Съществува списък от навици и умения, които трябва да се формират на определена възраст. Тяхното отсъствие може да говори за наличието на аутизъм или на някакво друго разстройство в развитието, например глухота или разстройство в развитието на речта и езика. За да бъде заподозряно някакво нарушение, е достатъчно да обърнем внимание на следния списък:

  1. Детето не реагира или реагира съвсем слабо на своето име.Реакция на името: след 10-12 месеца детето не реагира или реагира съвсем слабо на своето име, тоест не обръща главата си, когато го повикат, или я обръща само веднъж при многократно повикване. В тази ситуация, разбира се, е нужно, да се провери слухът и да се направи диагностика за наличието на някакви нарушения в развитието, в това число и аутизъм.
  2. Реакция на адресирана към него реч: след 12-13 месеца детето добре чува всякакви други звуци, но почти не обръща внимание на тези ситуации, когато с него разговарят, разказват му нещо, обясняват му или му показват.
  3. Усмивката: децата с РАС се усмихват често или малко, или въобще не се усмихват в отговор, сякаш изобщо не забелязват, когато някой им се усмихва.
  4. Жестовете: обикновено на възраст 11-13 месеца при децата трябва да е формиран поне един жест. По принцип това е указателен жест, но могат да бъдат и други (например, „дай“). В обичайна ситуация детето спокойно и активно ползва този жест и доста бързо се учи на други: например, „чао-чао“, „да“, „нахрани ме“ или „отвори“, „помогни“ и така нататък. Ако виждаме, че не се формират жестове, това трябва да бъде счетено за повод за диагностика на РАС.
  5. Забавяне в развитието на речта: ако виждате, че детето не бърбори на 12 месеца, не се опитва да повтаря, и към 14-16 месеца не използва нито една дума, това е повод се обърнете към специалисти. Ако виждаме, че речта при детето се развива, но не обичайно (например то повтаря много думи, букви, интересни за него названия, но не използва речта, за да разговаря с останалите хора, не може да помоли за нещо, трудно отговаря на въпроси), това трябва да Ви говори за проблемна ситуация.

Ако забелязвате, че детето преди е умеело да прави нещо в областта на социалното взаимодействие и комуникацията, (например, добре е реагирало на обръщения, използвало е указателни жестове или думи, много е взаимодействало), а после е престанало да прави това – това е повод за притеснение и в никакъв случай не е нормално. За такова състояние, разбира се, може да има много различни причини, може да бъде не само аутизъм, но и загубата на каквото и да било комуникативно умение на всякаква възраст се явява проблем, на който е нужно да се обърне внимание.

На каква възраст може да се постави диагнозата „РАС“?

Обикновено първите симптоми на РАС са забележими на възраст 11-13 месеца. Това е понижената реакция на името, на обръщение, неумение за използване на жестове или думи или своеобразно използване на думи. Като правило, тази диагноза може да бъде достатъчно уверено поставена към 15-17 месеца.

Какви методи и подходи в лечението са най-ефективни?

Разговорът за това как да се помогне на детето с аутизъм и на неговото семейство, трябва да бъде започнат с много важна констатация: за момента не съществуват лекарства за лечение на РАС, няма таблетки, които помагат на хората да разговарят, няма лекарства за лечение на нарушения в разбирането на речта, както няма лекарства, които помагат за изучаването на нов език.

Обикновено първите симптоми на РАС са забележими на възраст 11-13 месеца.

Всички ситуации с нарушение в развитието, както и РАС, се преодоляват, на първо място, чрез специално обучение и корекционни процедури. В рамките на подхода на приложния поведенчески анализ съществуват техники, които са действително ефективни в потискане на симптомите, свързани с аутизма, в увеличаване на способността за социално взаимодействие и комуникация, в премахване на проблемното поведение. Приложният анализ на поведението представлява начин за изучаване на поведението на човек, изучаване на факторите, които му влияят, и като резултат – изменение на поведението за сметка на изменението на тези фактори. Има закони за поведение, те са много прости (например ние правим това, което ни доставя удоволствие) и с помощта на знанието на тези закони ние можем да направим така, че всеки човек, в това число и човек с РАС, прави нужното за нас, важни за нас неща (например да започне да изразява себе си с помощта на жестове) и го прави така, че това да му носи удоволствие, радост и активно да се поощрява. От такъв род методи на обучение се съставят пълноценни разгърнати програми за обучение и такива програми трябва да са приложими при почти всяко дете с РАС. Целта на тази програма е развитието на навици за социално взаимодействие и комуникация.

Вторият важен аспект е свързан със създаването на пълноценна доброжелателна, отчитаща трудностите с неговото възприятие среда за детето. Колкото повече хора около това дете знаят какво е аутизъм, толкова повече те ще разбират и осъзнават как човек с аутизъм вижда света, какви трудности може да има то и колкото повече те се съобразяват с това в реакциите и организирането на средата на обучение, толкова на това дете ще му е по-лесно и по-добре. Тези два фактора – организацията на обучението и правилната среда за развитие – са най-главните подходи в лечението на хора с РАС.