Как да защитим децата от кърлежи и какво да правим, ако не сме успели да избегнем ухапването?  

Може ли да хванем кърлеж в големия град?

В парковете и зоните за отдих в градовете всяка година се провежда специална обработка на тревните площи и това, разбира се, значително намалява риска да бъдем ухапани от кърлеж. Но така или иначе, епидемиолозите съветват да се вземат на сериозно своевременната профилактика и строгите мерки за предпазване.

Какви болести пренасят кърлежите?

Кърлежовият енцефалит е опасна вирусна инфекция. Нейният инкубационен период трае от седем до 14 дни (максимално до 30 дни), след което се появява треска, рязко главоболие, повръщане, болки в мускулите. Болестта поразява нервната система, предизвиквайки менингит, енцефалит, миелит, слаби парези и параличи. Леталността зависи от типа на вируса и съставя от 1 до 25 %.

Срещу Лаймска болест няма ваксина, но срещу енцефалит съществува

Кърлежовият менингорадикулоневрит или, както е по-известна, Лаймската болест също е тежко инфекциозно заболяване: поразява кожата, нервната система, сърцето, опорно-двигателния апарат. Инкубационният период трае от два до 32 дни, след което при 60-80% от заболелите на мястото на ухапването от кърлеж се появява червено петно, около което се образува ярък пръстен (мигриращ еритем). Пръстенът се увеличава (може да порасне до 60 сантиметра в диаметър), а централната му част избледнява. Паралелно с това може да възникне кратковременна треска, главоболие или слабост. Ако заболяването не бъде лекувано, към вече описаните симптоми се добавят и неврологични (менингит, енцефалит, парези на нервите), поражение на сърцето, ставите. Леталните изходи са редки, но съществува риск за ухапания да остане инвалид.

Съществуват ли ваксини за тези заболявания?

Срещу Лаймска болест няма ваксина, но срещу енцефалит съществува. Ако планирате да пътувате в ендемични райони, е желателно преди това да се поинтересувате за подходящи ваксини за детето, които също се слагат по схема.

Как да обезопасим себе си и детето от ухапване от кърлеж?

Има няколко прости правила, чието съблюдаване може да минимизира риска от ухапване:

Задължителни изисквания към дрехите: дълъг ръкав, дълги панталони, а не шорти, крачолите пъхайте в чорапите, а на главата слагайте шапка или качулка. Носете светли дрехи – така е по-лесно да забележите кърлежа.

Обработвайте дрехите с репеленти, съдържащи DEET (N,N-диетил-мета-толуамид) или перметрин.

Ако ходите в парк или гора, то избягвайте високата трева и храстите и предпочитайте пътеките.

Докато се намирате в гората, често оглеждайте дрехите. Тъй като личинките на кърлежите са много малки и може да не ги забележите, след разходка изперете дрехите в гореща вода (минимум 60 градуса).

Вкъщи внимателно прегледайте детето: най-честото място на ухапвания при децата е окосмената част на главата и зад ушите.

Какво незабавно трябва да предприемете, ако сте намерили кърлеж?

Слюнката на кърлежа съдържа анестетици, а също така и съдоразширяващи и антикоагулантни вещества. Тоест е напълно реално детето просто да не забележи ухапването – няма да го заболи и да потече кръв. Може да мине доста дълго време, докато родителите забележат кърлежа. Веднага щом го видите, го премахнете: колкото по-продължително време кърлежът остане в тялото, толкова по-голям е шансът за зараза. Съществуват специални инструменти за вадене на кърлеж, които се продават в аптеката, но може да Ви свърши работа и обикновен конец или пинсета.

Слюнката на кърлежа съдържа анестетици, а също така и съдоразширяващи и антикоагулантни вещества.

В интернет има много обучаващи на това видеоклипове. Ето и основните правила:

  • Захващайте кърлежа близо до пробосциса, вадете го с въртеливи движения;
  • Не го натискайте по корема: ако го размажете, съдържанието на тялото му ще попадне в раничката и рискът от зараза ще порасне;
  • Не използвайте олио, мазни кремове, запушващи дихателните отверстия на кърлежа – така ще провокирате изхвърлянето на възбудители в дупката от ухапване.

На какъв специалист да заведете детето?

Важно е да посетите педиатър в течение на 72 часа след ухапването: в този период може да бъде направена профилактика против Лаймска болест с помощта на антибиотик. Дори да не успеете да стигнете до доктора в течение на три дни, има смисъл за всеки случай детето да бъде прегледано. След две-три седмици трябва да отидете на изследвания за антитела от клас IgG, IgM срещу Borrelia Burgdorferi. Ако такива антитела не са открити, докторът ще назначи повторно изследване след три-четири седмици. Ако бъдат открити антитела, ще се наложи започването на курс с антибиотик.

Що се касае до енцефалита, то, ако детето е ваксинирано, трябва да бъдат направени изследвания за антитела от клас G. Ако нивото е по-голямо от 1:200, значи всичко е наред и не са необходими допълнителни мерки. Ако е ниско нивото на IgG или детето изобщо не е ваксинирано, ще се наложи често наблюдение при педиатър.

Задължително ли е спешно инжектиране на имуноглобулин след ухапване от кърлеж?

В държавните болници такава профилактика се прави в течение на 96 часа след откриването на кърлежа. Съществуват редица изследвания, доказващи, че ефективността на такава профилактика при децата е само 20 % и то при съблюдаване на следните условия: инжектиране на имуноглобулин в първите един-два дни след ухапването във висок титър. При това повторно инжектиране повишава риска от развитие на заболяването.

В Европа имуноглобулин изобщо не се използва – нито за профилактика, нито за лечение (терапията в случай на болест е само симптоматична). Позицията на Световната Здравна Организация е, че подобна терапията е ниско-ефективна и не се прилага при ухапване от кърлеж. Основна роля се отрежда на ваксинацията и всекидневните мерки за безопасност.

Трябва ли да носим кърлежа за изследване?

Кърлежът трябва да бъде занесен за изследване в лаборатория, за да се определи възбудителят в него: лекарите се интересуват, на първо място, от енцефалит. Изследването на кърлеж за Лаймска болест е спорно и не дава сигурен резултат. Например в Европа 20-25% от кърлежите са преносители на Лаймска болест, но инфекцията се развива само в 1-5% от ухапаните, като в същото време се срещат случаи на заразяване с болестта при отрицателен резултат от изследването на кърлежа.