10 съвета за това как децата да заспиват по-бързо

Децата са пълни с енергия и жизненост. Не им се спи, за разлика от на нас – техните родители. През годините децата преминават през много етапи, част от тях са безсъние, по-дълги часове на будуване, кошмари и от време на време се случва да си легнат в нормално време и да поспят повече часове. И все пак всички родители са чували познати реплики от рода на: „Може ли още една приказка за лягане?“ или: „Не мога да заспя. Мога ли да спя при теб?"

Да накараш децата да заспиват по-бързо вечер не трябва да е кошмарно преживяване. Ето десет съвета как да накарате децата да заспят по-бързо. Прочетете още Защо е правилно детето да ляга колкото може по-рано?

1. Индивидуално време за лягане и събуждане

Всеки е различен и ако не сте го разбрали до сега, това се отнася и за Вашите деца. В зависимост от възрастта на Вашето дете (деца), те може да се нуждаят от повече или по-малко сън от другите членове на домакинството.

Ако Вашият младеж в училищна възраст спи 9-12 часа сън, то това му е напълно достатъчно. Само не забравяйте, че една ранна птица винаги ще става рано, без значение кога ще заспи. Същото е и с нощните сови. Следователно трябва да си направите график, който да работи за тях и да се придържате към него.

Също така трябва да се прилага времето за събуждане. Забрана за сън през почивните дни, тъй като това всъщност затруднява заспиването им в началото на учебната седмица.

2. Без телевизор 2 часа преди лягане

Или каквато и да е електроника. Изследванията последователно доказват, че синята светлина от електронни устройства, като iPad, телевизора и компютъра, стимулират мозъка да се чувства по-буден. Децата са два пъти по-податливи на това от възрастните.

Така че телевизорът и всички електронни устройства трябва да бъдат прибрани поне 2 часа преди лягане. Ако не знаете какво да правите през следващите 2 часа, опитайте да им прочетете приказки, да играете с кукли или фигури, да слушате музика или да правите релаксираща йога преди лягане.

3. Спокойна среда

Едно нещо, което ще държи децата будни, е претоварването от стрес (и хормонът, отговорен за него - кортизол). Това възпроизвежда силни звуци, идващи от телевизора, или нещо, което може да накара сърцето на Вашето мъниче да забърза.

Уверете се, че стаята им е уютна и пълна с неща, които ги карат да се чувстват спокойни - готини чаршафи, затъмнени завеси и терапевтични аромати. Опитайте се да поддържате ниско ниво на звука в останалата част на къщата, докато малкото се унася в леглото си.

4. Преходни обекти

За деца, които преди са били люлеени да спят или са лежали до родителите си, отказването от тази близост ще бъде трудно за тях и може да причини стрес. В действителност, това може дори да причини нарушение на асоциацията, възникваща при сън. Ето защо преходният обект може да им помогне да заспят.

Тези предмети могат да бъдат всякакви - от плюшени животни, мечета, одеяла, до нощни лампи. Доказано е, че прегръщането на плюшено животно или плюшено мече намалява нощното безпокойство през целия живот. Така че, ако на детето Ви е трудно да спи само, помислете за това да му осигурите специален приятел.

5. Комфортна температура

Светлината не е единственото нещо, което може да държи детето будно. Циклите на съня също са свързани с температурата. Мелатонинът - химикалът, който се произвежда за насърчаване на по-дълбок сън, всъщност понижава телесната температура.

Намерете коя е най-подходящата температура за спане за Вашето дете. Препоръчително е да се спи на по-ниска температура, но всеки е различен, както споменахме по-горе в тази статия. Ако детето Ви се оплаче, че му е студено, просто ще му предложите по-топло одеяло.

6. Преодоляване на страховете

Някои деца се страхуват от тъмнината или това, което се крие под леглото. Включете преодоляването на страховете в рутината за лягане толкова дълго, колкото е необходимо. Това включва да им кажете, че препарираното им животно ще ги защити, да им даде нажежаема нощна светлина или дори да направите неща като проверка на стаята или поглед под леглото, за да се увери, че там няма нищо. Някои родители дори могат да използват ароматерапевтичен спрей и да го нарекат ​​„чудовищен репелент“.

7. Последователност

Както можете да видите досега, рутината е голяма работа за отглеждането на деца. Това означава да ги накарат да спят по едно и също време всяка вечер и да се събуждат по едно и също време всяка една сутрин.

Това също означава да правите едни и същи неща преди лягане, като успокояващи дейности, вана/къпане, миене на зъби и други подобни. С напредването на възрастта на детето от време на време пускането на филм със закъснение няма да бъде проблем, но редки случаи като тези, докато не навършат юношеските години.

8. Леглото е за сън

Едно нещо, което причинява безсъние при деца и възрастни, е използването на леглото за повече от просто сън и ... неща за възрастни. За децата това означава, че трябва да използват леглото си като диван, батут, трапезария или работна станция. Правенето на други дейности, освен спането в леглото, разграничава мозъка от мисленето „лягане“ означава сън.

9. Без стимуланти

Да давате на детето каквото и да е с високо съдържание на захар или кофеин преди лягане е рецепта за безсънни нощи и недоспиване. Това означава да избягвате напитки с много захар, газирани и спортни напитки, сода, бонбони и друга нездравословна храна поне 3 часа преди лягане.

Ако детето Ви иска или се нуждае от лека закуска късно вечер, уверете се, че това е здравословна храна, която насърчава съня, като черешов сок, който съдържа мелатонин, или неподсладени царевичен корнфлейкс и мляко.

10. Ограничете извънкласните дейности

Ако децата Ви стоят навън, занимавайки се с танци, футбол, бойни изкуства или други практики за извънкласни дейности, може би е време да преосмислите колко много правят.

Твърде много активност преди лягане няма да ги измори, защото телата им ще продължат да бъдат активни и много будни. Опитайте се да имате пресечна точка, за да могат да се приберат у дома, да се отпуснат и да се установят за качествена почивка.

Тези десет начина да накарате децата си да заспят бързо ще Ви бъдат полезни, особено ако Вашето мъниче се окаже от децата, които трудно заспиват вечер. Разгледайте добре рутината, която имате сега, за да видите какво може да се вземе предвид при безсънието на детето Ви.