За какво ни е детска седалка в автомобила?

Когато детето се намира в столче за автомобил, то е плътно закопчано и не може да се движи из колата – съответно не може да попречи на шофьора или да навреди на себе си, докато родителят е зает с пътя. Качественото и правилно избрано столче повишава вероятността за оцеляване на детето даже в най-страшните катастрофи до 97%, а също така намалява вероятността за получаване на травми при движението на автомобила.

Официалните правила за превозване на деца в специални столчета се появиха относително неотдавна. По-рано тази отговорност беше напълно върху съвестта на родителите, които, за радост, разбират, че столчето е нужно преди всичко за безопасност на детето им, а не за да се избегне глоба от КАТ. Да се превозва детето в ръцете на родителя категорично не бива. Ако правите това, Вие рискувате живота на малчугана. Дори в случай на лека катастрофа възрастният не би могъл да удържи детето. Често се случва дори майките от родилния дом да държат бебето си на ръце на път към вкъщи. Изписването е вълнуващ процес, родителите все още нямат навика да слагат бебешко столче в колата, а също така не обмислят добре обличането. В резултат на това те решават да закарат детето, облечено в красиви дантелени пелени, не адаптирано към превозване в столче, държейки го на ръце. А това все пак е най-уязвимата възраст, когато дори незначителна катастрофа може да струва живота му.

Много е важно детското столче да бъде монтирано правилно

В последно време в магазините започнаха да се появяват устройства, удържащи обикновените автомобилни колани, които, по думи на производителите, могат да заменят столчето. Но ако разгледате в интернет, ще намерите много видео материали с изпитания на тези устройства, където е очевидно, че те не просто не обезпечават безопасността, но и могат да станат причина за сериозни травми.

Как за изберем подходящо столче?

Столчето за кола трябва да съответства на възрастовата група на детето, а също и на неговото тегло. При избора му следва да се ориентираме по краш-тестове, които са провеждани именно с избрания от нас модел, а не с аналози. Добре е столчето да бъде избирано заедно с детето, да бъде мерено като обувки. Столчето за деца до три години трябва да има пет точки за захващане на колана за безопасност, а след тригодишна възраст може да се използва столче, в което детето се закопчава с автомобилния колан за безопасност. Столчето е подходящо за Вашето дете, ако главата му е защитена със странични възглавници, а коланите обезпечават надеждно здраво фиксиране, при което малчуганът не може сам да се измъкне от столчето.

Цените на детските столчета са много различни. Съществуват както много евтини, така и скъпи варианти. Те се различават предимно по свойствата си, обезпечаващи безопасността, но на цената влияят също качеството на тъканта, устойчивостта към износване, лесното почистване и, най-важното, способността да осигуряват комфортното пътуване на детето. Случва се родителите да купуват столчета втора употреба, като това позволява икономия на средства и избиране на по-качествен модел. Но ако сте решили да постъпите така, трябва да бъдете уверени, че столчето не е попадало в катастрофа преди това. В противен случай неговата безопасност е под сериозен въпрос.

Как правилно да сложим детското столче за автомобил?

Столчето за кола трябва да съответства на възрастовата и група на детето и на неговото тегло

Много е важно столчето да бъде монтирано правилно – иначе то не изпълнява своите функции и даже се превръща в източник на опасност. То трябва да бъде купувано в магазини, в които персоналът е преминал през специално обучение и може да покаже нагледно как трябва да протече монтажът. Някои столчета са снабдени с датчици, които показват, че не са поставени както трябва.

Почти във всички съвременни автомобили има система за сигурно закрепване ISOFIX. Това е по-надеждно закрепване, с което е по-трудно да се сгреши. Скобките за закрепване са лесни за намиране между гърба и задните седалки, а в детското столче има „котви“, които се захващат за тези скобки.

