С идването на топлото при много хора се появяват класическите признаци на сезонна алергиязапушване на носа, кихане, сълзящи очи. Тези симптоми се изострят особено в периода на цъфтеж на растенията-алергени, най-силните от които са топола и бреза. На какво да обърнем внимание при подозрение за алергия към полени при детето, ефективни ли са пътуванията в други страни през сезона на цъфтеж, и може ли да се избавим от такива алергии завинаги?

Какво представлява алергията към полени? Какви са нейните симптоми?

В резултат на нарушението на дишането и съня страдат и когнитивните функции

Алергията към полени е заболяване, при което имунната система реагира неадекватно силно на определен алерген и, като следствие, пуска в действие каскада от защитни реакции. Те могат да се проявяват както чрез запушен и течащ нос, пристъпи на кихане, мъчителна кашлица поради изтичане на секрет по задната стена на носоглътката, така също и със зачервяване и дразнене на очите. В резултат на нарушението на дишането и съня страдат и когнитивните функции: възниква раздразнителност, повишена умора, ниска работоспособност, склонност към депресия. Алергията към полени може да се развие във всяка възраст – както в първите месеци от живота, така и на 90-годишна възраст.

Как да отличим хремата при ОРВИ или никнене на зъби от алергичната?

Всяка хрема, която продължава повече от две седмици, изисква преглед от лекар, който да направи правилна диагноза – по редица клинични признаци, данни от анамнезата и по характерните оплаквания. За алергията от полени е характерно симетрично запушване на носа, което е съпътствано от обилни прозрачни секрети, сърбене на очите, носните лигавици и небцето. А това, че заради никненето на зъби при децата е нормално да се наблюдава температура и запушване на носа, е много разпространено заблуждение. По-скоро, стресът от този неприятен процес е фон за респираторни вирусни инфекции, тъй като децата са особено уязвими на стресови фактори.

Но все пак вирусните инфекции са съпътствани от своите характерни признаци. Обикновено те започват остро, като се изразяват в отсъствие на сърбеж, отделяните секрети не са прозрачни, а съответстват на етапите на вирусната инфекция от прозрачни и зелени и до кафяви. Хремата рядко продължава повече от една седмица, ако не се появи нова вирусна инфекция. В същото време запушеният нос може да се дължи на други причини: оток заради хипертрофия на аденоидните вегетации, полипи по носната кухина и дори вазомоторен ринит, при който лигавицата се уврежда от използване на капки, които изобщо не са подходящи за нос, или от злоупотреба на стесняващи съдовете препарати. Задача на лекаря е да постави правилна диагноза и понякога за това са нужни допълнителни изследвания.

Какви са методите на лечение на алергията от полени?

Лечението е най-ефективно, ако се започне няколко дни преди началото на сезона на цъфтеж. Схемата на лечение зависи от изразеността на симптомите и тежестта на заболяването. Международните споразумения препоръчват стъпаловидна терапия: от антихистаминни препарати при леко протичане на заболяването до системни глюкокортикостероиди и биологична терапия при тежки форми.

Алергията към полени може да се развие във всяка възраст.

За значително подобряване на подхода към терапия може да се използват локалните стероиди, които не предизвикват системни ефекти, но предотвратяват алергична реакция на лигавиците, а не отстраняват последствията, както антихистаминните препарати. Те се оказват толкова ефективни и безопасни, че много международни медицински организации ги препоръчват като първа линия на терапията. Не им отстъпват по ефективност и локалните антихистаминни спрейове, които са представени под формата на средства за нос и капки за очи. Все повече данни съществуват за високата ефективност от комбинацията на локални стероиди и локални антихистаминни препарати, които отдавна излизат извън рамките на алергологията и се използват при много УНГ заболявания. Голяма роля играят препаратите, които блокират не хистамина, а левкотриените (левкотриенови антагонисти).

Какво е алерген-специфична имунотерапия?

Независимо от огромния арсенал препарати при алергия от полени, единственият метод за лечение на самата алергия е алерген-специфичната имунотерапия (АСИТ). Нейната същност е в това, че се открива ключовият главен алерген, който се вкарва в организма в микродози. По този начин, постепенно увеличавайки дозата, може „да се усмири“ имунната система и да се постигне изчезване на алергията завинаги. Шансът за избавяне от неприятната реакция на организма с помощта на даненото лечение е около 80 %, но важен момент се явява качеството на самите алергени и необходимостта да се продължи АСИТ и по време на цъфтеж. В днешно време са достъпни както подкожните алергени, така и сублингвалните капки, и няма данни относно предимството на единия метод над другия.

Какви начини за борба с алергия към полени, освен лекарствените препарати, съществуват?

Независимо от красивите обещания на притежателите на солни стаи, производителите на филтри за носа, различни лампи и множество подобни алтернативни методи, няма качествени изследвания, които да доказват тяхната ефективност и безопасност.

Най-добрият немедикаментозен метод за борба с алергията е да се напусне региона на цъфтеж: още на борда на самолета пациентите усещат значително облекчение. Но е факт, че след завръщане изтощителните симптоми се връщат много бързо. Но съвременните препарати са толкова ефективни, че няма необходимост от такива кардинални промени.

Как да облекчим състоянието на детето при алергия към полени?

Лечението е най-ефективно, ако се започне няколко дни преди началото на сезона на цъфтеж.

В периода на цъфтеж е особено актуална добрата хигиена: пръскане в носа на физиологичен разтвор след разходка навън, миене на ръцете и лицето. Важно е да се преобличат дрехите след прибиране вкъщи, а защитните маски не показват никаква ефективност, също както и очилата. През този период е добре да се намали контактът с домашни животни и да се мият ръцете веднага след контакт: алергенът може да се натрупва в козината, което, на свой ред, може да провокира тежко изостряне на заболяването. Мокрото почистване също помага за „пречистване“ на помещението от алергени, а от „акумулаторите“ на алергени – мокети и килими – е по-добре да се избавите.

Помагат ли пречиствателите за въздух?

Пречиствателите за въздух създават условия, при които алергенът се разсейва, концентрацията на въздуха се понижава за сметка на това и „добрият“ въздух влияе положително на състоянието на лигавиците, способствайки за по-бързо пречистване. Със същата задача успешно се справят баналните овлажнители за въздух. Никъде не се срещат убедителни данни относно предимствата на пречистващите системи.

Какво да правим, ако кърмещата майка има алергия към полени?

Достатъчно много препарати са доказали своята безопасност и ефективност при бременност и лактация. Това са антихистаминните препарати с цетиризин в качеството на действащо вещество, локалните стероиди на основата на будезонид и дори антилевкотриенните препарати. Очните капки и капките за нос с кромоглициева киселина не са най-силните средства против алергии, но именно те се използват широко при бременност заради високия си коефициент на безопасност. Естествено, терапията трябва да бъде избрана от лекар, като се вземат предвид всички потенциални рискове.

Кога се прави ваксинация при алергия от полени?

Ваксинация при алергия от полени, също както и при всяко друго алергично заболяване, може да бъде извършена веднага след постигане на ремисия.