Как да говорим с децата за отношенията между възрастните така, че да не травмираме нито тяхната, нито своята психика? Какви думи да използваме и колко надълбоко да се гмурнем в темата? Тези въпроси рано или късно възникват у всички родители. В следващите редове ще се опитаме да съставим подробна инструкция за възрастни.

На каква възраст при децата възникват първите въпроси, свързани със секса, и как да им отговаряме?

За родителите е препоръчително да питат, защо детето се интересува от една или друга тема.

Интересът към тази тема при децата възниква много рано, около три-четири-годишна възраст. Родителите не винаги реагират на него, защото той не винаги се проявява под формата на въпрос. В тази възраст детето може сякаш случайно да докосва гърдите на майка си или сяда на коленете на баща си – така то изследва половите признаци на двамата родители. Това не значи, че в семейството расте сексуален маниак, просто детето проявява здрав интерес. Но не си струва той да се развива и провокира. Детето трябва да се отвлече, спокойно да се свали от колената. Може да се каже: „Не трябва да пипаш гърдите на мама. Когато беше малък, тя те хранеше със своето мляко, а сега вече си голям“. Не трябва това да се превръща в тайна, говорете за него неутрално, без смущение.

Ако детето задава конкретен въпрос, по-добре е да му бъде отговорено точно, за да бъде удовлетворен неговият интерес, като не се навлиза в излишни подробности. Не е необходимо да натоварвате детето с излишна информация и да изпреварвате събитията. Подробностите не са нужни на тази възраст, те могат да предизвикат безпокойство у детето. Ако прекалите, можете да зародите чувство на страх или вина, които да се проявят в тийнейджърска възраст.

Как да отговорим на въпроса на детето как се е родило?

На възраст от три до пет години децата се интересуват от това откъде са се появили, как са попаднали в корема на мама и как тя ги е раждала. Това са естествени въпроси, свързани с опознаване на околния свят. На тях трябва да бъде отговаряно открито и честно, без стеснение. Ако детето е попитало как е родено, няма смисъл да бъдат съчинявани приказки за зелки, по-добре е да бъде казана истината, а именно – че е родено в родилен дом. Така у детето от самото начало ще се формира реална картина за света.

В отговора на въпроса как детето е попаднало в корема може да бъде разказана историята за любовта между родителите за това как са се срещнали, влюбили, целували и прегръщали и в резултат на това в корема на мама са се появили клетки, от които се е оформило детето. Прекрасно е, когато детето вижда в семейството добри отношения между родителите, тяхната грижа и нежност в отношенията един спрямо друг. На детето в предучилищна възраст не е задължително да бъде разказвано за раждането и секса, на този етап е достатъчно да му бъде съобщено, че хората се срещат, женят се, а после им се раждат деца.

Как да постъпим, ако връстниците в детската градина или училище са разказали на детето за секса? Как да отговорим на прекия въпрос какво е секс?

Добре е да се обръща внимание на емоционалните моменти, свързани с отношенията

За родителите в такава ситуация е важно да разберат какво именно е разказано на детето и, най-важното, да чуят неговата интерпретация. Трябва да се разбере какво впечатление му е направила, дали не го е изплашила тази информация. Може да го попитате дали има въпроси и да се постарете да му отговорите на тях.

Ако детето има доверителни отношения с родителите и на въпросите му, в това число свързаните с половото възпитание, е отговаряно деликатно и своевременно, негативна или изопачена информация отстрани няма да му окаже особено влияние, тъй като то ще има своя позиция. 

На въпроса какво е секс на децата в предучилищна и начална училищна възраст може да бъде отговорено, че това е близка, тясна връзка между хора, които се обичат.

Как да разговаряме за секс с децата в училищна възраст?

Към такъв разговор възрастните е по-добре да бъдат подготвени и да освежат знанията си в областта на анатомията, за да съумеят да обяснят какво представлява самият процес от физиологична гледна точка.

На тази възраст при децата се появяват различни страхове. Ако малките задават своите въпроси от любопитство, то при децата в училищна възраст те вече са свързани с размишления. За родителите е препоръчително да питат защо детето се интересува от една или друга тема. Случва се децата да се притесняват, че няма да се справят с нещо, няма да направят нещо както трябва, боят се от болка. По време на такива разговори по-добре да се обръща внимание не на техническите моменти, а на емоционалните, свързани с отношенията. Още по темата вижте >>ТУК<<.