Съвместният сън с децата е повод за безкрайни спорове в кръга на младите родители и техните роднини. Привържениците и противниците на съвместния сън яростно изтъкват аргументите си и се стараят да променят взаимно мненията си. В следващите редове ще се опитаме да разберем дали е правилно бебето да спи с мама и татко.

Мозъкът на майката и мозъкът на детето са еднакво настроена система.

Като начало трябва да разделим понятието за съвместен сън на сън в една стая с родителите и сън в едно легло. Съвместният сън на малчугана и родителите в пространството на една стая е неоспорим плюс. Това успокоява детето, формира в него чувство за безопасност и положителна представа за заобикалящия свят, укрепва чувството на увереност в постоянството и присъствието на родителите, което способства за установяване на безопасна и надеждна привързаност. В условията на тишината на отделната стая, лишено от маминия глас и аромат, детето често страда от отсъствие на сън, повишена тревожност, възбудимост и започва да призовава родителите да дойдат при него с плач. Съществуват многочислени изследвания, чиито резултати показват, че децата, които не се преместват продължително време в отделна детска, по показатели на когнитивно, психическо и моторно развитие са много по-напред от своите връстници, които спят отделно.

От друга страна, разглеждайки спането в едно легло, то тук има както плюсове, така и минуси. От момента на раждане до тримесечна възраст нервната система на малчугана още не е съвсем зряла. Той е зависим от гласа, аромата и дъха на мама. Освен това майчиното тяло стимулира механизмите за регулиране на телесната температура на новороденото, неговото дишане. В непосредствения тактилен контакт с майката по време на съвместния сън детето се чувства най-комфортно, заедно с мама по-добре се настройват и закрепват ритмите на съня и бодърстването на бебето. Неотлъчното пребиваване на майката до детето създава благоприятен фон за работата на неговия организъм.

Но съществуват и минуси. Продължителното присъствие на децата в леглото на възрастните затруднява съпружеското взаимодействие и намалява интензивността на сексуалните отношения между родителите. Леглото престава да бъде съпружеско ложе, поради което възниква необходимост от използването на други места за сексуални занимания. По този начин при детето не се формира навикът да заспива самостоятелно, нужно му е постоянно присъствие на възрастен. Ако малчуганът е спал известно време в едно легло със своите родители, няма да е лесно да отвикне.

Мозъкът на майката и мозъкът на детето са еднакво настроена система. И ако мама е спокойна и уравновесена, то и детето ще бъде такова, независимо от това, дали спи заедно с нея в леглото или не — на него му е достатъчно да се намира в една и съща стая с нея.

Нощното кърмене на детето поддържа лактацията на на необходимото равнище.Добрият сън на детето и младата майка е много важен за протичането на периода на най-ранно детство в благоприятна обстановка. Новороденото, което неотдавна е получавало денонощно хранене в утробата на майката, не веднага може да се превключи на хранене и сън по разписание. То обикновено трудно издържа тричасови паузи между храненията и затова се пробужда нощем. И само съвместният сън може да обезпечи максималния отдих на младата майка при честите нощни хранения. Удивително е, но обикновено на сутринта майката дори не може да си спомни, колко точно са били кърменията през нощта. Ами ако ѝ се налагаше всеки път да става от леглото, да храни своето бебе и да чака, докато то отново заспи? Естествено, в този случай на сутринта младата майка ще се чувства много по-изморена и недоспала, силите ѝ биха били значително по-малко.

Независимо от всичко, съвместният сън, както и нощното кърмене по задължение, и до ден днешен често са предмет на спорове между младите родители и бабите. Последните са научени, че през нощта детският стомах си почива, кърменето трябва да протича на определен час, самият малчуган трябва да спи в отделно легло, а най-добре дори в отделна своя стая. Няколко изследвания потвърждават необходимостта от кърмене под час, в това число и нощем, а за ползата от съня в една стая говори намаляването на риска от СВДС (синдром на внезапната детска смърт).

Съвместният сън също така подпомага лактацията, тъй като честотата на слагане на детето на гърдите обикновено е по-висока, отколкото при сън разделени. А както е известно, хормонът пролактин, отговарящ за количеството на млякото, се изработва в най-голям обем именно през нощта. Нощното кърмене на детето поддържа лактацията на на необходимото равнище.

По-голямата част от съня на детето протича в бърза фаза, когато то дори по време на сън чувства колко близо е неговата майка, усеща нейното сърцебиене, топлина, дишане. И, естествено, усещането за близостта на мама предизвиква у малкото спокойствието, което е много важно за него. Поради това е желателно не само нощем да спите заедно, но и поне веднъж на ден да практикувате съвместен дневен сън.

Усещането за близостта на мама предизвиква у малкото спокойствието, което е много важно за него. Необходимо е да се помни за елементарните правила за безопасност при съвместен сън. Не бива да лягате да спите заедно с бебето в състояние на алкохолно или наркотично опиянение, а също така под въздействието на лекарствени препарати, влияещи на нервната система. Бъдете особено внимателни, ако новороденото се е появило на бял свят преждевременно, а също така и в периодите, когато бебето или майката боледуват. Желателно е да се спи на просторно легло и да се следи за отсъствието на дупки или неравности от страната, на която лежи детето.

Най-често съвместният сън е тясно свързан с кърменето. Затова началото на периода на разделно спане обикновено протича паралелно с отбиването от гърдите или във възрастта около две-три години, когато нервната система на малчугана съзрява до ниво, при което не му се налага да се събужда нощем. Не бива да отучвате детето да спи с вас в период на болест, преместване на ново място, постъпване в ясла или в каквито и да е други стресови ситуации. Същото се отнася и за кърменето.

Важно е да се отчита фактът, че да се намира близо до мама за бебето е също толкова важна потребност, както и получаването на храна и топлина. Дори отхвърляйки многочислените научни изследвания, доказващи ползата от съвместния сън за детето, може да се поеме пътя на логическите размишления. Все пак не ни идва наум да приучаваме детето да спи с нас, то го прави заради своята потребност. В същото време към съня в детското легълце и към самостоятелно заспиване на бебето се приучава, потискайки неговата воля и лишавайки го от чувството на защитеност. Оттук следва, че е разумно да се вярва на сигналите на детето и да се разчита на майчиния инстинкт – просто да обичате и да приемате, не мислейки за майчината любов като прекомерна. Бебетата не умеят да манипулират и да лъжат, те се движат от своите потребности и единствената гаранция за удовлетворението на тези потребности е мама.