Какво е математическа тревожност и как да я преодолеем? - част 2

Posted by malkidreshki 05.11.2018 0 Comment(s)

Как да помогнем на детето да не се бои от математиката?

Първото, което родителите биха могли да направят, е да помогнат на детето да отдели училищната математика и отношението към нея от отношението към математиката като цяло. Училищната програма често е направена така, че на някои деца им е скучно и лесно по време на уроците по математика, а на други им е скучно и трудно. Децата в началното училище често свикват с идеята, че математиката е изкуство за телепатия, умение да отгатваш правилния отговор по изражението на лицето на учителя. Много програми са съставени така, че и възрастните не винаги разбират какво се иска от автора на учебника. Математиката в училище често се свежда до тонове скучни еднотипни задачи, безкрайни редици от примери, заучаване наизуст.

В съвременната математика има много интересни задачи, напълно достъпни за учениците в началното училище.

Но в съвременната математика има много интересни задачи, напълно достъпни за учениците в началното училище и при това интересни. Можете заедно с децата да намерите теоремата one-cut-theoreme и да гледате видеоклипчето за това как чрез един прав разрез на хартиения лист може да се получи дупка във вид на звездичка или във вид на буква П.

Вторият съвет е да потърсите сред различните математически области това, което е интересно лично на Вас и да го разкажете на детето. Може би ще Ви бъде интересно заедно да изследвате лентата на Мьобиус или да залепвате многоъгълници от гланцова хартия, или да решавате геометрични главоблъсканици от типа на танграм и катамино.

Какви са вариантите за игри и задачи за тревожни деца?

По принцип децата се безпокоят, когато нещо не им се получава. На родителите и учителите понякога им се струва, че ако първокласникът може сам уверено да произнесе по ред всички числа от 1 до 100, то умее добре да брои. Всъщност скороговорката с числа все още не е броене и при някои деца понятието за число се формира по-продължително, отколкото при други.

Вместо да заучавате наизуст състава на числата и таблицата за умножение, можете да поиграете заедно с децата на различни аритметически игри: например, на числа – съседи („Моята приятелка Ани живее във висок блок, едните ѝ съседи живеят на четвъртия етаж, а другите – на втория. На кой етаж живее Ани?“).

Често учителите карат децата да смятат наум, без помощта на пръстите си. Всъщност невропсихолозите съветват да се използва смятане на пръсти и да се измислят различни игри с разнообразни материали за смятане, пластмасови пръчици. Същият този състав на числото може много весело да бъде изучаван, без опити да се учи наизуст. Как може да се покажат шест пръста? Като пет на едната ръка и един пръст на другата ръка. А може ли да покажем шест по друг начин? Може да покажем три пръста на едната ръка и три на другата, а може четири и два. А как заедно да покажем на пръсти числото 12? А ако никой не трябва да показва нито пет, нито десет пръста?

Ако детето го плаши някаква конкретна тема, помислете как може вкъщи да поиграете и да я разберете. Математиката не е отгатване и не е търсене на правилния отговор в израза на учителя, и Вие можете да предложите много различни варианти на игри на всякаква тема.

За да могат децата уверено да смятат, с тях трябва да се играе: на кафене, на магазин, на нещо, разбираемо за тях. В играта те много по-добре усвояват смятането, особено ако могат сами да сметнат отговора с помощта на пластмасови пръчици или пръстите си. Напишете меню, предложете на малчугана да избере какво ще поръча от храната и питиетата и го помолете само да сметне колко ще му струва поръчката.  

Leave a Comment