Децата се взимат на далечни пътувания, само ако са здрави.

Когато в семейството се появи бебето, на родителите им се налага да променят своите навици и за известно време да забравят за пътешествия. Но само след няколко месеца животът постепенно влиза в ново русло и семейството започва предпазливо да планира първата отпуска. Разбираемо е, че такова пътешествие изисква особено планиране и самоорганизация. Ще разгледаме най-сложната за пътешествия детска възраст — от раждането до пет години.

Добре е децата да бъдат взимани на далечни пътешествия още от годинката. Това е вече достатъчно безопасна възраст: всички органи са формирани, храненето и  дневният режим са регулирани, рискът от развитие на тежки животозастрашаващи състояния е минимален. Детето е по-добре подготвено към аклиматизация, има вече формиран стомашно-чревен тракт, няма риск от силно обезводняване — даже ако малчуганът се сблъска с чревен ентеровирус, ще го прекара леко. При децата на година е много по-нисък рискът от прегряване или преохлаждане.

Естествено, тук става дума за здрави малчугани без сериозни патологии. Ако има такива, всяко конкретно пътуване трябва да бъде обсъдено с педиатър.

Ако родителите имат огромна нужда да тръгнат на пътешествие, това може да стане и с дете, по-малко от една година. Но при две условия: детето да е здраво, да няма остри и хронични заболявания, а родителите да могат да му създадат добри условия. Ако сте уверени, че хотелът ще бъде на достойно равнище, водата – чиста, а със себе си ще вземете запас от детска храна, то тогава няма никакви препятствия за пътешествие с малкото.

По географията за пътувания е допустимо всичко, освен Северния полюс и Антарктида. И то пак при условие, че детето е здраво и има необходимите ваксини, а родителите са отговорни. Но ако се готвите да пътувате в друг климатичен пояс, то е нужно да отчетете един важен фактор – аклиматизацията. Даже при възрастните и по-големите деца тя продължава два-три дни. А при детето около годинка може да се удължи до 10-14 дни. Тоест, пътуването с  малко дете за една седмица няма никакъв смисъл. Пристигате в друга климатична зона, с друга температура, влажност, налягане. Как се проявява аклиматизацията? Детето е слабо, вяло, боли го глава, може да вдигне температура. След дълги полети и смяна на часовите пояси се променят циркадианските ритми – детето бърка деня с нощ, режимът на сън се разваля. Как да му помогнете? Не го натоварвайте с нови впечатления, дълго къпане. Не го задължавайте да яде, постарайте се да създадете максимално комфортна и привична за малчугана обстановка.

Възрастта до година е най-приятна за пътешествия с деца

Ако сте решили да пътувате в екзотична страна, спомнете си за ваксинацията. Тя ще защити от опасни болести, които е напълно възможно да срещнете в тези страни. Всяка страна има свой списък с ваксини. Но при пътешествие в болшинството екзотични страни е по-добре да се направят ваксини против морбили, рубеола, паротит, полиомиелит, хепатит А, коремен тиф, дифтерия и тетанус.

Първото пътешествие с детето е стрес дори за най-силните духом родители. Нужно е да бъде събрано огромно количество детски предмети и вещи: те, най-вероятно, ще заемат цялото място за багаж, а родителите ще трябва да се задоволят с няколко тениски, да премислят до най-малката подробност ръчния багаж, да приготвят отделна чанта с аптечка. А след това да седнат и да започнат да се притесняват от полета, от различния климат, от другата култура и опасности, за които, преди да станат родители, дори не са се замисляли. Но, от друга страна, възрастта до година е най-приятна за пътешествия с деца. Кърмачетата по-добре понасят полетите и през по-голямата част от пътя безметежно спят на ръцете на своите родители. А също така предпочитат строгия режим, който позволява на майката и бащата поне минимално да планират времето по време на отпуската.

Важно: Един пътник може да поръча билета си без предоставяне на отделно място за едно дете-придружител до две години. Това значи, че ако един родител лети с две деца на възраст до две години, то за едното дете трябва да бъде закупен билет за отделно място. Такива билети без място за дете до две години в някои авиокомпании се предоставят безплатно, в други е предвидено намаление от 90% от действащите тарифи. Ако на дете до двегодишна възраст се купува отделно място, намалението се предоставя в зависимост от действащите тарифи и може да достигне до 50%.

Повече за по-удобното и безпроблемно пътуване със самолет с деца прочетете тук