си. Това ще доведе до най-добри резултати в развитието им.

11. Отделете време за себе си

Трудно е да се намери свободно време, но е много важно да го намерите. нНовите генерации изискват особена отговорност и цялото Ви време, но все пак наложете си да намирате начин да обръщате внимание и на себе си, за да сте добре оценени от семейството и от обществото, в което живеете. Не се упреквайте за това, че пренебрегвате отговорностите във Ваша полза. Понякога е полезно да оставяте за малко децата на собствените им проблеми и не анализирайте прекалено поведението на детето си.

12. Помнете: децата са си деца

Не се отчайвайте, ако детето не е способно да овладява емоциите си: то е дете и до края на 25 годишна възраст мозъкът му се формира. Следователно запазете спокойствие и се питайте кое е най-доброто за него и за Вас в дадената ситуация.