Новородените и децата до една година трябва да бъдат превозвани само срещу посоката на движение. Главата на малчугана е по-тежка в сравнение с масата на цялото тяло, черепът е тънък и мек, мускулите и нервите на шията са незряли и не могат да удържат тежката глава. Поради това в такава ранна възраст детето трябва да бъде пазено. При поставяне на стола по посока на движение даже незначителна катастрофа или дори рязко спиране може да му навреди.

Кое е най-безопасното място в автомобила?

Що се касае до най-безопасното място в колата, то тук мненията се различават. КАТ препоръчва мястото по средата на задните седалки, защото така детето е защитено от странични удари, а също така при сблъсък няма риск то да се удари в предната седалка. Но ако се използва столче със система ISOFIX, то, като правило, в средната част на седалката няма нужните средства за захващане — те са разположени отляво и отдясно. Съществува мнение, че водачът интуитивно защитава себе си при аварийна ситуация, поради което най-безопасното място е това зад шофьора, но президентите, например, се возят отдясно. Болшинството родители също превозват децата отдясно, защото така е по-удобно да ги наблюдават по време на пътуване. Този фактор е много важен, тъй като няма нищо по-опасно от родител, който постоянно върти главата си, за да провери дали с детето му всичко е наред.

На предната пътническа седалка е по-добре да не се слага столче. Ако все пак нямате друг избор, убедете се преди това, че въздушната възглавница за безопасност е изключена. Ако не знаете как се изключва, то по-добре отменете изобщо пътуването, отколкото да рискувате живота на детето.

Каква е правилната поза на детето в столчето?

Малчуганът трябва да бъде така плътно закопчан с коланите, че между тях и детето да може да се вмъкне максимум един пръст. В последно време се появяват много видео клипове с изпитания, на които се вижда как децата-манекени при сблъсък даже с ниска скорост излитат от коланите.

Какво да правим, ако детето отказва да седи в столчето?

Новородените и децата до една година трябва да бъдат превозвани само срещу посоката на движение.

Важно е детето да се приучава към столчето от самото раждане, то дори не бива да предполага, че може да пътува в автомобила незакопчано. Това се касае не само до детето, но и до родителите. Ако закопчавате него, но самите Вие не се закопчавате, то с времето то ще иска да прилича на Вас.

Децата се противопоставят не защото не им харесват коланите – важно е да се изясни причината за стреса. Във всеки случай да се насилва детето да седне в столчето е лоша идея. Снабдете се със специални играчки за колата, за да може детето да им се радва, настанявайки се в столчето, а също така задължително взимайте със себе си неговата любима играчка, в това число и тази, с която то е свикнало да заспива. За най-малките пътници съществуват специални играчки-огледала, които помагат за тяхното развличане и контролиране. Защитавайте детето от слънчевите лъчи с помощта на специални сенници: често именно слънчевата светлина, която им влиза в очите, се явява причина за безпокойство.

Безопасно ли е за детето да спи в столчето?

Правилно подбраното качествено столче обезпечава комфортен и безопасен сън даже в седящо положение. За това е нужно столчето да е снабдено с поставка за глава със странични възглавници, които съдействат главата му да не се мести. Обърнете внимание, че при фиксиране на обикновен колан с три точки за захващане максималният ъгъл на наклон на гърба е пет градуса. Тези изисквания са свързани с факта, че в легнало положение детето се изплъзва от коланите, тоест не е надеждно фиксирано.

Допълнителни съвети:

  • Развличайте бодърстващото дете с играчки или песни, за да асоциира пътуванията в колата с нещо приятно.
  • Никога не взимайте детето на ръце, ако капризничи по време на движение. Спрете за почивка и тогава го вземете, нахранете, сменете памперса, или просто се разходете на чист въздух.
  • В първата година от живота детето трябва да си почива от автомобилното столче на всеки час.
  • Храната и водата винаги трябва да са под ръка.
  • Никога не оставяйте детето само в колата. Независимо от постоянните предупреждения, смъртта на деца от прегряване в затворен автомобил е все още доста често явление.